Tukumsi repülőtér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tukumsi repülőtér
Tukuma lidosta
IATA:   ICAO: EVTA
Adatok
ElhelyezkedésTukums
 Lettország
Megnyitás1939
ÜzemeltetőSky Port
Tszf. magasság71
Futópályák
IrányHosszBurkolat
07/252500 mbeton
Elhelyezkedése
Tukumsi repülőtér (Lettország)
Tukumsi repülőtér
Tukumsi repülőtér
Pozíció Lettország térképén
é. sz. 56° 56′ 30″, k. h. 23° 13′ 24″Koordináták: é. sz. 56° 56′ 30″, k. h. 23° 13′ 24″
Térkép
A Tukumsi repülőtér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tukumsi repülőtér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tukumsi repülőtér (lettül: Tukuma lidosta) Lettország Tukumsi járásában, Tukums város közelében található repülőtér. Az 1990-es évek elejéig katonai repülőtér volt, napjainkban polgári repülőtérként üzemel.

Története[szerkesztés]

A repülőteret az 1930-as években építette Tukums városa. 1941–1944 között a német Luftwaffe használta. A második világháború után a területet megszálló Vörös Hadsereg kibővítette és kiépítette. A szovjet időszakban a haditengerészeti légierő használta. Ott állomásozott a Szovjet Haditengerészet légierejének 668-as haditengerészeti csatarepülő ezrede, 29 darab Szu–24 harcászati vadászbombázó repülőgéppel felszerelve. A szovjet időszakban, az 1990-es évek elejéig a repülőteret kizárólag katonai célra használták.

A szovjet csapatok távozásuk előtt a repülőtér berendezéseit leszerelték, az épületeket lerombolták. A repülőteret ezután polgári rendeltetésűvé sorolták át és felújították, modern repülőtéri irányító berendezésekkel szerelték fel. 2005-ben nyitották meg a polgári légi forgalom számára. A Tukums Airport nevű cég üzemelteti. 2006-ra felújították a kifutópályát. A következő években felújítottak négy hangárt, üzembe helyezték a jelzőfényeket és a meteorológiai radart, valamint üzemanyag töltő állomást és jégtelenítőt építettek. A távlati tervekben utasterminál megnyitása és a nemzetközi forgalomhoz szükséges IRF-engedély megszerzése szerepel.

Napjainkban a repülőtéren állomásozik a sugárhajtású L–39C Albatros gépekkel repülő Baltic Bees bemutatócsoport.

Jellemzői[szerkesztés]

A repülőtér egy betonozott, 2500 m hosszú és 45 m széles kifutópályával rendelkezik. Állandó forgalma nincs. Eseti jelleggel fogad sport- és egyéb célú repülőgépeket.

További információk[szerkesztés]