Szilágyi Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Szilágyi Éva
Életrajzi adatok
Születési név Szilágyi Éva Gabriella
Született 1956július 8. (62 éves)
Szatmárnémeti Románia
Munkássága
Vallás protestáns keresztény
Felekezet református

Hivatal

- a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatója
- zsinati tag
- presbiter
- magyar-francia szakos tanár

- a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kurátora, kuratóriumi titkára

Szilágyi Éva Gabriella (Szatmárnémeti, 1956. július 8.) a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónője, magyar és francia szakos középiskolai tanár, zsinati tag, presbiter, a Sapientia Alapítvány kurátora, kuratóriumi titkára.

Életpályája[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban végezte, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát, a Bölcsészettudományi Kar magyar-francia szakán. Ezt követően Nagyváradon és Szatmárnémetiben tanított, különböző világi iskolákban. 1991-ben csatlakozott a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot újjáalapító tantestülethez, azóta az intézmény magyartanára, majd igazgatója.

1995 óta áll a Szatmárnémeti Református Gimnázium élén. Igazgatása alatt gyors fejlődésnek indult az iskola, visszaszerezte két korábbi épületét, tornatermét, és folyamatosan küzd a főépületért is. Megerősítette az iskola ösztöndíjrendszerét, elindította a református esti iskolát, a posztliceális képzést és az általános iskolai (V-VIII.) osztályokat is.

Vezetése alatt a diákság létszáma megtízszereződött, számos versenyen (főként magyar irodalmi tantárgyi versenyeken) dobogós helyezéseket (köztük számos első helyezést) értek el diákjai, emelkedett a diákság bejutási átlaga és jelentősen javultak az érettségi eredmények is a megyei átlaghoz képest, az iskola hivatalosan bejegyzett ECL és ECDL központtá vált.

Tanári és igazgatói tevékenységéért Makkai Sándor-díjjal és Szent-Györgyi Albert-díjjal tüntették ki.

Források[szerkesztés]