Tell el-Ubaid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ismeretlen
Tell el-Ubaid
Kerámia az Ubaid korból
Kerámia az Ubaid korból

Alapítás i. e. 6. évezred
Megszűnés i. e. 2000 körül
Oka ismeretlen
Lakói presumer és sumer népesség
Ország  Irak
Elhelyezkedése
Map Ubaid culture-de.svg
Tell el-Ubaid (Irak)
Tell el-Ubaid
Tell el-Ubaid
Pozíció Irak térképén
é. sz. 30° 58′, k. h. 46° 05′Koordináták: é. sz. 30° 58′, k. h. 46° 05′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ismeretlen témájú médiaállományokat.
Arab
عبيد
Tudományos átirat
al-`Ubaid

Tell el-Ubaid (Tell el Ubaid vagy Obeid) ősi mezopotámiai település volt Irakban, Ur városától 6 km-re északnyugatra. Hajdani neve nem ismert. Az itt felfedezett jellegzetes kerámia edények után az i. e. 4000-től 3300-ig tartó időszakot e lelőhelyről nevezték el.


Története[szerkesztés]

Tell el Ubaid már az i. e. 4. évezred elején is létezett. A Dzsemdet Naszr-korszakban jelentős város volt, és még a III. Ur-i dinasztia uralkodása idején is állt.

A város Ninhurszág temploma az I. Ur-i dinasztia korában épült, de feltevések szerint korábbi alapokra. Az épület ovális alakú, fallal övezett szentélykörzet közepén állt, egy fülkékkel díszített oldalú teraszon. A templomnak megtalálták külső díszítései maradványait is: bronz, mészkő domborműveket, bronz bikaszobrokat, melyeket az Iraki Múzeumban helyeztek el.


Régészet[szerkesztés]

Tell el-Ubaid területén először 1919-ben H. R. Hall végzett ásatásokat, rá pár évre pedig L. Wolley. 1937-ben az itteni kutatásokat P. Delougaz folytatta.

Az ásatások során talált jellegzetes cserépedényeket és jellegzetes építészetet e helyről nevezték el Ubaid kornak, a műveltséget pedig Ubaid-kultúrának.

Források[szerkesztés]


Hivatkozások[szerkesztés]