Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja
Adatok
Utolsó vezető Schmuck Andor[1]

Alapítva 2013. május 26.
2014. január 27. (hivatalos bejegyzés)
Feloszlatva 2015. május 16.
Elődpárt MSZDP
Utódpárt Soha többé! (mozgalom)
Székház 1068 Budapest, Benczúr u. 41.

Ideológia szociáldemokrácia
Politikai elhelyezkedés balközép
Nemzetközi szövetségek Szocialista Internacionálé
Hivatalos színei vörös, fehér
Weboldala

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (röviden Szocdemek) egy 2013 májusában alakult rövid életű magyar politikai párt volt, amelyet a Magyarországi Szociáldemokrata Pártból kiváló Schmuck Andor és támogatói alapítottak. Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék 15.341 számon Budapest székhellyel. A Szocdemek elindult a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson, de mandátumot nem szerzett. 2015. május 16-án az összeülő V. Kongresszus a párt feloszlatásáról és annak mozgalommá történő átalakításáról döntött.

Története[szerkesztés]

A Szocdemek, eredetileg Magyar Szociáldemokraták Pártja néven, 2013. május 26-án alakult elődje, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) utódjaként,[2] mely a párt 2013. június 16-án tartott kongresszusa alkalmával elnökét, Kapolyi Lászlót szabálysértésekre való tekintettel fegyelmi úton kizárta tagjai soraiból és ügyvezető igazgatói pozícióba emelte Schmuck Andort, pártelnökké pedig Schiller Lászlót választották, akit a kongresszus a Magyarországi Szociáldemokrata Párt jogutód nélküli feloszlatását a Fővárosi Törvényszéken való bejelentésével bízott meg,[3] Az MSZDP ezután döntött új párt alapításáról, melynek elnökeként Schmuckot, ügyvezető elnökké Árok Kornélt, főtitkárává pedig Suha Györgyöt, Gambia korábbi tiszteletbeli konzulját választotta meg a kongresszus. A Szocdemek továbbra is részt vett a Szocialista Internacionálé munkájában, mint eddig az MSZDP.

Később Kapolyi kijelentette, az MSZDP továbbra is működik, amelynek ő a megválasztott elnöke,[4] s szerinte a nevében is „polgári" SZMPP nem tekinthető a nagy múltú párt utódjának.

A pártot 2014 januárjában Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja néven jegyezte be a jelölő szervezetek közé a Nemzeti Választási Iroda. A párt önállóan indult a 2014-es magyarországi országgyűlési választáson, 82 egyéni jelöltet és országos listát is tudott állítani a megkönnyített feltételeknek köszönhetően, de mandátumot nem szerzett. Az MSZDP, bizonyságul adva létezésének, szintén elindult a választásokon jóval csekélyebb eredményekkel, lévén, hogy a párt infrastruktúrájának és tagságának nagy részét Schmuck új szerveződése magával vitte. Schmuck Andor pártelnök a Szocdemek színeiben indult a belvárosi polgármesteri pozícióért a 2014-es őszi önkormányzati választásokon, illetve később, szintén megmérette magát a 2014-es újpesti időközi választáson, ahol 2,54%-os eredményt ért el.

2015. május 16-án a párt V. Kongresszusán a küldöttek a mozgalommá alakulás mellett döntöttek, amelynek legfőbb célja a „a hazai közéletben fellelhető náci eszméket vallók felkutatása és bemutatása" lesz, jelentette be Schmuck. A mozgalom a Soha többé! nevet vette fel. A pártelnök érvelése szerint azért döntöttek a Szocdemek megszüntetéséről, hogy elejét vegyék annak, hogy „a náci eszméket vallók arra hivatkozhassanak, azért támadják őket, hogy megszerezzék az egyes közhatalmi pozíciókat."[5]

Országgyűlési választás[szerkesztés]

Választások Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Mandátumok aránya Parlamenti szerepe
2014-es 15 073[6] 0,31% nem jutott be

Programja[szerkesztés]

Politikai filozófiája, programja alapján balközép, Magyarország szociáldemokrata tradícióira épített. Programja a magyar nemzet társadalmi közmegegyezésén alapuló, a nemzetközi együttműködés aktív részvételével megvalósítható, és igazságos közteherviselésen nyugvó közpolitikát kínált a választóknak, olyan kormányzást, amely képes integrálni Magyarországot az európai értékközösségbe.

Politikai vízióját a Willy Brandtnak tulajdonított idézettel jellemezte: „Nem jobb, nem baloldali, hanem szociáldemokrata vagyok".

Szervezete[szerkesztés]

Megalakulásakor elnöke Schmuck Andor, alelnöke Schiller László és Somodi Jánosné, főtitkára Suha György volt. A párt ügyvezető elnökének és kommunikációs igazgatójának Árok Kornélt, a Választmány elnökének Asztalos Lajost, országos kampányfőnökének Deák Boldizsárt és az Országos Ellenőrző Bizottság elnökének Kósa Sándort nevezték ki.

2014. február 1-jén tagságuk kb. 1200 fő, alapszervezetek száma 87 volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szocdemek.hu - A Szocdemek vezetői. Szocdemek.hu. [2013. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. Megszűnik az MSZDP, megalakul a Magyar Szociáldemokraták Pártja. népszava.hu
  3. http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=650096 Archiválva 2015. május 18-i dátummal a Wayback Machine-ben Nem csitulnak a viták a szociáldemokratáknál, népszava.hu
  4. Archivált másolat. (Hozzáférés: 2015. május 16.)
  5. Schmuck Andor a legokosabb politikus – Index, 2014. május 16.
  6. Saját magukat leplezték le a kamupártok – Index, 2014. április 7.