Tegea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tegea
Ország Görögország
Tszf. magasság650 m
Elhelyezkedése
Tegea (Görögország)
Tegea
Tegea
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 37° 27′ 52″, k. h. 22° 25′ 43″Koordináták: é. sz. 37° 27′ 52″, k. h. 22° 25′ 43″
A Wikimédia Commons tartalmaz Tegea témájú médiaállományokat.

Tegea község (önkormányzat), falvak csoportja az ókori Tegea város körzetében Görögországban, a Peloponnészoszi-félszigeten, Árkádia prefektúrában, hat kilométerre a prefektúra székhelyétől, Trípolitól, 650 méteres tengerszint feletti magasságban egy termékeny fennsíkon.

Az ókorban Árkádia legfontosabb települése volt. Népessége ma hanyatlik: 1991-ben 4539, 2001-ben már csak 4100 fő lakta.

Elsősorban mezőgazdasággal foglalkozó vidék, lakói cseresznyét, meggyet, almát, babot, burgonyát, babot, fokhagymát és egyéb terményeket adnak el. Minden évben augusztus 15-én Episzkopi faluban jelentős vásárt és mezőgazdasági kiállítást rendeznek.

Az ókori Tegea romjai Alea és Sztadio falvak közt láthatóak.

Települései[szerkesztés]

Az ókori Tegea[szerkesztés]

Az Athean Alea templom helyén végzett ásatások során a Francia Régészeti Iskola kutatói 1900 és 1910 között a korai archaikus, a geometrikus és a proto-geometrikus korból származó edénytöredékeket találtak. A templom alapjainak vizsgálata kimutatta, hogy egy részük egy a 7. század vége felé épült dór templom maradványa.

A Kr. e. 6. század közepétől Tegea Spárta uralma alatt állt a leuktrai csatáig, amelyben Kr. e. 371-ben Thebai legyőzte Spártát.

Az 1. századra Árkádia egyetlen jelentős városa maradt. Átvészelte a gótok támadását 395-ben és 396-ban.

Nevezetességei[szerkesztés]

Athena Alea templom[szerkesztés]

A legendabeli városalapító Aleosz által épített Athena Alea templomról a 2. században Pauszaniasz azt írta, hogy a Peloponnészoszon nem találni szebbet. A Kr. e. 4. században, a Kr. e. 395-ben pusztító tűzvész után, Szkopasz építette újra az eredeti templomot. Romjai ma is láthatók, az itt talált leleteket a Tegeai Régészeti Múzeumban állították ki.

Pauszaniasz szerint Athena Alea és a kalüdóniai vaddisznó Augustus római császár a római Fórumra vitette, miután legyőzte Marcus Antoniust. A templomot a kora középkorban valószínűleg földrengés pusztította el.

Híres tegeaiak[szerkesztés]

Sport[szerkesztés]

Tegea a Spartathlon ultramaratoni futóverseny útvonalán fekszik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]