Tejeskávé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Café au lait egy oslói kávézóban: eszpresszó és habosított, forró tej

A tejeskávé (angolul milk coffee, németül Milchkaffee, franciául café au lait, spanyolul café con leche) egy kávéspecialitás. A tejeskávét országonként eltérő módon készíthetik, de lényege, hogy a kávéhoz ugyanannyi mennyiségű forró tejet, esetleg kis tejhabot adnak.

Tejeskávék Európában[szerkesztés]

A tejeskávé fogyasztása Európa szinte minden országában elterjedt, a helyi elnevezések mind tükrözik, hogy az ital részben kávéból, részben tejből áll: milk coffee, Milchkaffee, café au lait, cafe con leche, hollandul koffie verkeerd, portugálul café com leite. Az európai kávézókban az elkészítés során lehetnek különbségek, miszerint a kávét csak forró tejjel öntik fel (Milchcoffee) vagy pedig kis tejhabot is adnak hozzá (café au lait).

Házilag általában eszpresszóval vagy hosszabb kávéval és meleg tejjel készíthető.

A café au lait és a caffè latte elnevezések, bár hasonló italokat jelentenek, mégis különbséget tesznek a felszolgálás szempontjából: a café au lait-t francia módon, porcelán csészében kell felszolgálni, míg a latte-t üvegpohárban. A latte emellett csak eszpresszóból készül, míg a café au lait készülhet eszpresszóból vagy dupla feketekávéból.[1]

Tejeskávé Amerikában[szerkesztés]

Cafe au lait tálak, amelyeket hagyományosan Franciaországban használtak

A legtöbb amerikai kávézóban a café au lait alapja hosszú feketekávé, amelyhez gőzölt tejet adnak. Ezzel szemben a caffé latte mindig eszpresszóból készül. A francia kávézói hagyományokat átvevő kávézókban a café au lait-et általában fül nélküli tálakban szolgálják fel, máshol pedig rendes csészében.

A misto (olasz eredetű, jelentése „kevert”) szintén tejeskávét jelent, csak néhány kávézó és a Starbucks.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tej a kávéban. [2012. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 23.)
  2. http://www.starbucks.com/menu/drinks/brewed-coffee/cafe-misto

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Café au lait című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]