Szivárvány kommandó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szivárvány kommandó
Szerző Tom Clancy
Műfaj regény
Sorozat Tom Clancy's Rainbow Six
Előző Executive Orders
Következő The Bear and the Dragon
Kiadás
Kiadó G. P. Putnam's Sons
Kiadás dátuma 1998

A Szivárvány kommandó Tom Clancy 1998-as regénye. A könyv John Clark, Ding Chavez és az író által kitalált nemzetközi terroristaellenes alakulat, a Szivárvány kommandó történetét meséli el.

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Az angliai Hereford bázison létrehoznak egy nemzetközi antiterrorista csapatot, melyben az amerikaiak, az angolok, a németek és a franciák vesznek részt.

Eközben egy tudós vezetésével ökoterrorista csoport alakul, akik meg akarják teljesen tisztítani a Földet az emberiség pusztításától, visszatérve az önfenntartó, vadászó szintre. Kifejlesztenek egy olyan módosított Ebola vírust, melynek a lappangási ideje 1 hónapra tolódott ki. A vírust az olimpia záróünnepségén akarják bevetni, az embereket hűsítő permettel lefújó hűsítő-kapuk vízellátó rendszerébe csempészve. Így aki a kánikulában igénybe veszi az ingyenes, és mindenhol elhelyezett hűsítő-rendszert, máris megfertőződik, és az 1 hónapos lappangás alatt emberek ezreit fertőzi tovább.

A terrorista csoport a brazil őserdőben felépít egy 200 millió dolláros, tökéletesen elszigetelt komplexumot az emberiség újrakezdéséhez. Az itt élők vadásznak, földet művelnek és készen állnak a Föld újbóli benépesítésére. A csoport tagjai tökéletesen beépültek az amerikai elnök tanácsadói körbe, illetve a hírszerzés tagjai közé is.

A terv sikerrel is járna, hiszen a csoport egyik tagja világhíres biztonsági szakember, akinek cége intézi az olimpia biztonsági szaktanácsadását, így mindenhova bejáratos. A vezető azonban elkövet egy hibát, egy volt szovjet titkosszolgálati munkatársnak, aki már több terrorista akciót megszervezett nekik, elmeséli az új világrendet, akinek ez már sok, így felkeresi a Szivárvány kommandót és kitálal.

A kommandó lerombolja a brazíliai bázist, majd a terrorista csoport tagjait meztelenül az őserdőben hagyják, hogy ha annyira természetbarátok, akkor 150 km-re van egy város, jussanak el odáig.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Idézetek[szerkesztés]

„- Egyetlen kés nélkül küld minket az őserdőbe?- méltatlankodott Henriksen.
- Pattintsanak kőből - javasolta Clark, miközben leszállt a Night Hawk. - Harmóniában akartak élni a természettel, most valósítsák meg. - Néhány másodperc múlva beszállt, és a helikopter magasba emelkedett.
Clark még utoljára lenézett, és látta, hogy lentről mindenki a Night Hawkot figyeli.
- Egy hét? - kérdezte Ding, aki végigcsinálta a legnehezebb katonai kiképzést, de nem tudta elképzelni, hogy ő túlélne egy hetet.
- Ha szerencsések - felelte Clark.”[1]

„- John, van valamilyen információd arról, hogy visszatért valaki Brazíliából?
- Tudomásom szerint nem. A műholdas felvételek nem mutatták, hogy valaki irtja a bozótot a repülőtér környékén.
- Tehát az őserdő végzett velük?
- A természet nem érzelgős, Domingo. Nem tesz különbséget barát és ellenség között.
- Attól tartok, hogy így van - jegyezte meg Chavez. Ki tehát az emberiség igazi ellensége? Az emberiség saját maga, vélte Ding, aztán letette az újságot, és fia fényképére pillantott. A gyermeke új világban fog élni, az apja pedig a biztonságot próbálta nyújtani hozzá - neki és minden gyermeknek, akiknek fő feladatuk, hogy megtanuljanak beszélni és járni.”[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Forrás: Reader's Digest: Válogatott könyvek, 2001/02. kötet

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Tom Clancy hivatalos oldala