Türingek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A türingek területei a Frank birodalom keleti határán

A türingek nyugati germán nép volt, amely a Türingiai-erdő, a Werra, Harz hegység és az Elba folyó között élt. A türingek népnév először a 4. század vége felé jelent meg. Az 5. században a hunok uralma alá kerültek. A hun birodalom összeomlása után önálló királyságot hoztak létre. Első ismert királyuk Bisinus volt. Valószínűsíthető, hogy Birodalma délen a Majna folyón túli területeket is magában foglalta.

Történeti műveiben Tours-i Szent Gergely is említést tett a thoringokról, akik a Rajna bal partján éltek, közvetlenül a frankok szomszédságában. 531-ben az Unstrut folyó melletti utolsó csatában a frank Merovingok legyőzték őket Herminafried király uralkodása alatt.

Források[szerkesztés]

  • Steffen Raßloff: Geschichte Thüringens, Beck, München 2010. ISBN 978-3-406-60523-9.
  • Helmut Castritius u.a. (Hrsg.): Die Frühzeit der Thüringer: Archäologie, Sprache, Geschichte, (Ergänzungsband zum Reallexikon der Germanischen Altertumskunde). de Gruyter, Berlin 2009.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Thüringer című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap