Ting Zsu-csang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ding Ruchang
Ding Ruchang kínai admirális
Ding Ruchang kínai admirális
Született1836. november 18.
Kína, Anhuj tartomány
Meghalt1895. február 12. (58 évesen)
Kína, Santung tartomány
ÁllampolgárságaCsing-dinasztia
Nemzetisége kínai
Fegyvernem Beiyang Haditengerészet
Rendfokozatatengernagy
EgységeÉszaki-tengeri Flotta, Beiyang Haditengerészet
Csatáielső kínai–japán háború
Halál okamérgezés
A Wikimédia Commons tartalmaz Ding Ruchang témájú médiaállományokat.

Ding Ruchang (Kínai: 丁汝昌; pinjin: Dīng Rǔchāng; Wade–Giles: Ting Ju-ch'ang) (1836–1895) Csing-dinasztia korabeli katona, tengerész, a Csing-dinasztia uralmának végén tengernagy. Részt vett a Tajping-felkelésben és az első kínai–japán háborúban is.

Élete[szerkesztés]

Lujiang megyében született. Ifjúkorában részt vett a Tajping-felkelésben a lázadók oldalán, majd átállt a másik oldalra.

A kínai Haditengerészetben[szerkesztés]

Részt vett a haditengerészet építésében és Angliába ment, hogy a kínai flotta számára hadihajókat vegyen. Miután visszatért megkapta az Északi-tengeri flottilla parancsnokságát. 1888-ban kinevezik az Északi-tengeri Hadiflotta parancsnokává. Mikor kitört 1894-ben az első kínai–japán háború, Ruchang vezette Északi-tengeri Hadiflotta is részt vett az akciókban és fontos szerepet játszott azokban. Flottáját viszonyt a japánok csapdába csalták Dadonggou közelében szeptember 17-én. Ezt a csatát hívja az utókor a Sárga-tengeri csatának. A kínai oldalon a Ding Ruchang vezette erők két toronypáncélos, három nagy cirkáló, hat kis cirkáló és két torpedórombolóból álltak. Ellene a Japán Császári Haditengerészet állt fel Itó Szukejuki japán tengernagy parancsnoksága alatt. Az ellenséges flotta két partipáncélost, egy páncélos cirkálót, hét normál cirkálót és két torpedónaszádot számlált. Bár a tengernagyot segítették külföldi tanácsadók, a nagy hadihajók kezelésében járatlan kínai matrózok nem tudták megfelelően elvégezni a feladatukat és ezért a képzett japán tengerészek által irányított japán hadihajók súlyos vereséget mértek a Beiyang Haditengerészetre. A csatában a kínaiak 2 nagy és három kis cirkálót vesztettek el.

Ding admirális öngyilkos ltt, közvetlen a Weihaiwei csata után

A nagy csatában maga Ruchang admirális is súlyosan megsebesült. 1895-ben újra bekerítették a kínai flottát vízen és szárazföldön egyaránt és a Weihaiwei csatában a japán torpedónaszádok súlyos veszteségeket okoztak a kínaiaknak, köztük elsüllyedt a Beiyang zászlóshajó is, a Dingyuan. A japánok a csata után a flotta megadását és a hadihajók átadását követelték a tengernagytól. Ding tengernagy ezt megtagadta és az öngyilkosságba menekült, mikor a Liugong-szigeten lévő szobájában mérget ívott.

Források[szerkesztés]