The Elder Scrolls Online

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Elder Scrolls Online egy masszívan multiplayer online szerepjáték (MMORPG) videójáték, amelyet a ZeniMax Online Studios fejlesztett ki és a Bethesda Softworks kiadott. Eredetileg Microsoft Windows és OS X verziójára bocsátottak 2014 áprilisában. Ez része az Elder scrolls sorozatnak, amelyből ez az első multiplayer részlet. Akárcsak az Elder Scrolls franchise egyéb játékaiban, a játék Tamriel kontinensén van, és tartalmaz egy történetet, amely közvetetten kapcsolódik a többi játékhoz. Az Elder Scrolls Online fejlesztése hét évvel a fejlesztés előtt 2014-ben zajlott. Kezdetben vegyes véleményeket kapott, de ezek jelentősen javultak az újbóli kiadás és újramegjelenítés terén, mint a The Elder Scrolls Online: a Tamriel Unlimited, a kritikusok dicsérik a változásokat. Hasonlóan a többi MMORPG-hez, az Elder Scrolls Online eredetileg egy kötelező havi előfizetési modellt használt, egészen addig, amíg át nem váltották a microtranszkációkra és az opcionális előfizetésre vonatkozó buy-to-play modellt 2015 márciusában. A játékot Elder Scrolls Online néven nevezték át: Tamriel Unlimited és a PlayStation 4 és az Xbox One konzolok számára 2015 júniusában jelent meg. 2017-től a játéknak körülbelül egymillió havi aktív szereplője volt, több mint 8,5 millió játékossal.

Játék[szerkesztés]

A korábbi Elder Scrolls címekhez hasonlóan a játékmenet többnyire nemlineáris, a küldetések, a véletlenszerű események és a szabad roaming feltárása a világon. A játék nem nyújt módot az egyjátékos offline lejátszásra, bár a fejlesztők azt állították, hogy "sok tartalom" lenne, amely olyan játékosok számára készült, akik inkább offline játszanak. A játékos képes tíz különböző versenyen játszani; négy különböző fajta ember: Északi, Ragada, Breton és Birodalmi; Tündefajták: Dunmer (Sötét Elfek), Altmer (Nemes Elfek), Bosmer (Erdei Elfek) és Orsimer (Orkok); és az állatfaj: a Khajitit és az argonokat. A játékosoknak négy karaktert kell választaniuk a karakterük létrehozásakor. Minden osztály különböző támadást, varázslatokat és passzív hatásokat ad a játékosnak. A játéknak más jellegű döntései vannak a versenyen és az osztályon kívül, például a játékosok karaktere akár vámpír vagy vérfarkas is lehet, amelyek mindegyike saját készségfát ad.

Kiadások[szerkesztés]

Eredeti kiadás[szerkesztés]

Az Elder Scrolls Online-t 2012. május 3-án jelentették be a Game Informer honlapján és a magazin ugyanazon a hónapján. 2014 április 4-én jelent meg a PC és a Mac számára. A PlayStation 4 és az Xbox One otthoni konzol kiadása 2015. június 9-én jelent meg. Röviddel a meccs elindítása után azt jelentették, hogy egyes játékosok nem tudták aktiválni a vásárlással együtt járó 30 napos ingyenes játékidőt, amíg előfizetést nem állítottak fel, és - "furcsa állapotban" és "valószínűleg hiba történt "- egy teljes hónap után fizették ki. Egy komoly elem duplikációs kihasználását fedezték fel, amely lehetővé tette a játékosok számára, hogy hatalmas szerencse-szerzést szerezzenek be, amelyet röviddel a kiadás után halmoztak fel. A ZeniMax később bejelentette, hogy a kizsákmányolás miatt folyamatosan tiltott több ezer számlát.

Tamriel Unlimited[szerkesztés]

2015. január 21-én bejelentették, hogy az aktív előfizetésre már nincs szükség a játékra 2015. március 17-én. A kezdeti játékáron kívül egy opcionális "ESO Plus" előfizetés is elérhető lesz, amely hozzáférést biztosít az összes jelenlegi és jövőbeli letölthető tartalomhoz (DLC) és 1500 koronát, az egyik játékon belüli pénznemek havi allokációjához, mindaddig, amíg a játékos továbbra is feliratkozott. A DLC külön megvásárolható a Crown Store-ban is. Ezenkívül az opcionális előfizetés különböző előnyöket biztosít, amelyek lehetővé teszik a játékosok számára, hogy valamivel gyorsabban haladjanak előre, mint egy szabad játékos.

Gold Edition[szerkesztés]

2016. július 6-án a ZeniMax bejelentette, hogy kiadja a The Elder Scrolls Online "Gold Edition" kiadását 2016. szeptember 9-én. A Gold Edition magában foglalja az alapjátékot és egy bizonyos hiúságelemet, valamint a négy nagy DLC-t: Imperial City , Orsinium, Tolvajok céhe és a Sötét testvériséget. Ezenkívül a ZeniMax kiadta a "Guilds and Glory" DLC csomagot azoknak a felhasználóknak, akik már rendelkeznek az alapjátékkal.