Köszönjük, hogy rágyújtott!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Thank You for Smoking szócikkből átirányítva)
Köszönjük, hogy rágyújtott!
(Thank You for Smoking)
2005-ös amerikai film
RendezőJason Reitman
ProducerDavid O. Sacks
AlapműThank You for Smoking
Műfaj
ForgatókönyvíróJason Reitman
FőszerepbenAaron Eckhart
Maria Bello
Cameron Bright
Adam Brody
Sam Elliott
Katie Holmes
David Koechner
William H. Macy
J. K. Simmons
Robert Duvall
Kim Dickens
Rob Lowe
Todd Louiso
ZeneRolfe Kent
OperatőrJames Whitaker
VágóDana E. Glauberman
JelmeztervezőDanny Glicker
Gyártás
GyártóRoom 9 Entertainment
ContentFilm
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő92 perc
Költségvetés7 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Fox Searchlight
magyar Budapest Film
Bemutató2005. szeptember 9., Torontói nemzetközi filmfesztivál
USA 2006. március 17.
magyar 2006. augusztus 10.
KorhatárUSA R
magyar 16
Bevételamerikai $ 24 793 509
$ 39 167 042
További információk
SablonWikidataSegítség

Köszönjük, hogy rágyújtott! (eredeti cím: Thank You for Smoking) 2005-ben bemutatott filmszatíra Jason Reitman rendezésében. A történet alapját a filmmel azonos című regény adta. A filmcím a jól ismert „Thank You for Not Smoking” („Köszönjük, hogy nem dohányzik”) figyelmeztető felirat kifigurázása.

Cselekmény[szerkesztés]

Nick Naylor a dohányipar lobbistája, és mint ilyen, alelnöke és sajtószóvivője a „Dohányzáskutató Központnak”, amelyet az amerikai dohányipari vállalatok alapítottak és finanszíroznak. Munkája részeként Naylor talkshow-kban lép fel és előadásokat tart, ahol lekicsinyli és okosan relativizálja a dohányzás egészségügyi kockázatait. Ennek során büszke a tehetségére, de azt is újra és újra világossá teszi, hogy szerinte ez a munka fontos a multinacionális vállalatok védelme érdekében. Szabadidejében rendszeresen találkozik két másik elfoglalt lobbistával (az alkohollobbi egyik képviselőjével és egy fegyverlobbistával), ahol kötetlen légkörben vitatják meg munkájukat, és többek között arról vitatkoznak, hogy kinek van nehezebb dolga, és kinek kell a legtöbb halált igazolnia.

Nick Naylor a Joan Lunden Show című műsorban is megmutatja tehetségét, amikor a kritikus tévénézőknek elmagyarázza, hogy a dohányipar ellenfelei valójában a rosszfiúk, míg a dohányipar azt akarja, hogy ügyfelei sokáig éljenek és tovább dohányozzanak.

Naylor legbefolyásosabb ellenfele a nyilvános vitában Ortolan Finistirre Vermont szenátora, aki szintén PR-kampányt folytat, de a dohányzás ellen. Naylor javaslatára egy dohányipari vállalat vezetője úgy dönt, hogy a hollywoodi filmekben ügyesen elhelyezett jeleneteken keresztül fényezi a dohányzás imázsát. Az ő nevében Naylor üzletet köt egy filmproducerrel, hogy a cigaretta szerepeljen egy hamarosan megjelenő filmben. Megvesztegeti a Marlboro Man-t korábban játszó férfit is, aki rákos, hogy ne beszéljen negatívan a dohányiparról a nyilvánosság előtt.

Egy tévéadás során Naylort egy ismeretlen személy halálosan megfenyegeti. Nem sokkal később Naylort elrabolják. Az egész testét számos nikotintapasz borítja, és nikotintúladagolásban szenved, amelybe majdnem belehal. A kórházban közlik vele, hogy a nikotinmérgezés után a szervezete túlérzékeny lett a nikotinra, és hogy már egyetlen cigaretta is megölheti, mire ő abbahagyja a dohányzást.

Heather Holloway újságírónő, aki egy interjú során találkozik Naylorral, elcsábítja őt, majd később közzéteszi mindazokat az információkat, amelyeket bizalmasan elárult neki az ágyban.

Naylort ezt követően a dohányipari vállalat kirúgja.

Azonban képes talpra állni fia, Joey segítségével, aki emlékezteti őt arra, amihez a legjobban ért: ügyes beszéddel meggyőzni és PR-t csinálni. Naylor újra PR-ügybe kezd, és nyilvánosan leleplezi az újságírót.

Végül az USA szenátusi vizsgálóbizottsága elé áll a régóta kerülgetett meghallgatással, és olyan remek teljesítményt nyújt, hogy régi munkaadója újra fel akarja venni, de Naylor ezt visszautasítja. Ez okos döntésnek bizonyul, mivel a dohányipart hamarosan hatalmas kártérítés megfizetésére kötelezik, és a „kutatóközpontot”, Naylor korábbi munkahelyét bezárják.

Finistirre végül azzal fokozza a dohányipar elleni kampányát, hogy a klasszikus filmekből is el akarja távolíttatni a cigarettát digitálisan. Egy kritikus újságírónak elmagyarázza, hogy ezzel nem megváltoztatja, hanem javítja a történelmet.

Naylor később saját önálló vállalkozóként a Naylor Strategic Relations ügynökséggel foglalkozik, és cégeknek ad tanácsokat. Például tanácsokat ad a mobiltelefon-szolgáltatók vezetőinek, hogyan lehet a legjobban tagadni és kétségbe vonni a mobiltelefon-sugárzás és az agydaganatok közötti kapcsolatot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Nick Naylor Aaron Eckhart Stohl András
Polly Bailey Maria Bello Götz Anna
Joey Naylor, Nick fia Cameron Bright Penke Bence
Jack Adam Brody Czető Roland
Jill Naylor, Nick volt felesége Kim Dickens Árkosi Kati
Doak Boykin, a "Kapitány" Robert Duvall Szersén Gyula
Lorne Lutch Sam Elliott Kristóf Tibor
Heather Holloway riporter Katie Holmes Zsigmond Tamara
Bobby Jay Bliss David Koechner Besenczi Árpád
Ron Goode Todd Louiso Rába Roland
Jeff Megall Rob Lowe Papp Dániel
Ortolan K. Finistirre szenátor William H. Macy Harsányi Gábor
Budd "BR" Rohrabacher J. K. Simmons Bácskai János

Érdekességek[szerkesztés]

  • Egyetlen szereplő sem cigarettázik a filmben. Egy alkalommal Nick rá akar gyújtani, de üres a cigarettásdoboza.
  • Amikor Nick Naylor Los Angelesbe utazik, hogy ott egy filmes reklámszakemberrel tárgyaljon a cigarettázás népszerűsítéséről az amerikai filmekben, a reklámszakember valamikor késő éjszaka felhívja Nicket és megjegyzi, hogy „Tokióban hajnali négy óra van, egy új nap kezdete”. Ez tárgyi tévedés lehet, mivel Tokió és Los Angeles között 16 óra az időkülönbség,[1] tehát Los Angelesben este 8 órának kellene lennie, de a valóságban ennél későbbi időpontról van szó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thank You for Smoking című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]