Tacna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tacna
Tacna címere
Tacna címere
Tacna zászlaja
Tacna zászlaja
Közigazgatás
Ország Peru
MegyeTacna megye
TartományTacna
KörzetTacna
PolgármesterJulio Medina Castro
Irányítószám23000
Népesség
Teljes népesség286 240 fő (2017)[1]
Tszf. magasság552 m
IdőzónaPET (UTC-5)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 18° 03′ 20″, ny. h. 70° 14′ 54″Koordináták: d. sz. 18° 03′ 20″, ny. h. 70° 14′ 54″
Tacna honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Tacna témájú médiaállományokat.

Tacna egy város Peruban, Tacna megye székhelye. A 19. század és a 20. század végén chilei uralom alatt állt, amit a helyiek többnyire elnyomásként éltek meg, ez pedig jelentősen felerősítette a Peruhoz fűződő nemzeti, hazafias érzéseket a városlakók körében. A korábbi függetlenségi harcokban betöltött szerepe miatt nevezik Ciudad Heroicának („hősies város”) is. 2017-ben lakóinak száma közel 290 000 volt.

Földrajz[szerkesztés]

Tacna Peru legdélebbi megyéjében, Tacna megyében található, az ország legdélebbi megyeszékhelye. Az Andok hegyláncai és a Csendes-óceán partja közötti kietlen, sivatagos síkságon épült fel, igaz, a hegyekből érkező Caplina folyó keresztülfolyik rajta. A városból az ország belseje és a tengerpart felé, valamint a közeli chilei határhoz is vezetnek utak.

Története[szerkesztés]

Neve a kecsua nyelvből ered: a taka jelentése „üt”, a na pedig „helyet” jelent.[2]

Története 1572-ben kezdődött, amikor a spanyolok egy indián redukciót hoztak létre a mai város helyén. Később az ajmara és spanyol betelepülők lassan egy mesztic lakosságú települést alakítottak ki. Fejlődésében nagy szerepet játszott, hogy azon a kereskedelmi útvonalon feküdt, ami a hegyi területeket kötötte össze Arica vidékével. A város hosszanti útjai régi inka utak mentén alakultak ki, amelyet szabálytalan időközönként szűk, sötét keresztutcák kereszteztek. A 18. század elején még igen kicsi településnek számított: 500 lakója sem volt.[3]

A Peru és Chile közötti háborút lezáró ancóni szerződés értelmében a város chilei fennhatóság alá került, az országhatár a Sama folyóig tolódott északra. 1886-ban az újjászervezett chilei Tacna megye székhelyévé Locumbát tették. Az 1883-as szerződés kimondta, hogy tíz évvel később népszavazást kell tartani Tacna és Arica térségekben, hogy a lakók eldönthessék, melyik országhoz kívánnak tartozni, ám ennek a szavazásnak a megtartását a chilei vezetés folyamatosan akadályozta, elhalasztotta. 1925-ben és 1926-ban Calvin Coolidge amerikai elnök John Pershing és William Lassiter személyében két küldöttet menesztett a helyszínre, akik jelentésükben megállapították, Chile nem biztosítja a minimális feltételeket sem egy igazságos szavazás megtartásához. Végül az 1929-es limai szerződés oldotta meg a helyzetet, amelynek értelmében Arica Chilénél maradt, míg Tacna 1929. augusztus 28-án visszatért Peruhoz. Azóta ezt a napot a nemzeti egység ünnepnapjaként tartják számon Peruban,[4] a városban pedig minden évben megtartják az úgynevezett zászlómenetet.

Turizmus, látnivalók[szerkesztés]

A város, mivel közel fekszik a határhoz, az országba érkező turisták egyik fő belépési pontja. Mivel itt is vannak látnivalók, ezért sokan meg is állnak Tacnában. A belvárosban áll a Rózsafüzér királynője székesegyház, előtte és háta mögött pedig egy hosszan elnyúló parkosított tér található, ahol díszszökőkút és több emlékmű (például Miguel Graué és Francisco Bolognesié) is megtekinthető. Híres emlékműve a városnak az Arco Parabólico nevű hatalmas, lefelé nyíló parabolára emlékeztető ív alakú építmény, amelyet a csendes-óceáni háború hőseinek tiszteletére emeltek. Tacna legíresebb múzeumai a Nemzeti Vasútmúzeum, a kerámiákat és textileket bemutató Casa Zela és a Casa Museo Basadre. További nevezetességek még az Avenida Bolognesi nevű út, a községi színház és a Dinoszauruszok parjka.[4][5]

Elterjedt helyi szokás, hogy az emberek reggel empanadákat (kisült kenyértészta valamilyen sós töltelékkel) esznek, és ezt sokan a városba látogató turisták közül is kipróbálják. A városban több híres empanadería is működik, azaz olyan üzlet, ahol ilyen ételeket lehet vásárolni.[5]

Tacnától mintegy 25 km-re találhatók a megye nagy nevezetességei, az ősi micullai sziklarajzok.[4]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2017-es perui népszámlálás. (Hozzáférés: 2018. november 23.)
  2. La historia heroica de Tacna (spanyol nyelven). RPP, 2011. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
  3. Conociendo Tacna (spanyol nyelven) (PDF). INEI. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
  4. a b c Puro amor por el Perú: ¿Cómo Tacna se reincoporó luego de estar 49 años gobernada por Chile? (spanyol nyelven). La República, 2019. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. február 10.)
  5. a b Tacna, ciudad heroica (spanyol nyelven). Peru.travel. [2017. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 10.)