Terry Brooks

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Terry Brooks
Terry Brooks 2016-ban
Terry Brooks 2016-ban
Élete
Született 1944. január 8. (74 éves)
Sterling
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok) fantasy, sci-fi
Terry Brooks weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Terry Brooks témájú médiaállományokat.

Terence Dean, művésznevén Terry Brooks (1944. január 8. –) a fantasy irodalom amerikai képviselője.

Többnyire úgynevezett epikus fantáziákat (egy másik párhuzamos világban játszódó történeteket) ír, de nevéhez köthető két kiemelkedő filmalkotás könyvváltozatának megírása is. Írói karrierje alatt huszonkét The New York Times-bestsellert írt, melyek több mint 21 millió példányban kerültek az olvasók elé. Brooks egyike a legkeresettebb fantasy íróknak.

Életrajz[szerkesztés]

Brooks 1944. január 8-án az Illinois állambeli Sterlingben látta meg a napvilágot, ahol később is sok időt töltött. 1966-ban diplomázott angol irodalomból a Hamilton College-n. Később doktori fokozatot szerzett a washingtoni-, illetve a Lee Egyetemen. Mielőtt minden idejét az írásnak szentelte volna, ügyvédként praktizált. Napjainkban a Washington állambeli Seattle-n él feleségével, Judinnal.

Brooks a gimnáziumi évek óta foglalkozik az írással, munkásságán megfigyelhetőek a science-fiction, a western és az angol széppróza hatásai. J. R. R. Tolkien is nagy hatást gyakorolt rá. Brooks bevallása szerint szintén merített ihletet William Faulkner munkáiból is. 1977-ben debütált első regényével, Shannara. A kard címmel. A könyv öt hónapon keresztül szerepelt a The New York Times bestseller listáján, az első valaha felkerült fantasy regényként.

A Shannara sorozat további két kötetének elkészülte után (Tündérkövek, Kívánságdal) Brooks a később Landover-sorozatként megismert regények írásába fogott. Ezután született meg a négykötetes Shannara Öröksége-tetralógia. A következő tizennégy évben visszatért a Landover világába, majd megszületett a Word & Void-trilógia. A költő nem tudott elszakadni a Shannara-sorozat világától, így megírta a trilógia előzményeit bemutató Shannara – A Király-t. Ezután írta meg a The Voyage of the Jerle Shannara majd a High Druid of Shannara sorozatait, illetve a Shannara öröksége-trilógiát, mely a Word & Void világához kapcsolódik. Ennek tervezett folytatása a Shannara legendájának két kötete, melyeken Brooks jelenleg is dolgozik. Ennek első kötete Bearers of the Black Staff címen fog megjelenni, várhatóan 2010 augusztusában. A második kötet neve jelenleg ismeretlen. Legfrissebb már megjelent munkája A Princess of Landover címet viseli, 2009-es megjelenéssel.

Források[szerkesztés]