Talk (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Coldplay
Talk
'Kislemez az X&Y albumról
' Gravity
Sleeping Sun
Megjelent 2005. december 19.
Formátum 7", CD, DVD
Stílus Alternatív rock
Hossz 5:11 (album verzió)
4:29 (rádió változat)
Kiadó Parlophone
Szerző Guy Berryman, Jonny Buckland, Will Champion, Chris Martin, Ralf Hütter, Karl Bartos, Emil Schult
Producer Coldplay, Danton Supple

A Talk az angol Coldplay együttes ötödik száma a harmadik stúdióalbumukra, az X & Y-on. 2005 júniusában adták ki. 2005 decemberében a dalt az album harmadik kislemezeként jelentették meg, ami nagy visszhangot kapott Európában. Angliában, mikor megjelent a Talk, a 10. helyen lépett be az angol kislemezlistába. A világ többi részén változó sikereket ért el: 1# helyezést kapott a Hollandok Top 40-es listáján, valamint 5. helyet a Kanadai BDS listán. A dalt és a 'Thin White Duke' remixét 2007-es Grammy Dijátadóra jelölték. Az utóbbi nyert.

Háttér[szerkesztés]

A Coldplay-nek hónapokig problémáik voltak a stúdiófelvétellel és a dal hangzásának megteremtésével.[1][2] Kételkedtek abban, hogy a "Talk" rákerül az [X&Y] végső változatára.[1] A felvételek során hatalmas mennyiségű hanganyagot vetettek el, így a dal nem került fel az album korai változatára, amit a kiadójuknak, a Parlophone-nak küldtek el. A "Talk" végül rákerült az albumra, miután rendesen újramixelték.[1]

Chris Martin singing "Talk" during the band's 2005 Twisted Logic Tour

Az NME.com kérdésére a szám elkészítésével kapcsolatban Chris Martin azt válaszolta: "Ehhez a verzióhoz képest [ahhoz képest, amit az NME.com hallott, amikor ellátogattak a Coldplay stúdiójába] egy teljesen más változatot készítettünk. Egy teljesen új számot. A "Talk"-kal először minden nagyon jól ment, aztán valaki azt mondta, hogy ennek kéne az első kislemeznek lennie, és erre bepánikoltunk, majd elvetettük az egész dalt. [...] Most mixeltük újra és nagyon jó lett. Olyan sokat szenvedtünk, hogy eljussunk idáig, hogy nem tudom, mit lehetne még vele kezdeni. Amikor meghallottam a rendesen mixelt változatát, szuper volt."[1]

A Coldplay engedélyt kapott a Kraftwerk nevű elektronikus német együttestól, hogy a "Computer Love" (németül: Computerliebe) című számot a dal riffjeként használhassák, a Kraftwerk szintetizátora helyett gitárokkal.[3][4]

A dalt három változatban vették fel. Az X&Y-on található verzió egy korai változaton alapszik.[5] A számnak egy újabb változata eltérő dalszöveggel kiszivárgott az internetre 2005 elején.[6] A "Talk"-ot eredetileg a "Speed of Sound" B-oldalára szánták, mielőtt hozzáadták volna az X&Y számaihoz.[3][7]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c d 'Talk' drives Coldplay crazy”, NME News (Hozzáférés ideje: 2008. október 13.) 
  2. Willman, Chris. „Summer Music Preview: Coldplay”, Entertainment Weekly, 2005. március 27. (Hozzáférés ideje: 2008. november 10.) 
  3. a b Cohen, Jonathan. „Coldplay Finalizes New Album Track List”, Billboard, 2005. április 4. (Hozzáférés ideje: 2008. november 12.) 
  4. Dalton, Stephen. „Werk in progress”, The Age, 2005. június 16. (Hozzáférés ideje: 2008. október 13.) 
  5. Coldplay E-Zine: Issue 14 (PDF). Coldplay.com, 2005. július 1. [2005. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 13.)
  6. Simpson, Dave. „New Coldplay album sets puzzle for fans”, The Guardian, 'guardian.co.uk', 2005. április 7. (Hozzáférés ideje: 2008. október 13.) 
  7. Talk by Coldplay. Song Facts. (Hozzáférés: 2008. október 13.)

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Talk (song) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.