Tasnádi György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tasnádi György
Született1961. május 6. (62 éves)
Szeged
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiPro Universitate Soproniensi (2000)
SablonWikidataSegítség

Tasnádi György (Szeged, 1961. május 6.–), építészmérnök, belsőépítész és bútortervező iparművész. A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének létrehozója és első vezetője (1990-2000). Édesanyja T. Nagy Irén díszítőszobrász, intarziaművész, művészeti tanár. Édesapja Tasnádi Róbert mezőgazdasági szakmérnök, állattenyésztési ágazatvezető.

Pályafutása[szerkesztés]

A Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett építészmérnöki diplomát (1979-83), majd az Iparművészeti Főiskolán belsőépítész, bútortervező végzettséget (1986-91). Közben a Fémmunkás Vállalat építész szaktervezője (1983-86).

1988-tól a Novus Művészeti Egyesület elnöke. Fő szervezője volt a művészeti egyetemek hallgatói együttműködésének. Ezzel párhuzamosan összművészeti fesztiválok szervezőjeként szerzett ismertséget. Legjelentősebbnek az 1990 októberében megrendezett „Tatarozás” fesztivál mutatkozott, amely a rendszerváltás korának legnagyobb tömegsikerét hozó művészeti megmozdulása lett. Ez a fesztivál nyitotta meg elsőként a Műcsarnok addig közönségtől elzárt két hátsó nagytermét és az apsziscsarnokot.[1]

Kezdeményezte (1990) és megszervezte a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem (ma Nyugat-magyarországi Egyetem) Alkalmazott Művészeti Intézetét, amelynek első vezetője (1994-95), egyben oktatója volt. Itt elindította az egyetemi szintű építész és formatervező szakokat. Hazánkban ezek a képzések voltak a fővároson kívül az első vizuális művészeti szakok, amelyekkel megkezdődött a művészeti felsőoktatás decentralizációja.[2] A művészeti szakok irányítása mellett tevékenyen közreműködött a termékfejlesztő szakmérnöki képzés elindításában. Később 2000-ig rektori tanácsadóként folytatta fejlesztői munkáját.

Szegeden tervező vállalkozást alapított, több nagyberuházás vezető tervezője volt.

A lakberendező szakma fejlesztésében kiemelkedő érdemei vannak. Elvégezte e szakterület munkakörelemzését, nagyrészt nevéhez köthető a szakmai és vizsgakövetelmények megalkotása. Az iskolarendszerű lakberendező képzés központi programjának szakmai vezetője, a lakberendező szakképzés vizsgaelnöke. A Lakberendezők Országos Szövetségének elnökségi tagja, a LOSZ Szakértői Munkacsoportjának vezetője, a Lakberendező Mestervizsga Bizottság elnöke volt.

Oktatási munkájából legjelentősebbek a formatan, az arculattervezés, valamint a berendezőművészeti tárgyak, amelyeknek elismert fejlesztője is. Sikeres előadó a felsőoktatásban és a szakképzésben (Kecskeméti Főiskola, Juhász Gyula Tanárképző Főiskola, Magyar Iparszövetség Oktatási Központja, Junior Art Center, Art Veresegyházi Lakberendező Iskola, Kurzus Lakberendező Iskola).

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékfejlesztési vezetője (2009-10).

Művészeti munkássága[szerkesztés]

Alkotó munkájában folytatja az édesanyja, T. Nagy Irén által megkezdett intarziakészítés szellemi vonalát. Egyedi intarziás bútorain dominálnak a természetes fa mintázatát hangsúlyozó motívumok. Belsőépítészeti munkáiban és bútoraiban szívesen ötvözi a modern anyagokat és technológiákat a hagyományos minőségi anyagokkal és megmunkálási módokkal.

Kutatási tevékenysége[szerkesztés]

Kutatási tevékenysége három nagy területre koncentrál:

  • a tárgyi kultúra formai, formaképzési jelenségeinek vizsgálata (Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjjal);
  • a lakó- és munkakörnyezeti tárgykultúra jelenségeinek vizsgálata;
  • a mérnöki és művészeti alkotó tevékenységet támogató technológiák fejlődésének vizsgálata.

Publikációi[szerkesztés]

  • Perényi Tamás – Práczky István – Tasnádi György: Új művészeti és építészeti lehetőségek a Belső-Ferencvárosban. 1989
  • A Délmagyarország c. napilap „Lakás-Építészet” mellékletének szakmai szerkesztője és cikkírója
  • Magyarország Velencéje, avagy Művészeti Intézet a Soproni Egyetemen. Magyar Iparművészet, 1996, 1. szám 40. o.
  • Fény és enteriőr. Világítástechnikai évkönyv 2008–2009
  • Új korszakban. Magyar ÉpítőművészetUtóirat elméleti melléklet, 2017, 6. szám

Díjai[szerkesztés]

  • Pro Universitate Soproniensi (2000)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. NOVUS művészeti iskolák honlapja. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 12.)
  2. Sass László: Beszélgetés Tasnádi Györggyel, az Erdészeti és Faipari Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének vezetőjével. Várhely 1, 1995, 1. szám 20-32.