Tisztogatóhal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Tisztogatóhal
Az állat közelről
Az állat közelről
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Ajakoshalfélék (Labridae)
Nem: Labroides
Bleeker, 1851
Faj: L. dimidiatus
Tudományos név
Labroides dimidiatus
(Valenciennes, 1839)
Szinonimák
  • Cossyphus dimidiatus Valenciennes, 1839
  • Labroides dimidatus (Valenciennes, 1839)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Tisztogatóhal témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tisztogatóhal témájú médiaállományokat és Tisztogatóhal témájú kategóriát.

A tisztogatóhal (Labroides dimidiatus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül az ajakoshalfélék (Labridae) családjába tartozó faj.

Nemének a típusfaja.

Előfordulása[szerkesztés]

A tisztogatóhal előfordulási területe az Indiai- és a Csendes-óceánok. A Vörös-tengertől és a Perzsa-öböl délre Kelet-Afrika partjai mentén, keletre pedig a Line-szigeteken, a Lord Howe-szigetcsoporton, a Ducie-atollon és a Marquises-szigeteken keresztül, egészen a Húsvét-szigetig található meg. elterjedésének északi határát Japán déli szigetei képezik.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a halfaj általában 10 centiméteres, de elérheti a 14 centiméteres hosszúságot is. A hátúszóján 9 tüske és 10-11 sugár, míg a farok alatti úszóján 3 tüske és 10 sugár van. Az oldalvonala mentén 50-52 pikkely található. Az alapszíne elől sárgás, míg hátul kékes; középen fekete sáv fut végig a testén; a mélyebben élő példányok sárgásabb árnyalatúak.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi ajakoshal, amely a korallszirtek egyik lakója. Általában 1-30 méteres mélységek között él, de néha 40 méteres mélységig is lehatol. A 24-28 Celsius-fokos hőmérsékletet kedveli. Nem vándorol és a felnőtt példányok életre szóló párt alkotnak. Amint neve is utal rá, táplálékának nagy részét más élőlények tisztogatásával szerzi meg; letisztítja róluk a külső élősködőket, nyálkát és elhalt bőrt vagy pikkelyt. Étrendjét puhatestűekkel egészíti ki. Egy felnőtt pár területén, néha egy csoport fiatal is ülhet.

Legfeljebb 4 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Mindegyik egyed nőstényként jön világra, aztán 8,8 centiméteresen nemet vált, azaz hím lesz belőle. Egy-egy hím területén általában egy felnőtt nőstény él; de néha fiatal nőstények csoportja is tartózkodhat.

Felhasználása[szerkesztés]

Táplálkozási célokból nem halásszák, azonban az akváriumok számára ipari mértékben fogják ki.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Labroides dimidiatus (Valenciennes, 1839) FishBase
  • Randall, J.E., G.R. Allen and R.C. Steene, 1990. Fishes of the Great Barrier Reef and Coral Sea. University of Hawaii Press, Honolulu, Hawaii. 506 p.
  • Cuvier, G. & A. Valenciennes 1839: Histoire naturelle des poissons. Tome treizième. Livre seizième. Des Labroïdes. 13: i-xix + 1-505 + 1 p., Pls. 369-388.
  • Parenti, P. & J.E. Randall 2000: An annotated checklist of the species of the Labroid fish families Labridae and Scaridae. Ichthyological Bulletin of the J. L. B. Smith Institute of Ichthyology, 68: 1–97.