Tiberius Claudius Nero

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiberius Claudius Nero
Tiberius Nero.jpg
Született i. e. 85
Róma
Elhunyt i. e. 33 (52 évesen)
Róma
Állampolgársága római
Házastársa Livia Drusilla Augusta (i. e. 41–i. e. 38)
Gyermekei
Szülei Drusus Claudius Nero I
Foglalkozása
Tisztség Praetor

Tiberius Claudius Nero (Kr. e. 85 körül – Kr. e. 33.) az ókori római Claudia gens tagja, Tiberius Claudius Pius Felix Nero, Kr. e. 202 consuljának leszármazottja volt. Apja és anyja a Claudiusok patriciusi nemzetségének illusztris republikánus tagjai voltak.

Ő volt Tiberius és Nero Claudius Drusus apja, Drusus Iulius Caesar, Germanicus, Livilla és Claudius császár nagyapja, illetve Caligula déd- és Nero ükapja.

Quaestori szolgálatának letelte után Caesar flottájának lett parancsnoka az Egyiptom elleni hadjárat során, Kr. e. 48-ban. A győzelemben játszott szerepét a dictator papi ranggal honorálta, és utasította, hogy coloniákat alapítson Gallia provinciában (Narbo, Arelate). Caesar halála után amnesztiát hirdetett a senatorok számára, később praetorrá választották.

Az elkövetkező időszakban Tiberius a Caesar-párton belül Marcus Antonius híve lett, nem pedig a feltörekvő Octavianusé. Kr. e. 43-I. e. 42 körül vette feleségül rokonát, Livia Drusillát Rómában. Nemsokára megszületett első fia, Tiberius. Ekkor azonban már menekülnie kellett családjával együtt: először Szicíliába, Sextus Pompeiushoz utaztak, majd csatlakoztak Marcus Antoniushoz keleten. Csak három év múlva, Kr. e. 38-ban tért vissza várandós feleségével a fővárosba, amikor helyreállt a konszenzus a triumvirek között. Octavianus beleszeretett Liviába, és hamarosan elérte, hogy elváljon Tiberiustól. A válás napján már össze is házasodtak. Nem sokkal a menyegző után megszületett Lugdunumban (Lyon, Franciaország) a feltehetően Tiberiustól származó Drusus, akit csak pár hónap elteltével adtak vissza apjának. Felnevelte és taníttatta gyermekeit egészen Kr. e. 33-ban bekövetkezett haláláig. Temetési beszédét idősebbik fia, Tiberius mondta, aki, amint elérte a felnőttkort, két gladiátorviadalt rendezett apja és nagyapja emlékére a Forum Romanumon és az amphitheatrumban.

Irodalom[forrásszöveg szerkesztése]