Mr. Lordi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tomi Putaansuu szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Mr. Lordi
MrLordi2013.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Tomi Petteri Putaansuu
Született 1974. február 15.
Rovaniemi, Finnországfinn
Pályafutás
Műfajok Heavy Metal
Hard Rock
Sokk-Rock
Aktív évek 1992 – napjainkig
Együttes Lordi
Hangszer énekes, gitár, basszusgitár, dob
Tevékenység

Mr. Lordi weboldala

Tomi Petteri Putaansuu (Rovaniemi, 1974. február 15.) ismertebb nevén Mr. Lordi a finn Lordi zenekar alapítója és énekese. Több zenekarban is játszott, például a Wanda Whips Wall Street, Double Beat Und Bodys, de a Lordival érte el a legnagyobb sikereit. Fiatal korában KISS rajongó volt, szereti az 1980-as évek hard rock zenéjét, ez meg is látszik zenekara stílusán. Tornióban tanult filmkészítést, így készítette el a Lordi első videóját. Házas, felesége Johanna Askola-Putaansuu. Helsinkiben él.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

1974. február 15-én született lappföld székhelyén Rovaniemiben, Finnországban. Családjával 1982-ben költözött vissza szülővárosába, és ekkor ismerkedett meg a heavy metallal is. Nagyon szerette a képregényeket, és olyan képregényhősöket mint Hulk, Alf, Pókember és Batman. Hobbija ekkoriban a rajzolás volt, és tankönyveiben is megtalálhatóak voltak szörny karakterek. Később a horrorfilmek iránt is érdeklődni kezdett.

Putaansuu-t a rajzolás és a képregények mellett a zene is érdekelni kezdte. Kedvenc együttese a rocklegenda KISS lett. Miután megtetszett neki az amerikai rockcsapat, több ilyen stílusú zenekart, előadót is megismert, mint például Alice Cooper, a Twisted Sister, vagy a WASP. Ezek az előadók inspirálták a zenélésre, és barátaival több rövid életű zenekart hoztak létre. Egyik fő barátja Pete Riski, aki később ismert rendező lett és a Lordi számos klipjénél segít a zenekarnak.

Középiskolás évei[szerkesztés]

Putaansuu számára a középiskolás évek nem hoztak jó tanulmányi eredményeket. A gimnáziumot már az első tanév végén otthagyta, és Tornio városba ment tanulni. Itt kapta a Lordi becenevet is, amelyet egy barátja anyja aggatott rá. A Lordi szó az angol Lord finn megfelelője, magyar jelentése: Úr, fenség. Ezt a művésznevet először egy 1993-as demókazettán használta. Ez volt a Napalm Market, a Lordi legrégebbi rögzített hanganyagja. Putaansuu beküldte demóját felülvizsgálatra, azonban nem kapott jobbnak mondható visszajelzéseket.

A középiskola után[szerkesztés]

1994-ben szerzett diplomát Tornio városban, a művészeti és kommunikációs főiskolán. 1995-ben készített egy videót az "Inferno" nevű dalhoz, amely aztán a Lordi legelső közzétett felvétele lett.

Miután leszerelt a katonaságnál visszatért Rovaniemibe, ahol videóvágóként dolgozott. Munkája az volt, hogy a középiskolák számára oktatóvideókat állítsanak össze. Nem sokkal később Helsinkibe költözött.

Magánélete[szerkesztés]

Putaansuu 2006-ban házasodott össze Johanna Askolával, aki régóta volt már a barátnője. Az újságíróknak nem sikerült képet szerezniük sem Putaansuuról maszk nélkül, sem az esküvőről. Putaansuu nem enged betekintést magánéletébe a médiának, és sehol sem terjeszti, vagy ad ki információkat magánügyeiről.

Lordi[szerkesztés]

Putaansuu 1992-ben alapította a bandát Rovaniemiben, amikor ő 18 éves volt. Elkészítette az első demót a Napalm Market című hanganyagot 1993-ban. Dalaiban érződik a KISS hatása.

1995-ben Putaansuu megcsinálta az Inferno videóját valószínűleg Pete Riski és barátai segítségével. Egy KISS Army ülésen találkozott Sami Wolkinggal, akinek felajánlott egy basszusgitáros pozíciót, de ezt Wolking visszautasította. 1996-ban Stockholmban volt KISS koncert, ahova Putaansuu is elment. Itt ismerkedett meg Jussi "Amen" Sydänmaa-val, és Sami "G-Stealer" Keinänennel. Kialakult zenekarának első felállása.

1997-en csatlakozott hozzá Erna "Enary" Siikavirta. 1999-ben felvettek egy albumot de ezt soha nem adták ki. Az albumot Sami Wolking stúdiójában vették föl. G-Stealer még ugyanebben az évben kiszállt, munkaügyi okokból. Az ő helyére Putaansuu Wolkingot kérte fel, aki most már Magnum néven elfogadta az posztot. 2000-ben G-Stealer unokaöccse Kita állt be a zenekarba dobolni.

2002-ben készítették el a Would You Love A Monsterman? videoklipjét Pete Riski segítségével. Ez alapozta meg a zenekar sikeres jövőjét. Magnum azonban nappali munkájának fenntartásának érdekében kiszállt. Kita korábban a SO nevű finn rockbandában dobolt. Így ajánlotta basszusgitárosnak Niko "Kalma" Hurme-t a SO korábbi basszusgitárosát. A Get Heavy még Wolking társaságában készült.

2004-ben újabb lemez The Monsterican Dream névvel, majd 2006-ban egy Eurovíziós Dalfesztivál győzelem. 2004-ben leforgatták a The Kin nevű horrorfilmjüket, és 2007-ben Dark Floors névvel a másodikat. 2008-ban jelent meg a Deadache, majd 2009 februárjában a Zombilation - The Greatest Cuts nevű válogatáslemez.

Színpadi karaktere[szerkesztés]

Tomi Putaansuu avagy Mr. Lordi jelmeze egy Biomechanikai embert ábrázol.

Mások szerint a jelmeze a szörnyek, démonok királyát ábrázolja. Ez abból a szempontból elfogadható lenne, hogy egy szörny banda vezetője az úgymond vezérszörny lehet akár a szörnyek királya is. Jelmeze sokak szerint hasonlít Dzsingisz Kán alakjához, viszont vannak akik Drakula gróf formáját látják jelmezében. Mindenesetre a vezérszörnyet alakítja, így akár Drakula vagy a szörnyek királya is lehet.

Zenekarai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]