T. Danny

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
T. Danny
Életrajzi adatok
Születési név Telegdy Dániel Márton
Született 1998október 25. (23 éves)
Budapest
Pályafutás
Műfajok Pop, Rap
Aktív évek 2016
Híres dal Csak Te, Utoljára Sírtam Érted, Elmúlt, Megmondtam, Szívtelen
Tevékenység Énekes/Rapper, Dalszerző

T. Danny weboldala

Telegdy Dániel Márton, művésznevén T.Danny (Budapest, 1998 október 25. –) magyar énekes, rapper és dalszerző. Az áttörő sikert Csak Te című dalával érte el.

Élete[szerkesztés]

Telegdy Dániel Márton, művésznevén T.Danny énekes, rapper és dalszerző 1998 október 25-én született Budapesten. Gyerekként 8 évig versenyszerűen úszott, ezután 1 évig vízilabdázott, majd 7 évig kosárlabdázott. Sportoló családban nőtt fel, hiszen bátyja, Telegdy Ádám híres magyar úszó, lánytestvére, Telegdy Zsófia pedig országos bajnok kosárlabdázó.

Dani elmondása szerint Eminem miatt kezdett bele a zenélésbe, ő volt a kedvenc előadója és a legnagyobb álma mindig is az volt, hogy zenéléssel foglalkozhasson. 15-16 éves korában írta le első számait papírra, melyek szerinte még nagyon kezdetlegesek voltak. Kedvenc rapperei közé tartozik többek között G-Eazy, Post Malone és J.Cole is, a magyar szcénából pedig Essemm, Missh és a Barbárfivérek, ezektől az előadóktól rengeteget inspirálódott, ami a munkásságán is észrevehető.

Dani a BGE-PSZK-n tanult, viszont fél év után abbahagyta az egyetemet, és ekkor elkezdte nagyon komolyan venni a zenei karrierjét, majd idővel az ország egyik legfelkapottabb fiatal zenészévé vált.

Nevének eredete egy interjúban hangzott el, elmondása szerint az amerikai rapper, J.Cole nevét szerette volna átvenni másmilyen formában, hiszen nagyon tetszett neki az előadó munkássága, így lett a művészneve T. Danny.

Karrier[szerkesztés]

T. Danny akkor vált széles körben ismertté, amikor 2018 februárjában kiadta a Csak Te című dalát, és pár hónappal később annak videóklipjét. Ez volt az énekes/rapper első száma, ami elérte az egymillió megtekintést YouTube-on, ezzel elérte az első nagyobb mérföldkövet a karrierjében. Innentől fogva fokozatosan vált egyre népszerűbbé, főleg a fiatalabb zenehallgatók körében. A Csak Te Dani egyik szerelmi csalódását dolgozza fel és azt, hogy hogyan viselte el a megcsalást. A dal a Senki című albumán kapott helyet, amely az énekes első albuma.

Kis idővel később megjelent a Péntek című dal, ekkor megismerhettük az előadó bulizósabb oldalát a másik, érzelmes személyisége mellett.

T. Danny 2019-ben indult a Rap Number One versenyen, és az első fordulóban elsőként jutott tovább. A vetélkedő állandó zsűriei között szerepel Hiro, Giajjenno az AK26-ból és THE KING BJ.

Az Utoljára Sírtam Érted című szám volt a következő nagy lépés a karrierjében, a 2019 februárjában megjelenő zene kifejezetten sikeres lett, ugyanúgy mint a szintén szerelemi csalódásokról szóló Csak Te. Pár hónappal később megjelent az Elmúlt, ami szintén egy romantikus szám volt, a megszokott stílusban.

Karrierje során a legnagyobb sikert a 2019. december 27-én kiadott Megmondtam érte el. A dal csaknem 10 hónap alatt 10 milliós megtekintést ért el YouTube-on, ezáltal T. Danny legnépszerűbb számává is vált. A számban elmeséli, hogy a rengeteg rosszakaró és utáló ellenére mégis sikerült elérni célját, és ő előre megjósolta, hogy be fog futni.

Ekkoriban rendkívül sokan támadták Danit, mivel egyesek szerint a Megmondtam beatje lopott volt, de idővel ez az ügy tisztázódott, és az előadó elmagyarázta, hogy a splice.com-on előfizető, ezért joggal használhatta fel a trombita samplet, ami a számban hallható. Elmondta azt is, hogy ő csinálta szinte az egész konstrukciót, beleértve a dobokat, az effektezést és a vonós hangokat is.

Sokan kritizálták még a szöveget is, hiszen hallható egy sor, ami teljesen megegyezik Missh 2015-ös Van nálunk minden című számában hallható, de “lopásról” egyértelműen nem lehet beszélni ezesetben. T. Danny elmondása szerint direkt tette bele az utalást a dalba, amit közösségi média oldalán is megosztott, és azt is megemlítette előre, hogy lesz egy Missh idézet a számban, aki nem mellesleg az egyik kedvenc magyar előadója.

A Megmondtam videóklipjében egyébként szerepelnek olyan más magyar előadók, mint: Bruno és Spacc, VIRUS SIPI, pøla vagy Fehér Holló.

T. Danny 2020-ban rengeteget dolgozott további számain, és ebben az évben ki is adta második albumát augusztus 9-én, ami a Szívtelen nevet kapta. A lemezen 10 dal kapott helyet, többek között szerepel rajta: G.w.M., Berkes Olivér és Rico is mint vendégelőadó.

A Szívtelen fő témája szintén a szerelem, másrészről pedig az hogy hogyan küzd meg Dani az utálóival.

Az album után együtt dolgozott több előadóval is, küztük az X-Faktorból népszerűvé vált Manuel-el. A dal a Talán címet kapta.

A szerelmes dalok helyébe lépett az utálás és a negatívumok feldolgozása. Így született meg az Utálnak című dala.

2021. március 23-án debütált a FASZAGYEREK című dala Curtis-el.

Feltörekvő KKevin-nel jó barátságot ápol és több közös daluk is megjelent már, Hazudtál; KELLETT A PÉNZ címmel, vagy a 2021. szeptember 23-án megjelent daluk CARFORMANCE címmel, amelyet Dubai-ban forgattak.

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok[szerkesztés]

  • Senki (2018)
  • Szívtelen (2020)

Forrás[szerkesztés]

https://zkmedia.hu/2021/01/14/t-danny-hogyan-lett-hires/

https://www.joy.hu/t-danny-interju-joy-141228

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/t-danny-szerelem-nok-rajongok/7cs74gj