Theodor Jacobsen Obszervatórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Theodor Jacobsen Obszervatórium
TelepülésSeattle
Építési adatok
Megnyitás1895
Felhasznált anyagokhomokkő
Hasznosítása
Felhasználási területcsillagvizsgáló
TulajdonosWashingtoni Egyetem
Elhelyezkedése
Theodor Jacobsen Obszervatórium (Washington állam)
Theodor Jacobsen Obszervatórium
Theodor Jacobsen Obszervatórium
Pozíció Washington állam térképén
é. sz. 47° 39′ 37″, ny. h. 122° 18′ 32″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 37″, ny. h. 122° 18′ 32″
Térkép
Theodor Jacobsen Obszervatórium weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Theodor Jacobsen Obszervatórium témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Washingtoni Egyetem seattle-i campusán működő Theodor Jacobsen Obszervatórium fenntartói az intézmény csillagászati tanszéke és a Seattle-i Csillagászati Társaság.

1891-ben Washington állam háromezer dollárt biztosított az első obszervatórium megépítésére. Dr. Joseph Taylor csillagászprofesszor a Lick Csillagvizsgálóba látogatott, ahol Schaeberle professzorral a megvásárolandó eszközökről egyeztettek. A lencséket John Brashear, a mechanikai elemeket pedig a Warner and Swasey Co. készítette. A Taylor által tervezett faépítményt két helyi asztalos szerelte össze.[1]

1895-ben az egyetem új helyre költözött; az új csillagvizsgáló a campus második legrégebbi létesítménye, amelyet a Denny épület kivitelezését követően megmaradt homokkőből építettek fel.[2]

A Theodor Jacobsen oktatóról elnevezett obszervatórium szerepel a történelmi helyek állami nyilvántartásában.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b John Pyles, Woody Sullivan: History of Astronomy at the University of Washington (angol nyelven). Washingtoni Egyetem. (Hozzáférés: 2021. június 11.)
  2. Larry E. Johnson, Ellen F. C. Mirro: Theodor Jacobsen Observatory (angol nyelven). Society of Architectural Historians. (Hozzáférés: 2021. június 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Theodor Jacobsen Observatory című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]