Takbír

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Arab
تكبير
Tudományos átirat
takbīr
Fordítás
„Allah akbar” mondása
Arab
الله أكبر
Tudományos átirat
Allāhu akbar
Fordítás
Allah nagyobb, Allah hatalmasabb
Irak zászlaja, rajta a takbír kúfi írásmódban
Irán zászlaja, rajta a takbír geometrikus ábrázolása

A takbír (تَكْبِير, [tak.biːr]) az „Allah akbar” (ٱللَّٰهُ أَكْبَرُ, [ʔaɫ.ɫaː.hu] [ʔak.baru], Hallgat kiejtése) iszlám kifejezés arab neve, amelynek jelentése: Isten a leghatalmasabb” / „Isten a legnagyobb”.

A muzulmánok a takbírt a legkülönbözőbb élethelyzetekben használják, akárcsak a keresztények az Istennel kapcsolatos kifejezéseiket: ha örömüket vagy egyetértésüket akarják kifejezni, amikor egy állatot a megengedett módon (halál) megölnek, amikor megdicsérik a szónokot, csatákban, így merényletek elkövetésekor, nagy stresszben vagy eufóriában. A dzsihadista terroristák gyakran „Allah akbar” kiáltással hajtják végre a merényletet.

A kifejezés többször visszatérő része a napi öt kötelező imának (szalát) és más imáknak is. Az imához szólításnak (adzan) és az ima megkezdésére szólításnak (ikáma) szintén része, a muszlim világ városaiban így nagyon gyakran hallható.

A gyülekezetben az együttes „Allah akbar” kifejezés gyakran azután hangzik fel, hogy erre a takbír szó hangos kimondásával hívnak fel.

Az „Allah Akbar” felirat szerepel Irak zászlajának közepén (kufikus írással), és ott áll Irán zászlaja középső fehér sávjának szélén is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]