Thermosphaera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thermosphaera
Rendszertani besorolás
Domén: Archaea
Ország: Crenarchaeota
Törzs: Crenarchaeota
Osztály: Thermoprotei
Rend: Desulfurococcales
Család: Desulfurococcaceae
Nemzetség: Thermosphaera
Huber, Dyba, Huber, Burggraf & Rachel, 1998
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Thermosphaera témájú rendszertani információt.

A Thermosphaera egy olyan Archaea, amely nem a Desulfurococcaceae családban foglal helyet. A prokarióta szervezetek egy csoportja amit extrém forró környezetekben fedeztek fel, például kénes forrásokban, vulkánokban, és magma medencékben. Izolátumait először 1998-ban azonosították az Obszidián-tóból a Yellowstone Nemzeti Parkban.

Sejt szerkezete[szerkesztés]

Sejtjei gömb alakúak és fürtszerű aggregátumokat formálnak az exponenciális növekedési fázis közben. A késő exponenciális és stacioner növekedési fázisban láthatóak kis csoportok beleértve néhány egyedülálló sejtet. Kimutatták, hogy az aggregátumoknak számos ostora van, az egyedülálló sejteknek nyolc lehet. Ha a hőmérséklet meghaladja a 92 °C-ot, az meggátolja a növekedést. Sejtjei heterotrófok, élesztőből termelnek energiát.

Ökológia[szerkesztés]

Többet megtudni ezekről az organizmusokról és a tulajdonságaikról az a biotechnológiai fejlődésben segíthet. Képesek nőni extrém hőmérsékleten.

Genom szerkezete[szerkesztés]

A 16S rRNS szekvenálása azt mutatta hogy az izolátum a Crenarchaeota csoport tagja, és közeli kapcsolatban áll a Staphylothermusal és a Desulfurococcusal.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. See the NCBI webpage on Thermosphaera. Data extracted from the NCBI taxonomy resources. National Center for Biotechnology Information. (Hozzáférés: 2016. február 19.)