Teng Si-csang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teng Si-csang
DengXiChang CHN.png
Született 1849.
Panjü, Kuangtung
Meghalt 1894. január 17. (44-45 évesen)
1894. szeptember 17.
Állampolgársága
Nemzetisége Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg kínai
Fegyvernem Flag of the Qing Dynasty (1889-1912).svg Pejjang Haditengerészet
Rendfokozata tengernagy
Csatái Első kínai–japán háború

Teng Si-csang (egyszerűsített kínai: 邓世昌, hagyományos kínai: 邓世昌, mandarin pinjin: Deng Shìchāng, Wade-Giles: Teng Shih-ch'ang) (Panjü, Kuangtung, 1849. - 1894. szeptember 17.) Csing-kori kínai tengerész, tengernagy.

Élete[szerkesztés]

Teng Si-csang 1849-ben született Panyuben, Kuangtung területén. Teng az első generációs modern haditengerészeti tisztek közé tartozott Kínában. Belépett a Haditengerészeti Akadémiába Fucsienben 1867-ben és 1874-ben diplomázott. Folyamatosan haladt a ranglétrán és megkapta a kínai cirkáló, a Csi Jüan parancsnokságát.

Mikor kitört az első kínai–japán háború, a haditengerészet kötelékében harcolt a japánok ellen. A sárga-tengeri csatában Ting Zsu-csang admirális vezette két toronypáncélos, három nagy cirkáló, hat kis cirkáló és két torpedóromboló nézett szembe az ellenség két partipáncélosával, egy páncélos cirkálójával, hét normál cirkálójával és két torpedónaszádjával. Shichang admirális vitézül küzdött és mikor lövegeit már nem tudta használni, az égő hajót maga kormányozta az egyik japán hadihajó felé. A japán hadihajó, hogy a 2300 tonnás Csi Jüan neki ne menjen, manőverezni kezdett, de a kínai hajó vészesen közeledett. Ezt azonban egy másik japán hadihajó észrevette és több torpedót is kilőtt a Csi Jüanra. A torpedók közül egynek sikerült is telibe találnia Teng hajóját, amely emiatt rövid időn belül elsüllyedt. Teng Si-csang admirális hősi halált halt.

Halála után nagy tisztelet övezte és pompás síremléket építettek számára. Később emlékére a Kínai Népköztársaság haditengerészetének egyik kiképzőhajóját róla nevezték el.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]