Poli(tetrafluoretilén)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Teflon szócikkből átirányítva)
Poli(tetrafluoretilén)
IUPAC-név Poli(tetrafluoretén)
Szabályos név Poli(tetrafluoretilén)
Más nevek Teflon, Syncolon, Fluon, Politetrafluoretén
Kémiai azonosítók
Rövidítés PTFE
CAS-szám 9002-84-0
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet CnF2n+2
Sűrűség 2,2 g/cm³[1]
Olvadáspont 327 °C[1]
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A poli(tetrafluoretilén) vagy politetrafluoretilén, IUPAC nevén Poly(tetrafluoroethene),[2] rövidítve PTFE, vagy a DuPont, a fő gyártócég által kizárólagosan birtokolt nevén Teflon® (vagy már köznévként teflon) egy számos alkalmazási területen megtalálható úgynevezett fluoropolimer, amit a tetrafluoretilén monomer polimerizációs reakciójával állítanak elő.

A nagy molekulasúlyú polimert, ami a láncvégi hidrogénatomok kivételével csak szén- és fluoratomokból áll, sem a hidrofil (vízvonzó), sem a hidrofób (víztaszító) folyadékok nem nedvesítik.

Az erős szén–fluor kötés jelenléte kémiailag igen ellenállóvá teszi, de jó dielektromos tulajdonsága is van. Ezeket a tulajdonságait használják alkalmazási területein kenőanyagkomponensként, edények, tartályok készítésére maró folyadékokhoz, és legjobban ismeretesen sütéshez használt felületek ragadásmentesítésére.

Poli(tetrafluoretilén) alapanyagot már az 1970-es években Magyarországon is gyártottak (a világon hatodik országként) a Pest Megyei Műanyagipari Vállalatban, az anyag hazánkban PEMÜFLON néven került forgalomba.[3]

Teflonbevonatú serpenyő

Története[szerkesztés]

A polimert Roy Plunkett fedezte fel véletlenül 1938-ban.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Tulajdonság Érték
Sűrűség 2200 kg/m³
Olvadáspont 327 °C
Rugalmassági modulus 0,5 GPa
Folyáshatár 23 MPa
Súrlódási tényező 0,05–0,10
Dielektromos állandó ε=2,1,tan⁡(δ)<5(-4)
Dielektromos állandó (60 Hz) ε=2,1,tan⁡(δ)<2(-4)
Szigetelési szilárdság (1 MHz) 60 MV/m

Használati biztonság[szerkesztés]

Perfluoroktánsav (Perfluorooctanoic acid, PFOA vagy C8)[szerkesztés]

A polimer gyártási folyamata során PFOA keletkezik, és annak kiderítése, hogy ez okozhat-e rákos megbetegedést, jelenleg is folyamatban van az Egyesült Államokban .{2005 Ben több mint 60-ezer embert vizsgáltak meg az Egyesült Államokban, a 2012-ben közzétett adatok megállapították, hogy a tesztalanyok majd 50%-a szenved valamilyen súlyos betegségben}

Hasonló polimerek[szerkesztés]

A teflon nevet a hasonló fluorozott polimerekre is használják. Ilyen a perflouroalkoxi polimergyanta perfluoroalkoxy polymer resin (PFA)

Hasonló kémiai szerkezetű polimerek, amelyeket szintén teflon néven forgalmaznak:

Ezek a polimerek rendelkeznek a PTFE többi tulajdonságával, de átlátszóak, áttetszőek és ellenállnak a napfény ultraibolya-sugárzása hatásának is.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Polytetrafluoroethylene című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e A poli(tetrafluoroetilén) vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2010. 08. 26. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. Magyarosan talán poli(tetrafluoretén) is.
  3. T. E.: A kritikus pont: 19,6 fok. Pest Megyei Hírlap, 1972. április 7. (16. évfolyam, 81. szám, 5. oldal)