Spartathlon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A háromszoros győztes Jens Lukas a 2004-es célbaérkezésekor (forrás: www.spartathlon.gr)
A verseny emlékoszlopa a spártai főutcán
Az ünnepi, 25. érem

A Spartathlon egy 246 kilométeres ultramaratoni futóverseny Görögországban, Athén és Spárta között. Az 1983 óta évente rendezett verseny szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak.

A Spartathlon egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja, és történészek szerint ez a futás képezi a modern maratoni mitológia alapját. A verseny az egyik legkeményebb ultramaratoni futás a világon, és negyedszázados története során számos magyar sikert hozott.

Történelem[szerkesztés]

Hérodotosz elbeszélése szerint i. e. 490-ben, a marathóni csata előtt Miltiadész athéni sztratégosz egy küldöncöt menesztett Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a perzsák ellen. Hérodotosz így emlékszik Pheidippidész futásáról:

„Mielőtt a hadvezérek elhagyták volna a várost, követet küldtek Spártába egy Pheidippidész nevű athéni férfit, aki nagyon gyorsan tudott futni, és ez is volt a foglalkozása…”

„A hadvezérek tehát ezt a Pheidippidészt, aki azt állította, hogy találkozott Pannal, elküldték Spártába, s az Athénból való indulása utáni napon már meg is érkezett. Felkeresvén az elöljárókat, ezt mondta: »Lakedaimóni férfiak! Az athéniak azt kérik tőletek, hogy siessetek a segítségünkre, és ne nézzétek tétlenül, hogy a legősibb hellén várost a barbárok leigázzák.«” [1]

Történészek szerint Pheidippidész spártai futása szolgál a modern maratoni futás mitológiájának alapjául. Hérodotosz, aki néhány évtizeddel a marathóni csata után írta meg a görög-perzsa háború történetét, nem említ olyan hírvivőt, aki a csata után Athénbe futott volna a győzelem hírével. A modern legenda, mely szerint Pheidippidész úgy kimerült a 35-40 kilométer körüli futástól, hogy odaérve csak annyit bírt mondani, hogy „Győztünk!”, és holtan esett össze, több száz évvel későbbi adalék, mely vélhetőleg a Pheidippidész-legenda átalakulásából képződött. A marathóni futás első ismert írásos említése Plutarkhosztól származik, aki bő fél évezreddel a marathóni csata után, Athén dicsőségéről című művében írta le a történetet, de ő még egy Therszipposz vagy Euklész nevű hírvivőről beszélt.

Az első újkori futás[szerkesztés]

Hérodotosz szavai John Fodent, a brit légierő tisztjét gondolkodóba ejtették. Foden, aki maga is amatőr ultramaratonista, 1982-ben négy társával elindult kipróbálni, hogy vajon lehetséges-e ezt a 246 kilométeres távot másfél nap alatt futva megtenni.

Fodenék kísérlete többször is majdnem kudarcba fulladt. A latin betűs táblák teljes hiánya és a rossz minőségű térkép miatt a csapat lépten-nyomon eltévedt. Felszerelésük hiányos volt, és kísérőjük eltévedései és kerülései miatt a futók többször is kiszáradtak és eléheztek. Volt olyan szakasz, ahol öt órán keresztül víz nélkül kényszerültek futni. A futóknak a kutyákkal is gyakran meggyűlt a bajuk, ezért a szokásos felszerelésen túl köveket is cipeltek, a támadó kutyák visszarettentéséhez.[2]

Az ötfős csapatból csak John Scholten ért 36 órán belül Spártába,[3] és ezzel megszületett a Spartathlon. A következő évben a csapat megszervezte az első hivatalos versenyt, amit azóta évről évre megtartanak.

Útvonal és verseny[szerkesztés]

A futók Athén belvárosából a tengerpart felé futnak, és Eléfszina, Megara és Kineta érintése után, 78,5 kilométernél érik el a Korinthoszi-csatornát. A csatorna után a Peloponnészosz-félszigeten az ókori Korinthosz, Nemea és Lürkeia után, 159 kilométernél érik el a közel 1200 méter magas Parthenio-hegyet, ahol Pheidippidész a monda szerint találkozott Pan istennel. A hegyet követően Nesztani és Tegea érintése után érik el Spártát a futók. A cél Spárta pálmafákkal övezett főterén, Leonidász király szobránál van és a verseny a Leonidász lábának megérintésével ér véget. A verseny részletes térképe

A verseny érme

Fodenék útvonala, mely az ókori utak és városok vonalát követte, zömében szekérutakon haladt, és az útnak kevesebb mint fele volt leaszfaltozva. Az évek során a görög úthálózat folyamatosan fejlődött, és már csupán 10 kilométer halad szekérutakon, ösvényeken.

A verseny során a futóknak 75 ellenőrző ponton kell áthaladniuk, és minden pontot egy előre meghatározott szintidőn belül kell elhagyniuk. Aki szintidőn túl érkezik, bármelyik ponton kizárhatják, azonban a verseny első felében a versenybírók rugalmasan kezelik a szintidőt, és csupán az este leszállta után kezdik szigorúbban venni a késéseket.

A futók zöme a Parthenio-hegyet és az azt megelőző több mint 10 kilométeres emelkedőt tartja a Spartathlon vízválasztójának. Az emelkedőt a futók többsége már éjszaka kezdi meg, és a csúcsra 20-22 óra futás után érkezik meg. A csúcs előtti utolsó három kilométert kivilágítatlan hegyi ösvényen, egy szakadék peremén kell megtenni. Több beszámoló említ a csúcsot megelőző és követő 10-15 kilométerről hallucinációs élményeket és a versenyt feladók többsége még a hegy (ahogy a bennfentesek nevezik: „A Hegy”) előtt száll ki.

Az érem hátoldala

A szigorú szintidők, a kemény emelkedők és a gyakran szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt ultramaratonista körökben úgy tartják, hogy a Spartathlon az egyik legkeményebb, ha nem maga „a” legkeményebb futóverseny a világon.

A verseny tisztaságát védve a szervezők nem osztanak pénzdíjakat, és az összes célbaérkező azonos díjazásban részesül, azaz nyer egy olajág-koszorút, melyet spártai elöljárók helyeznek a fejére, és egy érmet. Továbbá minden célba érkezőt spártai lányok kínálnak az Evrotasz folyó vizével.

A szervezők a versenyt nemcsak sporteseménynek, hanem kulturális rendezvénynek is tekintik, és ezt jól tükrözi, hogy 2006 óta évről évre a verseny kizárólagos szponzora a Stravos Niarchos Alapítvány, mely szinte kizárólag kultúrát, művészetet, oktatást és orvosi kutatást támogat.


Nevezési feltételek[szerkesztés]

Az a futó nevezhet, aki az alábbi négy feltétel legalább egyikét teljesítette a verseny évében vagy az azt megelőző két évben:

 1. Teljesített egy 100 kilométeres versenyt 10:30-nál jobb idővel.
 2. Korábbi Spartathlonon szintidőn belül eljutott Nesztaniig (172 km).
 3. Korábban sikeresen teljesített egy Spartathlont.
 4. Teljesített bármilyen 200 kilométeres, vagy annál hosszabb versenyt időeredménytől függetlenül.

Magyar teljesítők[szerkesztés]

A 2012-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Szabó Béla, Palásthy István, Zahorán Ádám, Zahorán János, Lórántfi Csaba (takarásban), Kasz Ferenc, Méreg József, Lőw András, Lubics Szilvia, Sipos József, Tóth Attila, Végh Attila, Szabó Sándor. Első sor: Noszik János, Rudolf Tamás, Lajkó Csaba.
A 2011-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Lengyel István, Szőnyi Ferenc, Gyurján Tamás, Tóth Attila, Szabó Béla, Lőw András, Lubics Szilvia, Bögi Sándor, Fazekas János. Első sor: Lesi Zoltán, Lajkó Csaba, Noszik János.
A 2010-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Frank Tibor, Bögi Sándor, Szabó Béla, Lőw András, Noszik János, Lubics Szilvia, Tóth Attila, Kovács Imre. Első sor: Ispánki Zoltán, Molnár Péter, Végh Attila, Pető István, Fendrik László, Horváth Mónika. Hiányzik a képről: Lelkes Gusztáv, Szabó Géza, Horváth Ákos, Szabó Sándor, Illés Gábor, Zahorán János.
A 2009-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Bögi Sándor, Csőre Ernő, Egyed János, Tóth Attila, Végh Attila, Szitó Ervin, Szőnyi Ferenc, Reményi László, Cserpák József, Lőw András, Szabó Béla. Első sor: Jang Youn  KOR, Fazekas János, Bene Ármin, Pető István, Soós Péter, Fendrik László, Németh Zoltán.
A 2008-as magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Alsó sor balról jobbra: Csató József, Németh Zoltán, Horváth Mónika, Kalotai Levente, Korányi Balázs, Nemes Attila, Ispánki Zoltán. Felső sor balról jobbra: Reményi László, Zahorán János, Sándor Csaba, Méreg József, Fendrik László, Lőw András, Szitó Ervin, Egyed János, Kasz Ferenc, Végh Attila és Frank Tibor. Hiányzik a képről: Tóth-Urbán Tamás.
A 2007-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Pánisz László, Kalotai Levente, Elek Endre, Orendi János, Horváth Jenő, Tóth-Urbán Tamás, Lőw András, Hegedűs Ákos. Első sor: Németh Zoltán, Fendrik László, Horváth Mónika, Végh Attila.
A 2006-os magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Hátsó sor, balról jobbra: Láposi Gyula, Hollókői Szabolcs, Korányi Balázs, Nemes Attila, Simon László, Sipos István, Molnár Péter, Blahó Ákos. Guggol: Tóth-Urbán Tamás, Fendrik László, Lőw András, Kalotai Levente, Végh Attila. Fekszik: Ispánki Zoltán, Frank Tibor.
A 2005-ös magyar Spartahlon csapat. Alsó sor, balról jobbra: Végh Attila, Lőw András, Kalotai Levente, Fendrik László és Nemes Attila. Felső sor: Láposi Gyula, Lelkes Gusztáv, Horváth Jenő, Ispánki Zoltán és Korányi Balázs. A képen nem szerepel: Csató József
A 2004-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Balról jobbra: Kalotai Levente, Lőw András, Bontovics Tímea, Lelkes Gusztáv.
A 2003-as magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Guggol, balról jobbra: Ispánki Zoltán, Frank Tibor, Reményi "Remo" László. Áll: Zámbori Zoltán, Nemes Attila, Lőw András, Méreg József, Láposi Gyula, Pék Imre (takarásban), Pető István, Hollókői Szabolcs. A képen nem szerepel: Kalotai Levente
A 2002-es magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Guggol, balról jobbra: Láposi Gyula, Fendrik László, Horváth Jenő. Áll: Pék Imre, Sike Gábor, Kalotai Levente, Nemes Attila, Lőw András, Ispánki Zoltán, Stanley "CAS" Hardesty  USA
Az 1986-os magyar Spartathlon csapat képe a rajtnál. Balról jobbra: Kis-Király Ernő, Kraivich József, Simon László, Sipos István

Az eddigi magyar célbaérők (időrendben – név, teljesítés éve, idő, félkövérrel a dobogós helyek):

Sipos István 1985 (32:48:00); 1986 (30:26:00); 1989 (28:29:43); 1995 (33:40:43)
Kis-Király Ernő 1986 (26:07:00)
Simon László 1986 (33:30:00); 2006 (35:43:25)
Mayer Miklós 1987 (30:23:45)
Hári Gyula 1988 (31:33:41); 1990 (35:10:50); 1991 (29:12:55)
Bogár János 1989 (30:43:17); 1990 (24:49:19); 1991 (24:15:31)
Rápolti Gyula 1990 (33:23:20); 1992 (35:46:48)
Molnár Mihály 1990 (35:38:44)
Tabajdi József 1992 (30:29:36)
Lőw András 1992 (32:46:17); 1993 (35:40:00); 2000 (29:43:59); 2001 (27:46:27); 2002 (29:40:29); 2003 (30:12:47); 2004 (28:17:46); 2005 (32:17:01); 2006 (30:09:34); 2007 (31:36:02); 2008 (30:14:18); 2009 (29:46:21); 2010 (32:26:59); 2011 (30:17:52); 2012 (33:33:48); 2013 (30:50:14); 2014 (30:14:44); 2015 (35:21:39); 2016 (34:46:26); 2017 (30:51:54)
Nemes Attila 1992 (33:48:18); 1993 (35:11:03); 1995 (34:39:33); 1998 (34:33:38); 2000 (35:35:44); 2002 (35:48:41)
Méreg József 1992 (34:53:11)
Horváth Ákos 1993 (34:45:22); 1994 (34:17:00); 1996 (35:03:00)
Németh Zoltán 1993 (35:40:00); 2009 (35:07:27)
Illés Imre (Vajdaság) 1997 (28:12:00); 1998 (32:17:37)
Ludvig Antal 1997 (33:39:00)
Tóth-Urbán Tamás 1997 (34:41:00); 1998 (35:09:49); 2006 (31:40:31); 2007 (34:44:53)
Németh Csaba 1998 (28:48:41)
Kalotai Levente 1999 (29:12:22); 2005 (31:33:00); 2006 (25:52:24)
Varga János 2000 (33:51:40)
Ispánki Zoltán 2001 (32:38:18); 2002 (30:43:58)
Pék Imre 2001 (35:50:02); 2003 (35:47:38)
Sike Gábor 2002 (34:32:05)
Fendrik László 2002 (34:57:10); 2005 (35:31:21); 2006 (35:43:25); 2007 (34:44:53); 2008 (35:44:01); 2010 (35:09:14)
Bontovics Tímea 2004 (35:52:54)
Lelkes Gusztáv 2005 (34:40:14); 2010 (35:09:14)
Korányi Balázs 2005 (35:24:51); 2008 (35:44:01)
Csató József (Erdély) 2005 (35:59:03)
Molnár Péter 2006 (34:25:36)
Blahó Ákos 2006 (34:26:59)
Hollókői Szabolcs 2006 (34:36:59)
Végh Attila 2006 (35:09:33); 2009 (35:07:27)
Frank Tibor 2006 (35:13:36)
Horváth Mónika 2007 (35:33:32); 2008 (35:59:12)
Zahorán János 2008 (32:26:36); 2010 (33:43:22)
Sándor Csaba 2008 (34:21:17)
Reményi László 2008 (35:59:12)
Cserpák József 2009 (27:24:45)
Tóth Attila 2009 (29:33:58); 2010 (29:37:12); 2011 (30:51:15); 2014 (30:59:12)
Szőnyi Ferenc 2009 (34:22:04); 2011 (31:38:58); 2014 (31:03:20)
Csőre Ernő 2009 (35:07:27); 2014 (35:15:24)
Egyed János 2009 (35:40:30)
Kovács Imre 2010 (35:03:07)
Bögi Sándor (Szlovákia) 2010 (35:05:13); 2011 (35:44:42); 2012 (35:47:32)
Lubics Szilvia 2010 (35:32:12); 2011 (29:07:39); 2012 (29:45:56); 2013 (28:03:04); 2014 (26:53:40); 2015 (29:18:44); 2017 (33:20:23)
Szabó Sándor 2010 (35:32:12)
Lajkó Csaba 2011 (31:55:24); 2012 (31:47:31); 2013 (28:39:32); 2015 (34:45:08); 2017 (35:05:30)
Noszik János 2011 (33:46:42); 2014 (35:26:53)
Rudolf Tamás 2012 (28:29:59); 2013 (34:17:24); 2017 (28:50:10)
Vajda Zoltán 2013 (31:59:07); 2014 (29:46:23); 2015 (29:08:39)
Sznopek József 2013 (35:19:56); 2014 (33:52:58)
Hegedűs Ákos 2013 (35:31:06)
Simonyi Balázs 2013 (35:32:24; 2014 (33:54:58); 2015 (35:50:05); 2016 (33:44:29); 2017 (34:42:31)
Vojnic Zelic Igor (Vajdaság) 2013 (35:37:30)
Fazekas János (Szlovákia) 2013 (35:42:47)
Sipos József 2013 (35:51:06); 2014 (35:45:39)
Kulcsár András 2013 (35:51:07); 2014 (33:42:27)
Lukács Albert 2013 (35:51:15)
Nagy Katalin 2014 (28:55:03); 2015 (25:07:12); 2016 (25:23:52)
Veress Béla 2014 (33:39:20); 2016 (32:49:08); 2017 (32:30:27)
Járosi Tamás 2014 (34:06:33)
Máténé Varju Edit 2014 (34:28:43); 2015 (35:12:47); 2016 (32:27:06)
Héjja Péter 2014 (34:50:44)
Niedermann Péter 2014 (35:08:24)
Palásthy István 2014 (35:26:54)
Deák László Attila 2014 (35:46:23)
Kreidl Csaba 2015 (34:45:04); 2017 (33:05:50)
Török-Ilyés László 2015 (34:45:11); 2016 (35:02:42); 2017 (33:56:00)
Vajda Anita 2015 (35:12:47)
Badics Attila 2015 (35:18:02)
Maráz Zsuzsanna 2016 (27:45:42); 2017 (25:43:40)
Márkus István 2016 (29:26:40)
Szabó Zoltán 2016 (32:58:49)
Jeszenszky Péter 2016 (35:32:37)
Rácz Róbert 2017 (30:50:33)
Evetovics-Balla Hajnalka 2017 (33:55:54)
Huzsvay Edit 2017 (33:16:28)[4]
Kisháziné Zombory Erika 2017 (34:54:40)[4]
Vágó Boglárka 2017 (34:30:21)
Máthé Zoltán 2017 (32:53:32)
Kaldi Péter 2017 (35:02:30)
Csákány Krisztina 2017 (33:52:52)
Veres Szilárd 2017 (33:15:37)

Magyar sikerek[szerkesztés]

A verseny évről évre népes magyar csapatot vonz, és a sikerek sem maradnak el. Bogár János 1991-ben megnyerte a Spartathlont és 1990-ben harmadik helyen ért célba. Lubics Szilvia 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben is nyert a nők között, 2015-ben nagy küzdelemben a 3. helyet szerezte meg, csakúgy, mint 2012-ben. Lubics 2014-es győzelmével 26:53:40-re javította a női pályacsúcsot és az abszolút versenyben 9. helyen ért célba. 2015-ben Nagy Katalin amerikai színekben nyert 25:07:12-es újabb pályacsúccsal, abszolút negyedikként. Érdekesség, hogy Lubics Szilvia és Nagy Katalin ugyanannak az edzőnek, Lőrincz Olivérnek a tanítványa.

Kis-Király Ernő 1986-ban ezüstérmes volt, Hári Gyula 1991-ben harmadik lett míg Nagy Katalin 2014-ben második helyen ért célba.

A magyar futók közül legtöbbször, 20 alkalommal, Lőw András ért célba. A magyar nők közül először Bontovics Tímea futotta le a Spartathlont 2004-ben. 2014-ben nem kevesebb, mint tizenkilenc magyar teljesítette a versenyt míg 2006-ban Simon László húsz év után tért vissza. 2011-ben Bögi Sándor a 100. magyar teljesítést érte el (beleértve a határon túli magyarokat is).

Statisztika 2012-ig[szerkesztés]

Az országok relatív rangsora a teljesítések számának és az ország lakosságának arányában

Ország Teljesítések száma Állampolgár/teljesítés
Finnország 74 79300
Görögország 134 79900
Magyarország 100 99400
Dánia 39 141000
Belgium 69 150700
Észtország 8 162500

Az országok abszolút rangsora a teljesítések száma szerint

Ország Teljesítések száma
Japán 524
Németország 269
Franciaország 214
Görögország 134
Egyesült Királyság 123
Magyarország 100

Rekordok[szerkesztés]

A görög születésű ausztrál futó, Jánisz Kúrosz, az első Spartathlon győztese 20:25-ös idővel tartja a pályacsúcsot. Kúrosz négy Spartathlonon indult, mind a négyet megnyerte, és a verseny történetének négy leggyorsabb idejét futotta. 2005-ben versenyen kívül sikeresen teljesítette az oda-vissza Spartathlont, azaz az Athén–Spárta–Athén távot, és ezzel teljes egészében reprodukálta Pheidippidész futár útját. Hubert Karl (Németország) 18 teljesítéssel vezeti a teljesítők ranglistáját. Lőw András 2000 és 2015 között zsinórban 16-szor egymás után ért célba. Dusan Mravlje első (1983) és legutóbbi (2008) teljesítése között 25 év telt el.

Mary Larsson (Hanudel) első és legutóbbi, 2006-os teljesítése között 22 év telt el. Kimie Noto (Funada) 1995 és 2007 között minden évben célba ért (ez 13 teljesítés zsinórban). Ezalatt kétszer első, ötször második, kétszer harmadik, háromszor negyedik és egyszer hatodik lett a nők között.

A brit Elizabeth Hawker 2012-ben minden idők legjobb abszolút helyezésével, 3. helyezettként nyert a nők között, egyúttal 27:02:17-tel új női pályacsúcsot is felállított, több mint fél órával megjavítva a régit.[5]

Egy bajnok tanácsai a résztvevőknek[szerkesztés]

A háromszoros győztes svéd Rune Larsson az alábbi tanácsokat gyűjtötte össze a Spartathlon aspiránsainak. Larsson szerint akik ezeknek a feltételeknek megfelelnek, illetve tanácsait megfogadják, jó eséllyel teljesíteni tudják a távot.[6] A sikerre pályázó versenyző:

 • Olyan felkészülést tud maga mögött, mely révén 10 órán belül képes 100 kilométert lefutni. Aki 10 órán kívüli 100 kilométert fut, rossz esélyekkel indul, annak, aki 9 órán belül futja, jó esélyei vannak.
 • Maximum egy övtáskányi terhet visz, és lehetőleg innivalót sem cipel, hanem a frissítőállomások kínálatára hagyatkozik.
 • Cipelés helyett előreküldi a felszerelését. Larsson maga három különböző pontra küldte előre az éjszaka használt meleg ruháit.
 • Az éjszakai világításhoz fejlámpát használ. Ebből a négy LED-es a legjobb.
 • Minél többet eszik, inkább többször keveset, többféle ételből.
 • A verseny során jelentős, a testsúly közel 25%-ának megfelelő folyadékot iszik.
 • A kiizzadt sót rendszeresen pótolja. Ezt legjobb sótablettával tenni, de az egyszerű konyhasó is megfelelő.
 • A lehető legkevesebb időt tölti a frissítőállomásokon.
 • Felkészül arra, hogy átmeneti gyomorproblémái lesznek, és ezekre tudatosan készül. A felmerülő problémák idővel megoldódnak, a pánik felesleges erőpocsékolás.
 • Kimerültség esetén és evés közben gyalogol.
 • Az emelkedőkön nem fut, csak a sík és lejtős szakaszokat futja meg.
 • Egyértelmű célt tűz ki maga elé, ami Spártával kapcsolatos, és ezt a célt folyamatosan szem előtt tartja.
 • Élvezi a versenyt.

A legjobbak[szerkesztés]

A kétszeres győztes James Zarei az 1994-es célbaérkezésekor
Bogár János, az 1991-es Spartathlon győztese

Férfi győztesek[szerkesztés]

Rajt Győztes Nemzet Idő
2016. október 1. Andrzej Radzikowski   POL 23:02:23
2015. szeptember 26. Florian Reus  GER 23:17:31
2014. szeptember 27. Ivan Cudin  ITA 22:29:29
2013. szeptember 28. João Oliveira  POR 23:29:08
2012. szeptember 29. Stu Thoms  GER 26:28:19
2011. október 1. Ivan Cudin  ITA 22:57:34
2010. szeptember 25. Ivan Cudin  ITA 23:03:06
2009. szeptember 26. Ryoichi Sekiya  JPN 23:48:24
2008. szeptember 27. Scott Jurek  USA 22:20:01
2007. szeptember 28. Scott Jurek  USA 23:12:14
2006. szeptember 29. Scott Jurek  USA 22:52:18
2005. szeptember 30. Jens Lukas  GER 24:20:39
2004. október 1. Jens Lukas  GER 25:49:59
2003. szeptember 26. Marcus Thalman  AUT 23:28:24
2002. szeptember 27. Ryoichi Sekiya  JPN 23:47:54
2001. szeptember 28. Valmir Nunes  BRA 23:18:05
2000. szeptember 29. Ohtaki Masayuki  JPN 24:01:10
1999. szeptember 24. Jens Lukas  GER 25:38:03
1998. szeptember 25. Kostas Reppos  GRE 25:11:41
1997. szeptember 26. Kostas Reppos  GRE 23:37
1996. szeptember 27. Roland Vuillemenot  FRA 26:21
1995. szeptember 29. James Zarei  GBR 25:59:42
1994. szeptember 23. James Zarei  GBR 26:15
1993. szeptember 24. Rune Larsson  SWE 26:57:12
1992. szeptember 25. Rusko Kantief  BUL 24:08:13
1991. szeptember 27. Bogár János  HUN 24:15:31
1990. szeptember 28. Jánisz Kúrosz  GRE 20:29
1989. szeptember 29. Patrick Macke  GBR 24:32
1988. szeptember 30. Rune Larsson  SWE 24:42
1987. szeptember 25. Rune Larsson  SWE 24:41
1986. szeptember 19. Jánisz Kúrosz  GRE 21:57
1985. szeptember 27. Patrik Macke  GBR 23:18
1984. szeptember 28. Jánisz Kúrosz  GRE 20:25
1983. szeptember 30. Jánisz Kúrosz  GRE 21:53

[7]

Női győztesek[szerkesztés]

Rajt Győztes Nemzet Idő
2016. október 1. Nagy Katalin  USA[8] 25:23:52
2015. szeptember 26. Nagy Katalin  USA[8] 25:07:12
2014. szeptember 27. Lubics Szilvia  HUN 26:53:40
2013. szeptember 28. Lubics Szilvia  HUN 28:03:04
2012. szeptember 29. Elizabeth Hawker  GBR 27:02:17
2011. október 1. Lubics Szilvia  HUN 29:07:39
2010. szeptember 25. Emily Gelder  GBR 30:17:03
2009. szeptember 26. Inagaki Sumie  JPN 27:39:49
2008. szeptember 27. Sook Hur  KOR 30:03:22
2007. szeptember 28. Akiko Sakamoto  JPN 31:09:24
2006. szeptember 29. Inagaki Sumie  JPN 28:37:20
2005. szeptember 30. Kimie Noto  JPN 30:23:07
2004. október 1. Kimie Noto  JPN 29:57:40
2003. szeptember 26. Akiko Sakamoto  JPN 29:07:44
2002. szeptember 27. Irina Reutovich  RUS 28:10:48
2001. szeptember 28. Alzira Portela-Lario  POR 30:31:41
2000. szeptember 29. Hiroko Okiyama  JPN 29:16:37
1999. szeptember 24. Anny Monot  FRA 35:38:08
1998. szeptember 25. Mary Larsson  SWE 28:46.58
1997. szeptember 26. Helga Backhaus  GER 30:39
1996. szeptember 27. Helga Backhaus  GER 29:50
1995. szeptember 29. Helga Backhaus  GER 29:33
1994. szeptember 23. Helga Backhaus  GER 30:41
1993. szeptember 24. Sigrid Lomsky  GER 32:43:32
1992. szeptember 25. Hilary Walker  GBR 29:49:49
1991. szeptember 27. Ursula Blasberg  GER 34:42:45
1990. szeptember 28. Anne-Marie Deguilhem  FRA 34:07:41
1989. szeptember 29. Mary Hanudel (később Larsson)  USA 31:57:23
1988. szeptember 30.    
1987. szeptember 25. Hilary Walker  GBR 31:23:30
1986. szeptember 19. Waltaud Reisert  GER 32:21
1985. szeptember 27. Mary Hanudel (később Larsson)  USA 34:10
1984. szeptember 28. Mary Hanudel (később Larsson)  USA 34:15:10
Lorna Richey  USA 34:15:10
Marcy Schwam  USA 34:15:10
1983. szeptember 30. Elanor Adams  GBR 32:37:52

[9]

Örökranglista[szerkesztés]

Teljes eredménylista

Minden idők 60 legjobb időeredménye 2012-ig:[10]

Férfiak[szerkesztés]

Versenyző Időeredmény Nemzet Év Helyezés Életkor
1. Jánisz Kúrosz 20:25:00  GRE 1984 1 28
2. Jánisz Kúrosz 20:29:04  GRE 1990 1 34
3. Jánisz Kúrosz 21:53:42  GRE 1983 1 27
4. Jánisz Kúrosz 21:57:00  GRE 1986 1 30
5. Scott Jurek 22:20:01  USA 2008 1 35
6. Ivan Cudin 22:29:29  ITA 2014 1 39
7. Scott Jurek 22:52:18  USA 2006 1 33
8. Ivan Cudin 22:57:40  ITA 2011 1 36
9. Ivan Cudin 23:03:06  ITA 2010 1 35
10. Patrik Macke 23:08:41  GBR 1990 2 35
11. Scott Jurek 23:12:14  USA 2007 1 34
12. Patrik Macke 23:18:00  GBR 1985 1 30
13. Valmir Nunes 23:18:05  BRA 2001 1 37
14. Markus Thalmann 23:28:24  AUT 2003 1 39
15. Jan Albert Lantink 23:31:22  NED 2010 2 51
16. Kostas Reppos 23:37:00  GRE 1997 1 31
17. Dusan Mravlje 23:44:00  YUG 1985 2 32
18. Ryoichi Sekiya 23:47:54  JPN 2002 1 35
19. Ryoichi Sekiya 23:48:24  JPN 2009 1 42
20. Reus Florian 23:57:13  ROM 2014 2 30
21. Ohtaki Masayuki 24:01:10  JPN 2000 1 34
22. Rusko Kantief 24:08:13  BUL 1992 1 34
23. Ryoichi Sekiya 24:14:11  JPN 2006 2 39
24. Bogár János 24:15:31  HUN 1991 1 27
25. Jens Lukas 24:20:39  GER 2005 1 39
26. Yuji Sakai 24:22:24  JPN 2011 2 43
27. Piotr Kurylo 24:29:41  POL 2007 2 35
28. Lars Skytte Christoffersen 24:31:45  DEN 2009 2 37
29. Patrik Macke 24:32:05  GBR 1989 1 34
30. Dusan Mravlje 24:39:22  YUG 1983 2 30
31. Dusan Mravlje 24:40:38  YUG 1984 2 31
32. Rune Larsson 24:41:46  SWE 1987 1 31
33. Jean-Dominique Calbera 24:42:00  FRA 1985 3 37
34. Rune Larsson 24:42:05  SWE 1988 1 32
35. Jens Lukas 24:46:51  GER 2001 2 35
36. Bogár János 24:49:19  HUN 1990 3 26
37. Markus Thalmann 24:52:09  AUT 2008 2 44
38. Jan Prochaska 24:55:58  GER 2010 3 44
39. Michael Vanicek 24:55:59  GER 2011 3 43
40. Jens Lukas 24:59:54  GER 2000 2 34
41. Jean-Jacques Moros 25:03:30  FRA 2005 2 35
42. Paul Beckers 25:05:48  BEL 1992 2 30
43. Jon Harald Berge 25:09:38  NOR 2009 3 40
44. Kostas Reppos 25:11:41  GRE 1998 1 32
45. Markus Thalmann 25:16:56  AUT 2002 2 38
46. Masayuki Ohtaki 25:19:12  JPN 2006 3 40
47. Ryoichi Sekiya 25:27:30  JPN 2001 3 34
48. Rune Larsson 25:28:48  SWE 1989 2 33
49. Lars Skytte Christoffersen 25:29:41  DEN 2008 3 36
50. Valmir Nunes 25:30:35  BRA 2003 2 39
51. Rune Larsson 25:32:55  SWE 1990 4 34
52. Akihiko Kumasaka 25:34:49  JPN 2001 4 33
53. Verhagen Gees 25:35:50  NED 2000 3 40
54. Valmir Nunes 25:37:40  BRA 2007 2 43
55. Jens Lukas 25:38:03  GER 1999 1 33
56. Ronald Teunisse 25:39:57  NED 1988 2 36
57. Michael Vanicek 25:41:17  GER 2008 4 40
58. Takehiro Matsusita 25:43:21  JPN 2009 4 30
59. Jan Prochaska 25:44:12  GER 2008 5 42
60. Jens Lukas 25:48:44  GER 2007 4 41

Nők[szerkesztés]

Minden idők 61 legjobb időeredménye 2014-ig:[10]

Versenyző Időeredmény Nemzet Év Helyezés
1. Lubics Szilvia 26:53:40  HUN 2014 1
2. Elizabeth Hawker 27:02:17  GBR 2012 1
3. Sumie Inagaki 27:40:00  JPN 2009 1
4. Lubics Szilvia 28:03:04  HUN 2013 1
5. Irina Reutovich 28:10:48  RUS 2002 1
6. Sumie Inagaki 28:37:20  JPN 2006 1
7. Leonie van den Haak 28:42:36  NED 2012 2
8. Mary Larsson Hanudel 28:46:58  SWE 1998 1
9. Akiko Sakamoto 29:07:44  JPN 2003 1
10. Lubics Szilvia 29:07:45  HUN 2011 1
11. Hiroko Okiyama 29:16:37  JPN 2000 1
12. Kimie Funada Noto 29:32:21  JPN 1998 2
13. Helga Backhaus 29:33:00  GER 1995 1
14. Sumie Inagaki 29:38:54  JPN 2003 2
15. Lubics Szilvia 29:45:56  HUN 2012 3
16. Hilary Walker 29:49:49  GBR 1992 1
17. Helga Backhaus 29:50:00  GER 1996 1
18. Helga Backhaus 29:53:49  GER 1998 3
19. Kimie Funada Noto 29:57:40  JPN 2004 1
20. Sook-Hoe Hur 30:03:22  KOR 2008 1
21. Emily Gelder 30:17:00  GBR 2010 1
22. Kimie Funada Noto 30:23:07  JPN 2005 1
23. Okiyama Hiroko 30:25:49  JPN 2002 2
24. Mary Larsson Hanudel 30:27:00  SWE 1996 2
25. Alzira Portela-Lario 30:31:41  POR 2001 1
26. Helga Backhaus 30:39:00  GER 1997 1
27. Helga Backhaus 30:41:00  GER 1994 1
28. Mary Larsson Hanudel 30:56:16  SWE 2000 2
29. Doina Nugent 30:58:22  IRL 1998 4
30. Hiroko Okiyama 31:01:17  JPN 2004 2
31. Akiko Sakamoto 31:09:24  JPN 2007 1
32. Yoshiko Matsuda 31:16:00  JPN 2009 2
33. Hilary Walker 31:23:00  GBR 1987 1
34. Stacey Bunton 31:25:59  USA 2008 2
35. Okabe Mayumi 31:33:35  JPN 2002 3
36. Helga Backhaus 31:35:24  GER 2000 3
37. Marika Heinlein 31:39:19  GER 2008 3
38. Yoshiko Matsuda 31:39:34  JPN 2008 4
39. Takaro Furuyama 31:40:31  JPN 2006 2
40. Mary Larsson Hanudel 31:41:56  SWE 2006 3
41. Mary Larsson Hanudel 31:46:45  USA 1992 2
42. Barbara Szlachetka 31:50:23  POL 2003 3
43. Sumie Inagaki 31:54:18  JPN 2002 4
44. Vrigitte Bec 31:56:03  FRA 2007 2
45. Kawabe Sachiko 31:57:19  JPN 2002 5
46. Mary Larsson Hanudel 31:57:23  USA 1989 1
47. Annett Bahlcke 32:10:46  GER 2012 4
48. Kimie Funada Noto 32:11:05  JPN 2007 3
49. Ruth Podgornik Res 32:17:19  SLO 2011 2
50. Elke Streicher 32:19:59  GER 2005 2
51. Lisa Bliss 32:27:00  USA 2009 3
52. Masumi Yoshimura 32:32:41  JPN 2010 2
53. Mimi Anderson 32:33:23  GBR 2011 3
54. Sigrid Lonsky 32:34:32  GER 1993 1
55. Yoshiko Matsuda 32:36:11  JPN 2011 4
56. Eleanor Adams (Robinson) 32:37:52  GBR 1983 1
57. Heather Foundling-Hawker 32:43:24  GBR 2010 3
58. Anke Drescher 32:52:23  GER 2005 3
59. Anke Drescher 32:55:26  GER 2004 3
60. Michiyo Okada 32:57:00  JPN 2009 4
61. Kimie Funada Noto 33:01:04  JPN 2003 4
62. Tomoki Nakano 33:02:48  JPN 2000 4

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Hérodotosz: A görög-perzsa háború, VI. könyv 106, 435. oldal. Osiris kiadó, Budapest, 2000
 2. UltraNed - The Changing Spartathlon
 3. Spartathlon (trial run of the course)
 4. ^ a b Results (en-gb nyelven). www.spartathlon.gr. (Hozzáférés: 2017. november 16.)
 5. supersport.com
 6. http://www.loparlarsson.se/content/view/46/54/
 7. SPARTATHLON ::: International Spartathlon Association
 8. ^ a b Magyar–amerikai kettős állampolgár
 9. SPARTATHLON ::: International Spartathlon Association
 10. ^ a b Spartathlon 1983-2011, International Spartathlon Association, 7 Kodrou street, 10558, Athens, Greece

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Spartathlon témájú médiaállományokat.

Simonyi Balázs 2015-ös beszámolója