Teletubbies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Teletubbies
A sorozat karakterei játékfiguraként
A sorozat karakterei játékfiguraként
Műfaj fantasy, musical

Alkotó Anne Wood
Rendező David G. Hillier
Vic Finch
Főszereplő
  • Dave Thompson
  • nem ismert

Nyelv angol
Évadok 1
Epizódok 365
Gyártás
Részenkénti játékidő 25 perc
Sugárzás
Eredeti adó BBC Two
Eredeti sugárzás 1997. március 31. – 2001. február 15.
Magyar adó RTL Klub
További információk

A Teletubbies nagy sikerű, elsősorban kisgyerekeknek szóló, brit televíziós filmsorozat, amelyet a BBC-nek a BBC Two nevű csatornája kezdett vetíteni 1997. március 31-én. A 2001. január 5-éig tartó széria 365 adást ért meg. Hazánkban az RTL Klub tűzte műsorára. A huszonöt perces történetek pszichológusok és pedagógusok segítségével készültek.

Története[szerkesztés]

A négy különböző színű, földönkívüli, csecsemőszerű lény:[1] a zöld Dipsy, a sárga Laa-Laa, a piros Po és a sok vitát kavart[2][3][4] lila színű Tinky Winky kalandjai erőszakmentes és vidám szórakozást, valamint játékos ismereteket nyújtanak az egy és négy év közötti korosztálynak. A fejükön antennát, hasukon monitort hordó, színes kezeslábasba bújtatott kis lények kisgyerek módra beszélnek, gügyögnek, helyettük a narrátor (Tim Whitnall, Toyah Willcox, Eric Sykes hangján) meséli az egyszerű történeteket.

A filmecskék fontos kellékei a csecsemő arcú Nap (Jessica Smith), a dimbes-dombos idillikus tájon legelésző nyulak, a varázslatos szélforgó, Noo-Noo, a porszívó, valamint a Teletubbyk hasán levő monitorok, amelyeken filmbejátszások jelennek meg a valóságos gyerekek világából. A négy Teletubby játszik, énekel, táncol, találkozáskor üdvözlik valamint körülállva megölelik egymást ("Nagy Ölelés!"). Az ismétlődő cselekvések és egyszerű mondatok, a derűs életű szereplők, a színes Teletubby-világ teszik olyan népszerűvé a legkisebb nézők számára a sorozatot.

Szereplők[szerkesztés]

Hazai DVD kiadások[szerkesztés]

  • Teletubbies: Játssz velünk! (2007. május 23.)
  • Teletubbies: Kedvenceink (2007. május 23.)
  • Teletubbies: Táncolj velünk! (2007. május 23.)
  • Teletubbies: Jó kis felfordulás (2007. október 24.)
  • Teletubbies: Karácsonyozz velünk! (2007. október 24.)

Források[szerkesztés]