Szociálpszichológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Amerikában alakult ki és ott is vált naggyá az 1920-as 30-as években. Ennek oka az akkori gazdasági fejlődés, a nagy létszámú bevándorlás Európából és Afrikából. A bevándorlóknak súlyos beilleszkedési problémáik adódtak, ami mobilitási és integrációs problémát is okozott. Ezzel együtt jártak az előítéletek, az attitűdök a sztereotípiák és a kategorizációk.

A szociálpszichológia a pszichológia egyik ága, mely azt vizsgálja, hogy az egyes személyek viselkedését hogyan befolyásolja mások, valódi, elképzelt vagy mögöttes jelenléte. Az egyén és a társas környezet kölcsönhatásával foglalkozik. Vizsgálja és értelmezi, hogy a társadalom hogyan hat az egyénre. 1879-ben Wundt írta le elsőnek, a lipcsei egyetemen.

Ismertebb kísérletek[szerkesztés]

Triplett 1898-ban publikált tanulmányát szokták az első szociálpszichológiai kutatásként idézni (Allport, 1954.). Azt vette észre, hogy az egyéni teljesítmény gyengébb, ha egyedül biciklizik az ember, viszont csoportban biciklizve versenyszellemben jobban teljesítettek. Kísérlete alapjául gyerekeket kért meg, hogy tekerjenek fel horgászzsinórt egy orsóra. Az eredmény, az volt, hogy a gyermekek mások jelenlétében gyorsabban feltekerték a zsinórt, ezzel a facilitációt vizsgálta.

A szociálpszichológia alapelvei[szerkesztés]

Axiómái[szerkesztés]

1. A valóság megkonstruálása:

Az az axióma, amely kimondja, hogy minden ember valóságról alkotott nézete konstrukció, melyet mind kognitív folyamatok - elménk működése -, mind társas folyamatok - jelenlévő vagy elképzelt más emberek hatásai - alakítanak.[1]

2. A társas befolyás mindent átható jellege:

Az az axióma, amely kimondja, hogy más emberek gyakorlatilag minden gondolatunkra, érzésünkre és viselkedésünkre hatnak, akár jelen vannak, akár nem.[1]

Ismertebb kutatók[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Eliot R. Smith & Diane M. Mackie: Szociálpszichológia , Osiris Kiadó, Budapest (2004.)

Könyvészet[szerkesztés]

  1. Eliot R. Smith & Diane M. Mackie: Szociálpszichológia, Osiris Kiadó, Budapest (2004.)

További információk[szerkesztés]