Szivárványsügér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szivárványsügér
Akváriumi példány
Akváriumi példány
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Labroidei
Család: Bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae)
Alcsalád: Cichlasomatinae
Nemzetség: Heroini
Nem: Herotilapia
Pellegrin, 1904
Faj: H. multispinosa
Tudományos név
Herotilapia multispinosa
(Günther, 1867)
Szinonimák
  • Archocentrus multispinosus (Günther, 1867)
  • Heros multispinosus Günther, 1867
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szivárványsügér témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szivárványsügér témájú kategóriát.

A szivárványsügér (Herotilapia multispinosa, korábban Archocentrus multispinosus) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, ezen belül a bölcsőszájúhal-félék (Cichlidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

A halat először a Herotilapia nembe helyezték, de később Juan Schmitter-Sotónak köszönhetően a szivárványsügért áthelyezték az Archocentrus nembe.[1] 2008-ban, Oldrich Rican kutatásai szerint a szivárványsügér közelebbi rokonságban áll a Rocio octofasciatával és az Astatheros-fajokkal, semmint az Archocentrus többi fajával, emiatt javasolja, hogy a halat tegyék vissza a Herotilapia nembe.[2] 2015-ben ezt a halat visszahelyezték a Herotilapia nembe, Herotilapia multispinosa név alatt.[3] A visszaállított nemének az egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A szivárványsügér közép-amerikai édesvízi halfaj. Ez a bölcsőszájú hal Hondurasban, Nicaraguában és Costa Ricában őshonos. Akváriumból kiengedett példányai megtelepedtek a Hévízi-tóban és az abból kifolyó csatornában.[4]

Megjelenése[szerkesztés]

A szivárványsügér igen kedvelt akváriumi hal. A hal színe általában narancsszínű és aranysárga, de a pikkelyekről visszaverődő napfény újabb, szivárványszerű színeket ad a halnak. A szivárványsügér állapotának megfelelően képes a színét változtatni. Mivel általában csak 9 centiméter hosszú - néha 17 centiméteres is lehet-, és a többi közép-amerikai bölcsőszájúhaltól eltérően békés természetű, számos akváriumtulajdonos szeretné a gyűjteményébe.

Életmódja[szerkesztés]

A hal megtalálható az iszapos tavak és mocsarak fenekén, ahol specializálódott fogainak segítségével találja meg a táplálékául szolgáló algákat. A szivárványsügér a 7,0–8,0 pH-értékű, 9–20 nk°-ú (német keménységi fokú) és a 21–36 Celsius-fokos hőmérséklet tartományban lévő vizet kedveli.

Szaporodása[szerkesztés]

E halak jó szülők. Az ikrákat a vízfenékre rakják. Az ikrákat és az ivadékot mindkét szülő védi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Convict and Jack Dempsey placed in new genera. [2007. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 27.)
  2. Heijns, W.. „Central American heroine cichlids, a phylogenetic approach”, Cichlid News, 2009. július 1., 14–22. oldal 
  3. McMahan, C.D. (2015). „Taxonomy and systematics of the herichthyins (Cichlidae: Tribe Heroini), with the description of eight new Middle American Genera”. Zootaxa 3999 (2), 211–234. o. DOI:10.11646/zootaxa.3999.2.3. PMID 26623572.  
  4. Sokszínű Vidék: Párducmintás vértesharcsákat azonosítottak a Hévízi-tóban

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rainbow cichlid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.