Trinity Church (Manhattan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Trinity Church
  • National Register of Historic Places listed place
  • New York City Landmark
  • amerikai történelmi emlékhely
  • National Register of Historic Places contributing property
  • New York State Register of Historic Places listed place
VallásKereszténység
FelekezetEpiszkopális Egyház
EgyházmegyeNew York-i episzkopális egyházmegye
Építési adatok
Építése1698, 1788, 1839
Stílusneogótika
TervezőjeRichard Upjohn
Alapadatok
Magassága83 méter m
Elérhetőség
TelepülésManhattan
Elhelyezkedése
Trinity Church (Manhattan)
Trinity Church
Trinity Church
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 42′ 29″, ny. h. 74° 00′ 44″Koordináták: é. sz. 40° 42′ 29″, ny. h. 74° 00′ 44″
Térkép
A Trinity Church weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Trinity Church témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Trinity Church (Szentháromság-templom) a New York-i episzkopális egyházmegye történelmi plébániatemploma, New York pénzügyi központjában a Broadway és a Wall Street kereszteződésénél, a Wall Street bejáratával szemben áll Lower Manhattanben. A Szentháromság-templom több mint 300 éven át jelentős szerepet játszott New York City történetében. Mind elhelyezkedése, mind alapítványai miatt is nevezetes.[1][2] A jelenlegi, 1846-ban felépült templom sorrendben a harmadik, az első templomot angol királyi utasításra eredetileg 1697-ben az Anglikán Egyház számára emelték. A templomépület 1869-ig a város legmagasabb épületének számított. A következő évtizedekben körülötte megindult építkezések következtében a neogótikus, barna homokkőből épült templom már eltörpül a toronyházak között. Tornya 83 m magas. A templom tervezője Richard Upjohn, a XIX. század legnevesebb amerikai egyházi építészeinek egyike volt.[3] A Trinity Church manhattani ingatlanvagyonával az Egyesült Államok leggazdagabb egyházközségei közé tartozik.

Története[szerkesztés]

Charles Inglis, a Trinity Church utolsó királypárti tiszteletese (1765–1783)

Az első Szentháromság-templom[szerkesztés]

Az első, a Hudson folyó felé néző Szentháromság-templom épületét 1698-ban építették a Wall Streeten az Anglikán Közösség számára, első tiszteletese William Vesey volt, a közeli Vesey Street későbbi névadója lett. A földterület, melyen a templom felépült, eredetileg kert volt, majd temetkezési hely.[4][5][6] 1705-ben Anna brit királynő adományával az egyházközséghez tartozó földbirtokot 215 acres (870 000 m2) területűre növelték. A templomépület az 1776-os, majdnem 400 épületet felégető New York-i tűzvészben elpusztult.

New York állam egyik 1784-ben megszavazott törvénye értelmében egyházuk továbbiakban már nem tartozott hűséggel az angol királynak. Whig patriótákat neveztek ki egyházi tisztségekre, így került 1784-től Samuel Provoost az egyházközség élére. Az Amerikai Egyesült Államok formálódó Episzkopális Egyháza 1787-ben Provoostot az újonnan alapított New York-i egyházmegye első püspökévé szentelte fel. Provoost a második templom 1790-ig történő felépítéséig a szertartásokat az egyházközséghez tartozó Szent Pál kápolnában tartotta.

A második Szentháromság-templom[szerkesztés]

A második Szentháromság-templom felépítése 1788-ban kezdődött, 1790-ben szentelték fel. A 200 láb magas, a Wall Street felé néző Szentháromság-templom politikailag is jelentős volt, G. Washington elnök, valamint kormányának tagjai gyakran vettek részt a szertartásokon.

A harmadik Szentháromság-templom[szerkesztés]

A harmadik, a jelenlegi Trinity Church építése 1839-ben kezdődött, 1846-ban lett kész. Ekkor New York legmagasabb épületeként neogótikus tornya, fölötte pedig az aranyozott kereszt uralta Lower Manhattan látképét.[7] A templombelső színes üvegablakai az amerikai történelem kiemelkedő jeleneteit ábrázolják.[3]

A Trinity Church az Egyesült Államok leggazdagabb egyházközségei közé tartozik. A terület, melyet Anna királynő a XVIII. század elején az egyházközségnek adományozott, felöleli a Broadwaytól nyugatra eső egész alsóvárosi részt. A Trinity tulajdonában levő telkeket északon a Christopher Street határolja, értékük csillagászati összegekben fejezhető ki. A Trinity egyházközséghez tartoznak még a további New York-i kápolnák is: St. Augustine’s, a St. Paul’s, a St. Luke’s, valamint a Governors Islandon levő St. Cornelius.

Szentháromság-templomkert[szerkesztés]

A Szentháromság-templomkertben az USA történelme számos nevezetes személyének sírhelye van. 1186 sírkő felirata közül 1018 még ma is olvasható. Itt nyugszik többek között William Bradford, a forradalmár újságíró az első Kongresszus hivatalos nyomdásza, Robert Fulton, a gőzhajó feltalálója (sírkövének reliefjét önarcképe nyomán készítették), Albert Gallatin városatya, Isaac Berryman kapitány, Hercules Mulligan, Washington elnök barátja és Francis Lewis, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója, valamint Livingston polgármester. A templomot körülvevő temetőben áll a bibliai figurákkal körülvett ún. Astor-kereszt. A kőkereszt tetején Mária ül gyermekével, a szobrok pedig a következők: Júda, Sém, Ádám, Éva, Ruth, Ábrahám, Jákob, Izsák, Énok, Dávid és Noé.[3]

Ingatlan vagyon[szerkesztés]

Az 1780-as évektől Anna brit királynő 1705-ös 62 acres területű adományát az eredeti holland tulajdonosának leszármazottai perelték. A per alapja volt, hogy a hat örökösből csak öt adta át 1671-ben az angol koronának a birtokot. A hat évtized alatt indított perek mindegyikét elveszítették.[8]

A plébánia egyik peres ügye során az egyházközség vagyonát 2011-ben körülbelül 2 milliárd dollárra értékelték, bár a Trinity Church az Anna királynő által adományozott földterület nagy részét ekkorra már eladta. A plébánia New York City egyik legnagyobb földtulajdonosa 14 acres területű manhattani ingatlanvagyonnal, beleértve 5,5 millió négyzetméternyi kereskedelmi területet is a Hudson Square-en.[9] A plébániának az ingatlanvagyonából származó éves bevétele 2011-ben 158 millió dollár volt, a nettó jövedelme pedig 38 millió dollár, így valószínűleg a világ egyik leggazdagabb egyházközsége.[2]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TRINITY CHURCH PROPERTY.; Outline of the Legal History of the Trinity "Church Farm."”, The New York Times, 1859. november 18. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.) 
  2. a b Otterman, Sharon. „Trinity Church Split on How to Manage $2 Billion Legacy of a Queen”, The New York Times , 2013. április 24. (Hozzáférés: 2013. április 25.) 
  3. a b c Udvaros Miklós. New York. Panoráma Könyvkiadó, 95. o. (1974). ISBN 963243017 4 
  4. Digital redraft of the Castello Plan of New Amsterdam in New Netherland in 1660 [Beta]. [2019. június 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
  5. INDEX TO PLOTS ON THE CASTELLO PLAN MAP. Ancestry.com . [2017. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
  6. New York City 1695. University of Texas Libraries . [2017. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
  7. Trinity Church. trinitywallstreet.org . [2019. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.)
  8. A Dutchwoman's Farm.; The Hon. James W. Gerard On The Anneke Jans Bogardus Claims”, The New York Times, 1879. május 7. (Hozzáférés: 2019. augusztus 6.) 
  9. Trinity Real Estate. [2009. november 30-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap