Terry Brooks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terry Brooks
Lucca Comics 2010 - Terry Brooks 03.jpg
Élete
Született 1944. január 8. (72 éves)
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) fantasy, sci-fi
Terry Brooks weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Terry Brooks témájú médiaállományokat.

Terence Dean, művésznevén Terry Brooks a fantasy irodalom amerikai képviselője.

1944. január 8-án született. Többnyire úgynevezett epikus fantáziákat (egy másik párhuzamos világban játszódó történeteket) ír, de nevéhez köthető két kiemelkedő filmalkotás könyvváltozatának megírása is. Írói karrierje alatt huszonkét The New York Times-bestsellert írt, melyek több mint 21 millió példányban kerültek az olvasók elé. Brooks egyike a legkeresettebb fantasy íróknak.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Brooks az Illinois állambeli Sterlingen látta meg a napvilágot, ahol később is sok időt töltött. 1966-ban diplomázott angol irodalomból a Hamilton College-n. Később doktori fokozatot szerzett a washingtoni-, illetve a Lee egyetemen. Mielőtt minden idejét az írásnak szentelte volna, ügyvédként praktizált. Napjainkban a Washington állambeli Seattle-n él feleségével, Judinnal.

Brooks a gimnáziumi évek óta foglalkozik az írással, munkásságán megfigyelhetőek a science-fiction, a western és az angol széppróza hatásai. J. R. R. Tolkien is nagy hatást gyakorolt rá. Brooks bevallása szerint szintén merített ihletet William Faulkner munkáiból is. 1977-ben debütált első regényével, Shannara. A kard címmel. A könyv öt hónapon keresztül szerepelt a The New York Times bestseller listáján, az első valaha felkerült fantasy regényként.

A Shannara sorozat további két kötetének elkészülte után (Tündérkövek, Kívánságdal) Brooks a később Landover-sorozatként megismert regények írásába fogott. Ezután született meg a négykötetes Shannara Öröksége-tetralógia. A következő tizennégy évben visszatért a Landover világába, majd megszületett a Word & Void-trilógia. A költő nem tudott elszakadni a Shannara-sorozat világától, így megírta a trilógia előzményeit bemutató Shannara – A Király-t. Ezután írta meg a The Voyage of the Jerle Shannara majd a High Druid of Shannara sorozatait, illetve a Shannara öröksége-trilógiát, mely a Word & Void világához kapcsolódik. Ennek tervezett folytatása a Shannara legendájának két kötete, melyeken Brooks jelenleg is dolgozik. Ennek első kötete Bearers of the Black Staff címen fog megjelenni, várhatóan 2010 augusztusában. A második kötet neve jelenleg ismeretlen. Legfrissebb már megjelent munkája A Princess of Landover címet viseli, 2009-es megjelenéssel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]