Törzs (genetika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A biológiában (genetikában) a törzs (strain) egy alacsony szintű rendszertani egységet értünk, amibe sokszor azonos őstől származó egyedek tartoznak bele. Leggyakrabban baktériumtörzsek, vírustörzsek kontextusában fordul elő.

Mikrobiológia, virológia[szerkesztés]

A törzs egy mikroorganizmus (vírus, baktérium, gomba) genetikai variánsa vagy altípusa. Pl. egy influenzatörzs az influenza vírusának egy bizonyos biológiai formája.

Növények[szerkesztés]

A növényeknél formálisan (az ICBN által) el nem ismert rendszertani szint; valamilyen morfológiai vagy fiziológiai jellemzőjükben megegyező, közös őstől származó növények összességére utal[1] A törzs általában egy hagyományosan, nemesítéssel, vagy biotechnológiai úton, esetleg spontánul, mutáció útján módosult növény leszármazottainak csoportja.

Például, ha gének beszúrásával új rizstörzseket hoznak létre,[2] a genetikailag módosított rizsnövény minden leszármazottja egy új, egyedi örökítő anyaggal rendelkező rizstörzsbe tartozik. A törzsek jelölése számmal vagy formális névvel is történhet. A törzs növényeit aztán keresztezni lehet más törzsekkel vagy fajtákkal, és ha a tulajdonságaik kedvezőek, tovább keresztezni, hogy stabilizálják azokat. A stabilizált növények aztán saját fajtanevet kaphatnak.

Rágcsálók[szerkesztés]

Főleg laboratóriumi kísérletekben használnak ismert tulajdonságú egér- vagy patkánytörzseket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Usher, George (1996), The Wordsworth Dictionary of Botany, Ware, Hertfordshire: Wordsworth Reference, pp. 361, ISBN 1853263745
  2. Geneticist shaped hybrid rice strains - Los Angeles Times

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Strain (biology) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.