Tissot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tissot
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1853
Székhely Le Locle
Iparág óragyártás
Tulajdonos The Swatch Group
Forma részvénytársaság
Termékek
  • óra
  • chronograph
  • karóra
Anyavállalata The Swatch Group
A Tissot weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tissot témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tissot egy 1853-ban alapított svájci óragyártó cég, amely ma a Swatch-csoport tagja. A cég központja Svájcban, a Neuchâtel (Neuenburg) kanton, Le Locle nevű városában található.

A kezdetek[szerkesztés]

Charles Félicien Tissot (18041873) 1853-ban fiával Charles-Emile-lel alapította meg az első olyan műhelyt, amelyben zsebórákat készítettek. Charles-Emile (18301910) gyakran Oroszországba és az Amerikai Egyesült Államokba utazott, hogy az órákat értékesítse. Az ő fia, Charles (18601936) 1883-ban vette át a vállalkozást és az értékesítéssel járó utazásokat. 1915-ben megkezdődött a karórák gyártása, amelyeket már a Charles fia, Paul (18901951) által vezetett üzemben végeztek. 1920-ban a cég kinőtte a családi vállalkozást.

Egyesülés[szerkesztés]

1929-ben a Tissot, valamint az Omega egyesült, és Société Suisse pour l'Industrie Horlogère SA (SSIH) néven működött tovább. A Tissot 1957-ben épített egy új gyárépületet. A ’70-es években a Tissot-t is utolérte a svájci óraiparág válsága, amelyet az 1973-as olajválság, valamint a jutányos áron forgalmazott, Távol-Keletről érkező importtermékek okoztak.

1977-ben a Peseux NE és a La Chaux-de-Fonds fióktelepeket bezárták, és az egyedi órák gyártását teljesen leállították. A veszteség oly mértékben tovább nőtt, hogy a Tissot 1983-ban az összeomlás szélén állt. Az egyetlen mentőöv az SSIH és az AUSAG (Allgemeine Schweizerische Uhren AG) Swatch-csoporttá történő összeolvasztása volt, amely 1985-ben zajlott le Nicolas Hayek vezetésével, aki a svájci óraipart újraszervezte és új piacokat szerzett.

Kollekciók[szerkesztés]

A ’80’90-es években a Tissot egy modern karórákból álló sorozattal lett ismert, amelynek tokját szokatlan anyagokból, például gránitból ("Rockwatch", 1987), illetve fából ("Woodwatch", 1991) készítették.

A Tissot jelenleg összesen hétféle kollekciót készít:

  • T-Sport: sport- és búvárórák
  • T-Tactile: Multifunkcionális órák, amelyeknél a funkciók, úgymint a kronográfia, a magasságmérő, az iránytű, az ébresztőóra, a hőmérő, a barométer, a dátum és az idő az érzékelőkkel ellátott óraüveg érintésével hívhatók elő. A legújabb típusok: T-Touch Expert, Sea-Touch (búváróra mélységméréssel és naplózással), Sailing Touch (Vitorlázóknak Regatta visszaszámlálással).
  • T-Trend: női órák különböző modern dizájnnal
  • T-Classic: acélórák többnyire klasszikus, visszafogott, tartózkodó dizájnnal
  • Heritage: órák retró stílusban, régi modellek újragyártott darabjai mai szerkezettel, többnyire zafírkristály óraüveggel
  • Pocket Watch: zsebórák
  • T-Gold: ékszerórák 18 karátos aranytokkal

Külső hivatkozások[szerkesztés]