Taxidermia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Taxidermia
2006-os francia–osztrák–magyar film
Rendező Pálfi György
Producer Emilie Georges
Gabriele Kranzelbinder
Alexandre Mallet-Guy
Alexander Dumreicher-Ivanceanu
AlapműParti Nagy Lajos: A hullámzó Balaton, A fagyott kutya lába
Műfaj
Forgatókönyvíró Pálfi György
Ruttkay Zsófia
Főszerepben
Zene Amon Tobin
Márkos Albert
Operatőr Pohárnok Gergely
Vágó Lemhényi Réka
Hangmérnök Zányi Tamás
Gyártás
Ország Magyarország
 Franciaország
 Ausztria
Nyelv
Forgatási helyszín Budapest
Játékidő 90 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Hungarotop
MOKÉP
BemutatóMagyarország 2006. február 3. (Magyar Filmhét)
2006. november 9.
Franciaország 2006. május 19.
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA 11 408 $
További információk

A Taxidermia egy 2006-ban bemutatott osztrák-francia közreműködéssel készült magyar filmdráma, Pálfi György második egész estés rendezése. Szürreális családtörténet, mely a tisztiszolga nagyapa, az evőbajnok apa és az állatpreparátor fiú életének jellegzetes pillanatait mutatja be. A film Parti Nagy Lajos A hullámzó Balaton és A fagyott kutya lába című novellái alapján készült. A 37. Magyar Filmszemle fődíját és látványtervezői díját nyerte, valamint színészei, Czene Csaba és az amatőr Stanczel Adél kapták a legjobb férfi és női mellékszereplő díját. A film zenéjét Amon Tobin szerezte.

Tartalom[szerkesztés]

Kerettörténet[szerkesztés]

A film egy exkluzív műtárlaton kezdődik, ahol bemutatják a Balatony-család életét, és ezzel a bemutatóval is ér véget. A bemutatón a főhelyen az öreg Kálmán kitömött teste van és Lajoska testszobra. A többi kiállított tárgy kitömött állatokból áll, amelyek testét hétköznapi tárgyakká alakították, például láthatunk egy csocsóasztalt, ahol a focistabábuk helyét hörcsög- és mókustestek foglalják el. A tárlat házigazdája úgy került kapcsolatba Balatonyékkal, hogy egy korai stádiumban elhajtott emberi magzatból készíttet vele kulcstartót. Lajoska ezt a munkáját a műhely asztalán hagyja, mielőtt végez magával, így talál rá a megrendelő.

A tisztiszolga[szerkesztés]

Morosgoványi Vendel egy határ mellé vezényelt hadnagy tisztiszolgája. Nappal a ház körüli munkákat végzi, éjjel pedig egy fa sufniban alszik, a fűtésre egyetlen gyertyát kap a hadnagytól. A gyertya lángjával simogatja a testét, hogy átmelegedjen. Egy fateknőben alszik, amit egyébként a család számos más célra is használ, például abban terítik ki a halott dédapát, a család tagjai abban fürdenek, és disznóvágáskor a besózott hús is ebben a teknőben áll. Morosgoványi megalázott és kiszolgáltatott életének minden pillanatát átszövi túlfűtött szexuális vágya. Fantáziáiba beépíti a hadnagy kövér feleségét, két kamasz lányát, és egy mesekönyv szereplőjét, a kis gyufaárus lányt is. Egy disznóvágás után a hússal teli teknő a tisztiszolga kuckójában pihen. A hadnagyné éjjel meglátogatja Morosgoványit, és a teknőben közösülnek, de reggelre, amikor a hadnagy ébreszti, a fateknőben már csak széttúrt disznóhús van, ezért a hadnagy szétlövi Morosgoványi fejét.

Az evőbajnok[szerkesztés]

A hadnagynak fia születik kis testi hibával: apró disznófarok kunkorodik a fiú fenekén, amit a hadnagy egy csípőfogóval levág. A fiúból, Balatony Kálmánból a szocialista korszak evőbajnoka lesz. (A forgatókönyv időfogalma szürreális. Az epizód hangulatában az ötvenes éveket idézi, a tételes események legkorábban a hatvanas években játszódnak. A szocialista Kubát emlegetik.) Egy ünnepi évforduló versenyén kinézi magának a neki szurkoló Gizit, aki a női szakosztály bajnoknője. A lány miatt nem tud a versenyre koncentrálni, végül szájzár miatt kiesik a versenyből. A lány, az edző és a vetélytárs is meglátogatják a kórházban, ahol a másik versenyző, Béla kikezd Gizivel. Kálmán és Gizi összeházasodnak, de az esküvő alatt Gizi máris megcsalja Bélával. Kálmán lassan kiöregszik a versenyzésből, szép reményekkel kezdődő karrierjének vége. Fia, Lajoska koraszülötten jön a világra, felesége elhagyja, és az Egyesült Államokban lesz edző az evősportban.

A preparátor[szerkesztés]

Lajoska magányosan él, csak a munkájával foglalkozik, idős, szörnyen elhízott apját is ő gondozza. Az öreg Kálmán már egyáltalán nem tud mozogni, szobájában ülve nézi a tévét, és rács mögött hizlalt macskáiból próbál evőversenyzőket nevelni. A macskákat vajon tartja, maga csokiszeleteket eszik időre. A fiával elégedetlen, mert az sovány, gyakran veszekednek. Egy alkalommal addig sértegeti Lajoskát, míg az félbehagyja a takarítást és elrohan, a macskák ketrece nyitva marad. Következő látogatásakor Lajoska észreveszi, hogy a kiszabadult macskák megölték apját, belső szerveit magukkal hurcolták a rács mögé. Lajoska kitömi apja tetemét, aztán magát egy gépezetbe szíjazva kibelezi, a gép pedig levágja a fejét és egyik karját, így testéből egy ókori stílusú szobrot készít.

Szereplők[szerkesztés]

Helyszínek[szerkesztés]

A film első részét a Komárom-Esztergom megyei Csolnokon forgatták.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

 • Magyar Filmszemle (2006)
  • díj: Diákzsűri Fődíja (nagyjátékfilm): Pálfi György
  • díj: legjobb női epizódszereplő: Stanczel Adél
  • díj: legjobb férfi epizódszereplő: Czene Csaba
  • díj: Fődíj: Pálfi György
  • díj: Gene Moskowitz-díj
  • díj: látványtervezői díj (Asztalos Adrien /díszlet, látvány/, Szöllősi Géza /látvány, ötletek/, Patkós Júlia /jelmez/, Haide Hildegard /maszk/, Pohárnok Iván /speciális maszk/)

További információk[szerkesztés]