Tahir Elçi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tahir Elçi
Tahir Elçi 2015-ben
Tahir Elçi 2015-ben
SzületettTahir Elçi
1966.
Cizre (Şırnak), Törökország
Elhunyt2015. november 28.
(48–49 évesen)
Diyarbakır, Törökország
ÁllampolgárságaTörökország török
NemzetiségeKurdisztán kurd
HázastársaTurkan Elçî
Gyermekeikét gyermek:
Nazenîn Elçî, Arîn Elçî
Foglalkozásajogász, aktivista
IskoláiDicle Egyetem, Jogtudományi Kar (végzés éve: 1991)[1]
Halál okamerénylet, gyilkosság
A Wikimédia Commons tartalmaz Tahir Elçi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tahir Elçi (Cizre, 1966.[2]Diyarbakır, 2015. november 28.) kurd ügyvéd és a Diyarbakıri Ügyvédi Kamara elnöke volt. Délkelet-Törökországban, Diyarbakır Sur kerületében lett gyilkosság áldozata 2015. november 28-án. Sajtótájékoztatóját egy helyi mecset közelében tartotta, ahol a török kormányt felszólította a PKK ellen irányuló harc megszüntetésére. Beszéde közben ismeretlen fegyveresek közeledtek felé és tüzet nyitottak Elçi-re és ügyvédek egy csoportjára. Halálát a fejét ért golyó okozta, rajta kívül meghalt 2 rendőr, további 11 civil pedig megsebesült.[3] A tettesek elmenekültek.

A Elçit többször őrizetbe vették, és halálosan is megfenyegették, amiért nyilvánosan kijelentette, hogy a PKK nem terrorista szervezet. Október 15-én, a gyilkosság előtt bő egy hónappal interjút adott CNN Türk csatornának, majd a TIME-nak is nyilatkozott.[4] Október 20-án irodájában őrizetbe vették terrorizmus támogatásával és az isztambuli bíróság vádat emelt ellene, bár bírói felügyelet mellett szabadlábon maradhatott.

Halála körül kialakult vita[szerkesztés]

Törökország miniszterelnöke Ahmet Davutoğlu azt nyilatkozta, hogy vizsgálni fogják az ügyet, mert nem lehet tudni biztosra, hogy a rendőrök és a támadók körül kialakult tűzharc során halt-e meg Elçi, vagy merénylet áldozata lett-e. Ha az utóbbi történet igaz, akkor a tettesek szándéka egyértelműnek tűnt. Továbbá hozzátette, hogy a fegyveresek "Törökországot vették célba a béke illetve a harmónia rovására". Az ország köztársasági elnöke, Recep Tayyip Erdoğan azonban elmondta, hogy Törökország helyesen cselekedett a terrorizmus elleni küzdelemben. A belügyminiszter Efkan Ala a sajtókonferenciáján emelte ki, hogy a lövöldözés akkor robbant ki, amikor egy ismeretlen autóból a rendőrökre lőttek.

Az eset után a helyi kormányhivatal kijárási tilalmat rendelt el.

A kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) kitervelt gyilkosságnak nevezte Tahir Elçi megölését. A támadásért AKP pártot tették felelőssé, és megkérték a politikai pártokat illetve a civil szervezeteket, hogy tiltakozásképpen emeljék fel a hangjukat. A helyi HDP képviselő, Omer Tastan pedig azt mondta, hogy amikor a sajtótájékoztató befejeződött, akkor kezdtek a támadók a tömegre lőni.[3]

Mikor halálára fény derült, Isztambul központjában körülbelül 2000 ember a fasizmus ellen volt jelen, illetve Tahir Elçi halhatatlan-t skandálta.[5] Diyarbakırban pedig rendőrség vízágyúval oszlatta a tüntetőket. Több, mint 100 ügyvéd pedig Ankarában tartott békés demonstrációt.[6][7]

A tűzharcról több videó is felkerült egy videómegosztó portálra, ahol a rendőrség egy olyan alakot vett célba, aki a kurd jogász felé közeledett, azonban az aktivista következő pillanatban már a földön, holtan feküdt. A támadó Tahir Elçi fejét sebesítette meg, esélyt nem adva neki a menekülésre.[8]

Temetésére ezrek mentek ki. Bár Ahmet Davutoğlu felesküdött a tettesek kézre kerítésére, a Népi Demokrata Párt (HDP) társelnöke, Selahattin Demirtaş szerint a kormánynak nem célja a valódi bűnösök kézre kerítése. Beszédében arra próbált rávilágítani, hogy a kurdokra támadókat soha nem kapták el a történelem során.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DİYARBAKIR BARO BAŞKANI ELÇİ ÖLDÜRÜLDÜ. independent.co.uk, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  2. In Memoriam. maviboncuk.blogspot.hu, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  3. a b Tahir Elci: Kurdish human rights lawyer shot dead during press conference in Turkey. independent.co.uk, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  4. Tahir Elci: Kurdish human rights lawyer shot dead during press conference in Turkey. independent.co.uk, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  5. Tahir Elci shooting: Pro-Kurdish lawyer killed in Diyarbakir, Turkey. bbc.com, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  6. Tiltakozások Törökországban a neves kurd ügyvéd meggyilkolása miatt. hu.euronews.com, 2015. november 29. (Hozzáférés: 2015. november 29.)
  7. A lelőtt ügyvéd miatt és a kurdok jogaiért tüntettek Törökországban. hu.euronews.com, 2015. november 28. (Hozzáférés: 2015. november 28.)
  8. Tahir Elçi'nin ölümüyle ilgili yeni görüntüler. Al Jazeera Turk, 2015. december 14. (Hozzáférés: 2015. december 14.)
  9. Ezrek mentek el a meggyilkolt kurd ügyvéd temetésére. 444.hu, 2015. november 30. (Hozzáférés: 2015. november 30.)