Szerkesztővita:Gbarta/Archív 6

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hkoala 11 évvel ezelőtt a(z) Végzős sablonok témában

Urbán Gyula

Helló, tudnál nekem segíteni abban, hogy Urbán Gyula hol rendezte meg Beckett: Godot-ra várva című darabját? (Lásd a szócikkben, rendezőként, a legalsó sor, 2006-os dátummal.) Mi volt a forrásod? Kik adták elő? Bármi érdekelne róla. Köszi, Chale vita 2012. február 13., 21:52 (CET)

Helló. Köszönöm a Beckett előadásra vonatkozó információt. Igen, jelezték ketten is a forrást. :-) Chale vita 2012. február 14., 19:43 (CET)

Wikiszülinap

Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben. Üdvözlettel Tambo vita 2012. április 18., 08:29 (CEST)

Urbán Ernő

Szia! Meg tudod mondani, hogy mi alapján azonosítottad a képen Urbán Ernőt? OTRS-re jött egy panasz, miszerint az a kép nem őt ábrázolja. A panasz olyasvalakitől jött, aki több könyvet is írt Urbánról. Kérlek tisztázzuk. Üdv Teemeah big bang is ALIVE 2012. május 11., 11:20 (CEST)

Bocsi, látom, hogy a Budesarchiv képaláírásában ez szerepel. Mindesetre érdekes, lehet, hogy a Bundesarchiv is tévedett? Teemeah big bang is ALIVE 2012. május 11., 11:28 (CEST)

Színművészeti Akadémia végzett színész halgatói

Szia!

Nagyon örültem a jelentkezésednek. 2-3 napig türelmedet kérem, ezt követően részletesen tájékoztatlak. Az általad fellelt források nagyon fontosak. Az 1945 utáni évfolyamok szerinti kigyűjtés különösen problémás volt eddig.

Az én legfőbb forrásom A százéves Színésziskola. (Szerkesztette: Csillag Ilona. Magvető Kiadó, 1964 MA 244-1-6466) című könyv. Ezt egy antikváriumban találtam. Örülök, hogy az 1940-es évet vizsgálva az én sablon kigyűjtésem megegyezett a Te forrásod adataival. Forrásként használtam a Színházi Adattárat is. Évekig a főiskolai vizsgaelőadásokon feltüntették a hallgatók évfolyamát is, egyes 1945 utáni évfolyamokat így próbáltam rekonstruálni. Be vagyok iratkozva a Színművészeti Egyetem könyvtárába, ott elsősorban az 1945 utáni adatokat kutattam. Időm viszont kevés, ráadásul a wikis légkör is időnként visszavet hetekre-hónapokra. Nagyon örülnék, ha összetudnánk dolgozni. Így remény lenne arra, hogy belátható időn belül elkészülünk.

A bevezetőmben jelzett ígéretemhez tartva magam, rövidesen jelentkezem. Ekkor le fogom írni a sablonszerkesztés módját és a szócikkek felépítésének jelenlegi és távolabbi konstrukcióját is.

Üdv.! --Kispados vita 2012. május 22., 22:23 (CEST)

Bővebben

Ígéretemhez híven ismét jelentkezem, megpróbálom átadni tapasztalataimat:

Sablonszerkesztés.

Ez hasonló a szócikk kreáláshoz, módosításhoz. Új létrehozásakor illetve módosításakor a kereső mezőben kell indítani. A cím elé viszont oda kell biggyeszteni a Sablon jelzést. Valahogy így:

Sablon: A Színművészeti Főiskola 1942-ben oklevelet szerzett hallgatói

Módosítást lehet kezdeményezni a sablon megnyitása után is. A cím mellett balra találhatók műveleti jelek: „M” megtekintés, ebből át lehet menni szerkesztésbe. „V” A vitalap megnyitása. „S” Azonnali szerkesztés.

Én új sablont mindig egy régiből való átmásolással nyitok meg. Esetünkben különösen indokolt, hogy az azonos névcsoportokhoz tartozó sablonok egységesen jelenjenek meg. A főiskola megnevezése elég sűrűn változott. Ezek a Színház- és Filmművészeti Egyetem szócikkben megtalálhatók.

Egy végzős sablon így néz ki.

{{[[Sablon:navbox |navbox ]]}}


Elvileg van lehetőség az első-két sorban a tárolt és a megjelenített nevek között különbséget tenni. Tapasztalataim szerint jobb ezt nem tenni, mert a sablon újranyitásakor problémáink lehetnek, ha nem pontosan emlékszünk a tárolt névre.

A technikai információk után néhány szerkesztéssel kapcsolatos elvemet is leírom.

  • Csak a színészeket sorolom fel. Gondolkoztam a színházi rendezőkön is, ezt azonban elvetettem. Ebben a kategóriában, különösen 1945 után meglehetősen hézagos információim voltak. Az új források tanulmányozása után el lehetne gondolkozni, ezek pótlólagos közlésén is. Természetesen a rendezőknek nem nyitnánk külön sablont, csak jeleznénk a nevek mellett a foglalkozást.
  • A filmművészeket nem akartam (még megjegyzéssel sem) ebbe a sablonba zsúfolni.
  • 1945 után számos évfolyamon több osztály is indult. Előfordult két prózai vagy egy prózai és egy zenés tagozat. Ezen szempontok alapján nem tartom szükségesnek az elkülönítést, illetve a megjegyzést. Számos ismert színész zenés osztályban végzett, mégis prózai színházban csinált karriert. (Pl. Kovács Adél, Rezes Judit)
  • Az elmúlt egy-két évtizedben indult bábszínész osztály is. Az itt végzetteknél talán jelezni kellene ezt a specialitást, az általunk kezelt sablonban szerepeltetni kell.
Befejezésül néhány további információ

Sajnos a források nagy része olyan időkből származik, illetve olyan anyagokból dolgozik, amelyeket egy-egy politikai rezsim szája íze szerint cenzúráztak. Ennek megfelelően jó néhány végzős hallgató nevét hiába keressük. Próbáltam utána menni egy-egy témának, de úgy látom bizonyos kérdések tisztázása profi színháztörténészeknek is komoly feladatot jelentenének. Nem tudok róla, hogy ilyen irányú kutatómunka folyna az érintett szakmai műhelyekben.

Pontosítanom kell. Találtam olyan nevet, amely az általam használt forrásokban nem szerepelt, valószínűleg politikai okokból.

Remélem válaszaim érthetőek és segítséget adnak neked a sablonok, szócikkek készítésében, bővítésében. További kérdéseid esetén is szívesen állok rendelkezésedre, ha szükséged van rá, a nálam megtalálható listákat átadom Üdv. --Kispados vita 2012. május 26., 09:14 (CEST)

Új próbálkozás

Szia! Elkezdtem az általad javasolt forrásokat használni. Főleg ellenőrzéseket végzek. A következő, 1966-os sablonnál módosítottam a korábban leírt elképzeléseimet. A sablonban külön csoportosítottam színészeket és a színházi rendezőket. Szerintem a film és színházi rendezők, valamint a filmoperatőröket is szerepeltethetnénk. A kísérleti évben az utóbbi szakokon nem volt képzés, így ezt nem tudtam kipróbálni. Ha lesz egy kis időd ránézhetnél. Örömmel venném véleményedet. Üdv.! {{A Színház- és Filmművészeti Főiskola 1966-ban oklevelet szerzett hallgatói}}

Köszönöm a válaszodat! Azon leszek, hogy az összes év elkészüljön. Kár, hogy júliusig nem tudsz beszállni a munkába. Utána feltétlenül számítok rád. Az említett két szerkesztő mostanában nálam nem reklamált ez ügyben. Korábban volt egy-két vitám, de már nem emlékszem kivel. Az ABC szerinti összesítő lapot viszont meg kell majd csinálni, mert a keresők (Pl. Google) a csak sablonban szereplő neveket nem találják. A módosításoknál minden sablon vitalapjára kiteszem majd a forrásokat és a szerkesztési elveket is. Hátha valaki kedvet kap... Üdv.! – Kispados vita 2012. május 28., 16:22 (CEST)

Tímár Péter

Szia! Ezt a módosítást visszaváltoztattam, mivel ez sablon épp az infoboxos megjelenítésre való. Üdv. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. július 8., 20:30 (CEST)

Ezt nem értem! Kérlek állítsd vissza

Szia!

Nem akartam hinni a szememnek. Miért vetted ki a sortörlést jelző utasítást, a végzős sablonokból? Gondolhatod, hogy nem tévedésből helyeztük el azokat. Döbbenet, egyszerűen nem értem, hogy tehetted ezt előzetes konzultáció nélkül? Anno kértelek szállj be a szerkesztésbe. Időhiányra hivatkozva elhárítottad kérést. Te talán szerkesztési pontokat gyűjtesz? Már okot nem találok. --Kispados vita 2012. szeptember 1., 11:37 (CEST)

Most látom elkezdted a filmművészek nevét is rögzíteni. Őszintén sajnálom, hogy nem kerested velünk a kapcsolatot. Polémiáztunk ezen mi is, de ésszerű okok miatt (átmenetileg) úgy döntöttünk, hogy csak a színházművészeket rögzítjük ebben a sablonban. A polémiának egyébként nyoma is van. Nem lett volna nehéz rátalálnod. Észre kellett volna venned, hogy két szerkesztő készítette el a közel 150 sablont. Csak azt kérdezem miért nem vetted fel velünk a kapcsolatot, mielőtt a tömeges módosításba kezdtél. – Kispados vita 2012. szeptember 1., 11:46 (CEST)
Mindkét tömeges módosításod esetében elvárható lett volna, hogy konzultálj velünk. A színházi, a filmes illetve a tévés végzősek egy sablonba rögzítésétől azért is eltekintettünk mert, egy-egy sablon megnyitva több helyet foglalt volna el, mint maga szócikk. Sorolhatnám tovább az okokat, de szívesen vettük volna, ha beszállsz az együtt gondolkozásba. Így azonban újra leírom: Le vagyok döbbenve. Tőled ezt nem vártam.– Kispados vita 2012. szeptember 1., 11:59 (CEST)
Nagyon nagy baj. Kiütöttél! Ezennel be is fejezem a sablonokkal való további foglalkozást. Kérlek keresd meg szerkesztőtársamat és próbáld vele megbeszélni a folytatást. Én kiszálltam. – Kispados vita 2012. szeptember 1., 11:59 (CEST)
Ebben a kérdésben Kispados véleményét osztom. Egy kidolgozott, jól megfogalmazott koncepciót borítottál fel, részben öncélúan, de mindenképpen anélkül, hogy az azonos ügyben tevékenykedő szerkesztőkkel erről konzultáltál volna. Még akkor is, ha a sablonok alapötlete annak idején tőled származott is. (Hogy ez így miként volt pontosan, annak nem kívánok utána járni, lényegtelen dolognak tartom.)
Mivel a Wikipédia rendszere olyan, senki nem tilthatja meg, hogy tovább folytasd szerkesztéseidet. De senki nem tilthatja meg azt sem, hogy ilyen formában én ebben ne kívánjak részt venni.
Jó munkát! qtya vita 2012. szeptember 1., 12:34 (CEST)

Kispadosnak adott válaszodból idézve: Én így szebbnek találom a sablonokat... Amikor egy olyan sablonban végzel módosítást, amit sok szerkesztő sok cikkben használ, akkor a módosításnak az a módja, hogy a sablon vitalapján felteszed a kérdést. Ha nincs megegyezés, állítsd vissza a sablont. - RepliCarter Hagyj üzenetet 2012. szeptember 1., 13:53 (CEST)

Szőke András operatőr is?

{{A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2003-ban oklevelet szerzett hallgatói}}

Sablonok minősége

Szia! Ha telerakod a sablonokat egyértelműsítő lapokra mutatkozó hivatkozással, nem segíted a navigációt, sőt! A Tóth Sándor lapra például három sablon, ezen keresztül számos szócikk mutat. Kérlek, próbáld ezeket javítani! --Hkoala 2012. október 5., 18:53 (CEST)

Géher István

Szia, szerinted honnan másolmány? A cikk nagy része 2007-ben készült, a guglitalálatok meg 2011-12-esek. Inkább azok másolmányok innen, nem? --Pagonyfoxhole 2012. október 9., 16:42 (CEST)

Az SZFE vele foglalkozó lapjának alján ez áll: Copyright 2011. A mi cikkünk nagyrészt, ismétlem, 2007-ben és kisrészt utána készült. A publikációs adatsor pedig nem esik copyrightvédelem alá. --Pagonyfoxhole 2012. október 9., 17:28 (CEST)

Végzős sablonok

Szia!

Nem lektorálom a munkádat, mivel azt nem tartanám etikusnak a szeptember 1.-én történtek miatt. Te a saját koncepciód alapján folytatod tovább a szerkesztőtársammal elkezdett és a színházművészek tekintetében befejezett munkát. Sajnáljuk, hogy nem voltál hajlandó velünk kommunikálni, így a százötven sablon rögzítésekor szerzett tapasztalatainkat sem tudtuk átadni, nem ismerhetted meg azokat az problémákat, amelyek miatt ódzkodtunk más művészeti ágazat végzős művészeit is egy sablonban elhelyezni. Ennek megfelelően a sablonok kialakítása elsősorban a Te ügyed és neked kell biztosítani a wikipédia által elvárt minőséget is. Bevezetőmben említettem, hogy nem lektorálom bővítő munkádat. A napi szerkesztések során azonban előfordul, hogy egy-egy sablonnal foglalkoznom kell. Ezen tapasztalataim alapján szeretnélek megkérni, hogy az összes sablont vizsgáld át, mert a bejelölt hivatkozások -több esetben- rossz szócikkre vagy vitathatóan kezeletlen egyértelműsítő lapra mutatnak. A következő sablonnal kapcsolatos észrevételeimmel kérlek erre az ellenőrző, karbantartó tevékenységre:

{{A Színház- és Filmművészeti Főiskola 1988-ban oklevelet szerzett hallgatói}}

  • Ágoston András, Horváth István, Kovács György, Somogyi György, Kovács Eszter, Szabó Erzsébet kezeletlen egyértelműsítő lapra mutat.
  • Horváth Csaba egyértelműsítő lapra mutat, ahol található egy azonos nevű koreográfus. A neve mellett szereplő születési év alapján nem lehet azonos a sablonnal szereplő művésszel. Ennek ellenére utána kellene nézni mert lehet elírás mind a két helyen.
  • Pap Zoltán egy 1928-ban született orvos szócikkére pozicionál.

--Kispados vita 2012. október 10., 11:22 (CEST)

Ugyanezt a hibatípust jeleztem én is kettővel feljebb, de még csak nem is kaptam választ :-( --Hkoala 2012. október 11., 09:21 (CEST)