Kávés tej

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kávés tej elkészítéséhez szükséges alapanyagok: egy pohár tej, egy üveg kávészirup, illetve kávészirup egy kis mérőpohárban

A kávés tej egy Amerikában elterjedt, kávé ízű, tej alapú üdítőital. Elkészítése hasonló a csokoládés tejhez, de csokoládészirup helyett kávésziruppal készül. A kávés tej Rhode Island szövetségi állam hivatalos itala.[1]

Története[szerkesztés]

Kávés tej
Kávés tej egy amerikai szupermarket tejespultján

A kávés tej az 1930-as években jelent meg Rhode Island államban. Az italt kreatív étterem- és patikatulajdonosok készíthették, akik abban az időben mindenféle új és innovatív itallal próbálták elcsábítani a vásárlókat. Közülük az egyik a megmaradt őrölt kávét cukorral édesítette és tejjel keverte. A melaszra emlékeztető végeredmény hamarosan nagyon népszerű lett Rhode Island, illetve Massachusetts déli részének lakói között. A kávészirup iránti kereslet az idők során olyan nagy lett, hogy 1993-ban a kávés tej elhódította a szövetségi állam hivatalos itala címet a Del's Lemonade nevű üdítőitaltól.[2]

Elérhetősége[szerkesztés]

A kávészirup és a kávés tej a Új-Anglia régió északi részén a szupermarketet, élelmiszeráruházak tejtermékpultjain elérhető, a többi ízesített tejtermék (csokoládés tej, vanília és eperízű tej) szomszédságában. A kávés tej emellett a helyi éttermek, étkezők itallapjáról is rendelhető. Az egyik legismertebb kávés tej-márka az Autocrat,[3] amelynek gyártója az Eclipse és CoffeeTime márkájú kávészirupokat is gyártja a Rhode Island államban található Lincoln városban. .

New Englanden kívül azonban az ital nem nagyon hozzáférhető, és azoknak, akik ezt kérik, igen gyakran szolgálnak fel tejeskávét. A kávés tej jelenleg is elérhető a Rhode Island-i Egyetem étkezőjében, bár a szintén ebben az államban található Brown Egyetem étkezőiből 2009-ben eltűnt.

Nemrégiben a kávészirup legnagyobb gyártója széles körben terjeszteni kezdte az ital alapját adó kávészirupot, már Floridában is elérhető a Coffee Time márkanév alatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RI.gov: State of Rhode Island website "Facts and Figures". Ri.gov. (Hozzáférés: 2011. november 28.)
  2. TITLE 42, State Affairs and Government, CHAPTER 42-4, State Emblems, SECTION 42-4-15. Rilin.state.ri.us. (Hozzáférés: 2011. november 28.)
  3. autocrat.com

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coffee milk című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]