The Universal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Small Faces
The Universal
Kislemez
B-oldal Donkey Rides, a Penny, a Glass
Megjelent 1968. június 28.
Formátum Hanglemez
Felvételek 1968.
Stílus Rock
Hossz 2:44
Kiadó Immediate Records
Szerző Steve Marriott, Ronnie Lane
Producer Steve Marriott, Ronnie Lane
Helyezések
Small Faces-kislemez-kronológia
Lazy Sunday
(1968)
The Universal
(1968)
Afterglow (Of Your Love)
(1969)

1968. június 28-án jelent meg a Small Faces The Universal című kislemeze, ami a brit kislemezlista 16. helyét érte el, és 10 hétig maradt a Top 40-ben.[1]

A dal címe eredetileg Hello the Universal volt, de a lemeztasak gyártása során a cím vége lemaradt, a magas költségek miatt pedig a hibát nem javították ki. A különleges hangzású dal alapját Steve Marriott Beehive Cottage nevű házának hátsó kertjében, egy riporterek által is használt magnetofonnal vette fel. A felvételen kutyája ugatása és egy dudáló autó is hallható. Mivel Marriott a stúdióban nem tudta ugyanolyan jól elénekelni a dalt, az alaphoz csupán kiegészítő rájátszásokat adtak hozzá,[2][3] köztük egy klarinétot, ami miatt hangzása a dzsesszhez hasonlít.

Az együttes előző kislemeze, a Lazy Sunday sikere után Marriottot csalódással töltötte el, hogy a The Universal csak a brit kislemezlista 16. helyét érte el. Akkoriban úgy nyilatkozott, hogy ez volt a legjobb dal, amit valaha írt.[4] 1968 augusztusában ezt mondta:

Azt mondják, hogy a The Universal Dylan és az egyszemélyes zenekar paródiája – nem veszik észre, hogy ez egy komoly felvétel. Ez pedig azt bizonyítja, hogy nem nagyon hallgatják, mert egyébként megértenék, hogy miről szól. Arról, hogy reggel felkelsz, kimész és üdvözlöd a körülötted levő világot.
– Steve Marriott[5]

A The Universal volt a Small Faces utolsó hivatalosan megjelent kislemeze. B-oldalán a Donkey Rides, a Penny, a Glass című dal kapott helyet, mely a rock és a music hall sajátos elegye.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hewitt, Hellier, p. 174
  2. Hewitt, Hellier, p. 173
  3. 'The Story of the Small Faces in Their Own Words: The Songs'. ianmclagan.com. (Hozzáférés: 2009. március 19.)
  4. Hewitt, p. 127
  5. Hewitt, p. 128

Bibliográfia[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]