Török Marianna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzsávídan Hánum
SzületettPuskás Májuska
1877. június 15.
Philadelphia, amerikai
Elhunyt1968. augusztus 5. (91 évesen)
Graz, osztrák
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
HázastársaII. Abbász egyiptomi alkirály
SzüleiTivadar Puskás de Ditró, Sophie Vetter von der Lilie
Foglalkozásairó, zeneszerző, zongorista, festő
SírhelyeFriedhof St. Leonhard[1]

Dzsávídan Hánum aláírása
Dzsávídan Hánum aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzsávídan Hánum témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

gróf szendrői Török Marianna, (születési nevén Puskás Májuska), további nevén Török May, avagy későbbi nevén Dzsávidán Hánum (arabul: جاويدان هانم) (Philadelphia, 1877. június 15.Graz, 1968. augusztus 5.) II. Abbász egyiptomi alkirály felesége, író, zeneszerző, zongorista, festő.

Élete[szerkesztés]

Családja és származása[szerkesztés]

A telefonközpont telepítésekről elhíresült ditrói Puskás Tivadar (18441893), feltaláló és Sophie Vetter von der Lilie grófnő (18511912) vér szerinti gyermekeként született az amerikai Philadelphia városában.[2] Sophie Vetter von der Lilie grófnő családját, a Vetter családot a Valois ház rokonságába tartozónak (von der Lilie) tartották, így szinte minden európai uralkodóházzal rokonságba kerültek. Sophie szülei gróf Ferdinánd Vetter von der Lilie (18121882), a 3. ulánus ezred ezredese és parancsnoka, és Jozefine von Wachtler auf Wsetin (18271902) voltak.[3] Puskás Tivadar székely lófő családból származott.[4] Sophie első férje, szendrői gróf Török József (18471909), 1887-től Ung vármegye főispánja, Osztrák Császári Lipót-rend lovagja, valóságos belső titkos tanácsos, nagybirtokos, [5] akivel 1870. augusztus 28-án a római katolikus szertartás szerint házasodott, Mürzthalban.[6]

Török József gróf és Sophie Vetter von der Lilie grófnő frigyéből egy fiú- és egy lánygyermek született: ifjabb gróf szendrői Török József (18731898)[7], és gróf szendrői Török Mária Anna (18741944),[8] aki báró Müller Arthur von klingspor tüzérségi főhadnagy hitvese lett.[9] Török József gróf és Sophie Vetter von der Lilie grófnő házassága nem bizonyult megalapozottnak, a pár 1873-ban szétvált[10], majd hivatalosan elválni Sophie református vallásra történő áttérése után, 1881 júniusában tudtak. A gyermekek még 1874-ben ismeretlen körülmények között Józsefhez kerültek. A pár mindkét tagja később újból házasodott. Sophie 1882 márciusában polgári házasságot kötött Puskás Tivadarral Londonban, majd később, Tivadar halála után 1898-ban Cserna Károly festőművésszel. 1876-ban Sophie Párizsban találkozott Tivadarral, ezt követően Brémába, onnan a Neckar nevű hajóval New Yorkba utazott, ahová 1876. július 14-én érkezett meg.[11] Török József sohasem lépett Amerika földjére. Májuska születésekor Sophie válása még nem volt megoldva, félt, hogy a korábbi gyakorlat szerint elveszik a gyerekét, emiatt Májuskát tudatosan nem keresztelték meg, és az amerikai anyakönyvezést titkolták[12] a szülők. A pár a későbbiekben született két másik leányukat sem kereszteltették meg, és nem is anyakönyveztették. A megszólításhoz beceneveket használtak a családban, Májuska beceneve May volt. Puskás Tivadar 1878. december 24-én Párizsba költözött, de Budapesten született 1881. január 5-én Maggie. 1883 szeptember végén Budapestre költözik a család, ott született 1886. november 9-én a legfiatalabb leány, Thea. 1890-ben Sophie Bécsbe költözött Májuskával. 1891 márciusa és 1894 februárja között Sophie Puskás a Waasen kastély és uradalom tulajdonosa,[13] de életvitelszerűen Májuskával nem laktak ott. Csak Sophie élt ott egy ideig. A Tivadar által küldött árúkat ugyanis Grazban vették át a hagyatéki eljáráshoz kapcsolódó egyik követelési per anyaga szerint.[14]

Egyiptomban[szerkesztés]

1892 januárjában Max Hussarek, a későbbi osztrák miniszterelnök, Abbász volt tanára, a személyi titkár teendőit elvállalva Egyiptomba utazott, és magával vitte a megkereszteletlen, nem egészen 15 éves, Májuskát.[15] A morganatikus házasság érdekében gróf Török May néven mutatta be a kisleányt az uralkodónak. Ez a kegyes hazugság a jelenleg elterjedt téves megnevezés egyik alapja. A másik, hogy az 1910. febr. 09-i Mähriches Tagblatt (Morva napilap) újságíró a nővérével, a valódi gróf szendrői Török Mária Annával (18741944) azonosította[16], aki akkor már báró klingspori Müller Arthur tüzérségi főhadnagy felesége volt.[17][18]

Egyiptomban Májuskát tehát gróf Török May néven ismerték meg, így a későbbiekben ott a muszlim hitre történő áttéréséig ezt a nevet használta, az arab dokumentumokban ez szerepel. Egyiptom angol gyarmatosítása után az arab dokumentumok alapján ez a név terjed el Európában. Ha a katolikus vallás szerint megkeresztelték volna, ezt a nevet kapta volna. De ez sohasem történt meg.

Vetter von der Lilie Sophie grófnő és Puskás Tivadar gyermekeiről, a Puskás Tivadar 1893. március 16-án bekövetkezett halálát követő perek során az özvegy Sophie Puskás által bemutatott, egy királyi közjegyző előtt tett nyilatkozat[19]. A magyar Fővárosi Királyi Bíróság ez alapján nevesítette a kiskorú leányokat, Puskás Májuska, Puskás Margit és Puskás Theodóra néven. Tehát Puskás Májuska a későbbi Dzsávidán Hánum hivatalos neve. A médiában a ráragasztott ill. téves neveken ismerjük, mint gróf Török May, gróf Török Marianna, gróf Török Marianna-May és előfordul a Mary keresztnév ráragsztása is. 1893 márciusában Török May még Egyiptomban volt, így az édesapja meglehetősen gyorsan intézett temetésén nem tudott megjelenni, de 1893.novemberében már Grazban volt[20]. 1895. március 26-án Májuska a budapesti Vigadóban zongorahangversenyt adott, Grieg, Baderevszky, Mendelssohn és Schumann darabokat játszott.[21]

1895. november 12-én amerikai útlevelet kért. Ezen a származására vonatkozó összes adat perdöntően szerepel. Az útlevél csak az öröksége kiadásához kellett, a húgai öröksége ugyanis az Árvaszékhez került. Májuska 1896-tól Bécsben élt, zongoristaként. 1896.02.12-i Wiener Zeitung színházi előadásokat ismertet, és arról ír, hogy May kisasszony a zongorista. 1896.02.18-i Dei Presse. Szintén a művészi életet ismerteti, és megjegyzi, hogy az előadásokon három gyönyörű hölgy is látható, az egyikük May a zongorista. 1896.07.17 Curliste Karlsbad. A Karlsbadi (ma Karlovy Vary. Csehország) gyógyfürdő vendégei között jegyzik „May de Puskás asszonyt”, udvari zongoristát.

1900-ban Májuska visszatért Egyiptomba és a muszlim szokás szerinti, „magán” házassági szerződést kötött az uralkodóval. Ez vélhetően júliusban történt, mert az újságok akkor kezdték ki II. Abbász khedivét, hogy háremet tart, aki a gyanúsítást visszautasította. Ezt "titkos" házsságnak nevezik, de nem volt titkos, már az 1902.12.25-i Neues Wiener Journal is tudott róla.

Az iszlám kultúrában szokatlan, és a nyilvánosság előtt titkolt családi kapcsolat miatt Egyiptom lakossága és politikai elitje erkölcstelen nőnek vélelmezte Májuskát, afféle bécsi táncoslánynak.

1910. február 9-én felvette az iszlám hitet, az erről készült jegyzőkönyvbe az Egyiptomban 17 éve ismert Török May nevet adta meg. Ezt követően ezt a nevet nem használta soha többet. Származása titkát élete végéig kénytelen volt megtartani, a vallását és a muszlim nevét is megtartotta. Első muszlim neve Zubeida volt.

1910. február 28-án hivatalos házasságot kötött az uralkodóval, II. Abbász Hilmivel. Ez a Oszmán birodalom hivatalos aktusa volt, a szerződés oszmán nyelvű. A házassággal oszmán hercegnői rangot kapott, és nevét az elegáns Dzsávidán Hánum névre cserélte. Az asszony jelentésű török Hánum arab változata a Hánem. A növekvő osztrák-magyar, ill. német befolyás nem felelt meg az angol gyarmatosító törekvéseknek, így a Májuskát sok alaptalan és gyalázkodó média támadás érte Magyarországon, amely Szomory Emil újságírók nevéhez kapcsolható. A gyalázkodás már a hagyatéki perhez kapcsolódóan -- Rákosi Jenő -- megjelent, majd megszűnt. Ezt vette elő Szomory Emil, és bővítette. Majd 1925-ben odaadta a barátjának Tábori Kornélnak is egy cikk erejéig.

Dzsávidán Hánum 1913 májusában Abbázián keresztül Budapestre, majd Bécsbe utazott és többet nem tért vissza Egyiptomba. 1913. augusztus 7-én kimondta az Alexendria Sharia Court a válást.

Európában[szerkesztés]

A nemtelen támadások és a házassággal elvesztett magyar állampolgárság miatt Magyarországra -- családi látogatások, valamint az 50 éves telefonhírmondő ünnepségek kivételével -- nem tért vissza, így a válást követően a Monarchia osztrák oldalán telepedett le. 1917. április 24-én Bécs I. kerület Wiesingerstrasse 3 alatt használt ruha és kozmetikai szalont nyitott. Egyébként a húga, Thea áltl bérelt lakásban élt, Bécs, III.ker Arenbergring 20 alatt.

1923-1924 között Berlinbe költözött. Rádiójátékokat írt, zongoraversenyeket komponált és koncerteket adott, valamint különféle napilapokban publikált. A Hárem című önéletrajzi ihletésű művel [22] érte el 1930-ban a legnagyobb sikerét, ezt több nyelvre is lefordították.

Művei[szerkesztés]

Jelen ismeretek szerint 7 darab rádiójáték maradt fenn, zenét szerzett, zongora koncerteket adott, novellákat írt, valamint film és színházi forgatókönyvek maradtak utána.

1925-ben kottáit nyomtatja Lipcsében a Kirstner & Siegel cég. Például: "három dal, énekhang és flőte; 1. Felmászik a rácsos ablakon. 2. Kertünket egy magas fal veszi körül. 3. Csendben ásom a sírt magamban. Halottnak érzem magam, mintha az lennék". Összesen 7 oldal, ára: 1,5M. Zeneszerző: Seherezade Djavidan.

Emlékirat:

  • Harem. Erinnerungen der früheren Gemahlin des Khediven von Ägypten Prinzessin Djavidan Hanum (Hárem. Khedive egyiptomi feleségének, Djavidan Hanum hercegnőnek az emlékiratai), 1930 [23]

Rádiójátékok:

  • Die grossen Sieben
  • Zurück ins Paradies
  • Seele und Körper
  • Geheimnisvoller Orient [24]
  • Die Stimme der Liebe [25]
  • Wiegen [26]

Novellák:

  • Gülnehal
  • Egy pasa lányának esküvője
  • Hamman
  • Das Buch das nie geschreiben wurde

Könyvei:

  • Harem
  • Gülzar

Festmények:

  • Több mint 150 festmény.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2024. március 21.)
  2. Pennsylvania, Philadelphia City Births, 1860-1906, film: 4261722, kép: 258.
  3. Geburts- und Tauffschein, C.S.R. Mahren-Schlesien, Olmütz, Wsetin, sorszám:1286
  4. II. Rákóczi György, Gyuafehérvár, 1650.04.04
  5. Országos Széchényi Könyvtár - gyászjelentések - gróf szendrői Török József
  6. Trauungs-Schein Steiermark, Seckau, St.Marien im Mürzthal, sorszám 87
  7. Taufbuch, Steiermark, Rk. Diözese Graz-Seckau, Taufbuch 14 Filiekirche Weinburg, film 3523, oldal 164
  8. Taufbuch, 1874. sorszám 1
  9. Országos Széchényi Könyvtár - gyászjelentések - gróf szendrői Török József ifjabb
  10. Fővárosi Lapok, 1881.06.18
  11. New York Passenger Lists, 1820-1891, film: 004680484, kép: 813
  12. Pennsylvania, Philadelphia City Births, 1860-1906, film: 4261722, kép: 258.
  13. Steiermärkischen Landtafel (EZ 1066)
  14. HU_BFL_VII_2_c_1894_I_0420
  15. 1893.02.02-i kiadású The Manchester Evening Post
  16. 1910.02.09-i Mähriches Tagblatt
  17. VII.155.a - A jogszolgáltatás területi szervei. Rónay Tibor közjegyző iratai. Okiratok
  18. Országos Széchényi Könyvtár - gyászjelentések - Klingsporné gróf szendrői Török Mária Anna
  19. HU_BFL_VII_184_1893_00584
  20. 1893.11.07 Grazer Tagblatt
  21. 1895.03.25 Fővárosi Lapok
  22. Harem. Erinnerungen der früheren Gemahlin des Khediven von Ägypten Prinzessin Djavidan Hanum, Verlag für Kulturpolitik, Berlin 1930
  23. Verlag für Kulturpolitik, Berlin 1930
  24. Sendedatum Berliner Funkstunde: 25. September 1933
  25. Sendedaten Berliner Funkstunde: 25. Juni 1935, 10. Juni 1937
  26. Radio Wien; Sendung: 7. Mai 1936

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]