Szuvorov-rend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szuvorov-rend
Орден Суворова
Order of Suvorov (Russia).jpg
Adományozza a Szovjetunió és Oroszország
Típus három szintű kitüntetés
Indoklás Kiemelkedő parancsnoki tevékenység
Státusz jelenleg is adományozható
Jellemzői 41,8±1,8 / 29,2±1,5 / 25,3±1,5 mm
Statisztikák
Alapítás dátuma 1942. július 29.
Viselési sorrend
Magasabb rangú kitüntetés Vörös Zászló érdemrend
Alacsonyabb rangú kitüntetés Usakov-rend

Szalagsáv
Szalagsáv
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuvorov-rend
Орден Суворова
témájú médiaállományokat.

A Szuvorov-rend (oroszul: Орден Суворова, transzliteráció: orgyen szuvorova) a régi orosz katonai hagyományok tiszteletére 1942. július 29-én alapított kitüntetése a Szovjetuniónak. Az érdemrend névadójának az újkor egyik legnagyobb stratégáját, Szuvorovot választották a Legfelsőbb Tanács döntéshozói.

Ezt a második világháborús kitüntetést azzal a céllal hozták létre, hogy a katonai parancsnokok közül a harctéren kiemelkedő képességet felmutatókat el tudják ismerni. Három különböző fokozatot alapítottak a rendhez, így van 1., 2., 3., osztálya is. A legmagasabb elismerést elsőként Zsukov marsallnak adományozták 1943. január 28-án.

Az elismerésről[szerkesztés]

Az első osztályát a rendnek azok a magasabb parancsnokok kaphatták meg, akik a hadműveletek során a győzelem kivívásához kivételes képességeket tudtak felmutatni. Az érem 55 mm ötágú tömör platina csillag a közepében 30 mm arany medállal, melyen Szuvorov arcképe látható. Az érdemérem alsó részén levélkoszorú, a felsőn pedig cirill betűkkel található írás „Alekszandr Szuvorov” stratéga neve. Az ötágú csillag legfelső szárában a vörös csillag is beépítésre került. Nem mondható, hogy túl gyakran adományozták oda a legmagasabb fokozatú Szuvorov-érdemrendet, hiszen a legendás Zsukov marsallon és kevés katonai vezető mellett, a katonai stratégának nem-igen mondható Sztálint és a jugoszláv Tito marsallt tüntették ki.

A másodosztályát a rendnek azok a hadtest-, hadosztály- és dandárparancsnokok kaphatták, akik győzelmet arattak a nagyobb létszámú ellenség felett. Az érem 50 mm ötágú tömör arany csillag, vörös csillag nélkül. A közepében 25 mm arany érdeméremmel, mely alakra megegyezik az első osztályúval, csak ezüstből készült. A harmadosztályát a rendnek azok az ezredparancsnokok, törzsfőnökök, zászlóalj- vagy századparancsnokok kapták, akik győzelemhez juttatták csapataikat kiemelkedő katonai vezetői képességeik révén. Az érem megegyezik méretben és kialakításban a másodosztályúval, csak ezüst színével tér el tőle.

A hivatalos álláspont ellenére az első és a másodosztályát nem csak a harcban közvetlenül résztvevőknek adományozták, hiszen a győzelem érdekében a gazdaságban tevékenykedő vállalatvezetők, hadfelszerelést és fegyvereket tervező mérnökök is részesültek elismerésben. A Szovjetunió felbomlását követően az Oroszországi Föderáció megtartotta az elismerési formát.

Változatai[szerkesztés]

Első osztályú Másodosztályú Harmadosztályú
Order of Suvorov 1st class.jpg Order of suvorov medal 2nd class.jpg Order of suvorov medal 3rd class.jpg
Szalagsáv
Order suvorov1 rib.png Order suvorov2 rib.png Order suvorov3 rib.png

Híres első osztályú kitüntetettek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Order of Suvorov című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Soviet Medals (angol nyelven). soviet-awards.com. (Hozzáférés: 2010. december 19.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Order of Suvorov
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuvorov-rend témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]