Szerkesztővita:Terckvart~huwiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) Adminisztrátorok témában
Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Terckvart~huwiki!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Karmelaposta 2008. június 1., 22:14 (CEST)Válasz

Segítséget kértél[szerkesztés]

Üdvözöllek a Wikipédiában. Láttam, hogy mentort keresel segítségül magad mellé. Ha gondolod, én szívesen leszek a mentorod. Ebben az esetben légy szíves válaszolj nekem itt, ez az üzenet alatt. Ha akarod, választhatsz valaki mást is a többi mentor közül. Karmelaposta 2008. június 1., 22:16 (CEST)Válasz

Kedves Karmela! Köszönöm jelentkezésedet és segítő szándékodat. Annyira ujjonc vagyok itt, hogy ezt a helyet - válaszomét - egy órája keresem. Nevem: Kövecs Imre. Végzettségeim - időrendi sorrendben: időelemző (normás),képesített könyvelő és statisztikus, katolikus kántor, zeneiskolai zongora- és szolfézstanár, "A" kategóriás karvezető, szakiskolai szinten zeneszerzést is végeztem.
Foglalkozásaim érettségi után: brikettgyári vagonmérlegelő (un. mázsamester, hogy mi benne a mesterség, most sem tudom), időmérő (stopperórás normás), bérfelelős, könyvelő, főkönyvelő, zeneiskolai tanár (21 évig igazgató), mellékesen általános iskolai énektanár és karvezető - gimnáziumi is - , 25 évig a városi énekkar karnagya. Mindez 1949-től 1990-ig zajlott le, ekkor mentem nyugdíjba, mert hát akkor voltam 60 éves. Matematikusnak le nem írom, hogy most mennyi vagyok. Nyugdíjas korom óta kántorkodom - gratis.
Ezt a sokféleséget egyáltalán nem dicsekvésként írtam le, csak láttatni akartam életem kanyargós útjait. Számomra jobb lett volna egy egyenesebb.
A számítógépet már jól bent a nyugdíjaskorban tanultam meg.
Elkészítettem "Heptatoniák" c. írásomat. Ezt szeretném közzétenni a Wikipédiában. Ennen csak úgy van értelme, ha a szóban lévő sok hangsort és azok egyes felhasználási helyeit - alkalmazásait - is megjelenítem. Ehhez képek szükségeltetnek. Van kottaíró programom, melyből a Paintban jpg. kiterjesztésű képeket készítettem. A Wordbe át tudtam vinni, de a Wikipédiánál elakadtam. A szöveg átjött, de a képek nem. Mindig valami engedélyezést kér-követel. Ezt nem tudom. Itt kérném segítségedet, melyet előre is nagyon-nagyon megköszönök.
Ha Neked is megfelel, számomra jobb volna a emailben küldenéd. terckvart vita 2008. június 2., 10:44 (CEST)Válasz

Email, beállítások, engedélyezés[szerkesztés]

Gratulálok neked a megörzött tanulási készségedhez, hajlékonyságodhoz, bizony sokan megfutamodnak az internet nehézségeitől. Ha ez megkönnyíti neked a dolgot, akkor elüldöm neked a válaszaimat emailben is. Itt akkor is jó lenne láthatóvá tenni kérdés-feleletünket, hiszen más járhat hasoló cipőben, mint te. Ezenkívül ez egy kis szerkesztési gyakorlat is neked. Most például tagoltam a szövegedet egy kicsit: hogy ne ömlesztve látszódjon, a szöveged paragrafusait lezártam egy <br>jelsorozattal, mint itt is.
Még határozottabb tagolást érhetsz el, ha üres sorokat hagysz, mint itt.

Nem szükséges nyiltan megadnod az email címedet, jobb is ha nem teszed, mert úgy elkerülöd hogy elárasszanak reklámokkal. Itt legfelül látsz egy olyan „linket”, hogy beállításaim. Ha rákattintasz, akkor egy olyan lapra jutsz, amit csak te láthatsz, senki más. Ott a Felhasználói adatok között megadhatod az email címedet. Befejezőleg rá kell kattintani arra, hogy mentés. Ettől automatikusan kapsz egy emailt, abban az ott megadott engedélyező linkre kell kattintani. Attól kezdve a Wikipédia anonym módon közvetíti hozzád a felhasználók emailjeit, amikor valaki rákattint a baloldalon arra a linkre, hogy E-mail küldése ezen szerkesztőnek. Te is hasonlóan tudsz emailt küldeni valamelyik felhasználónak.

Egy kép engedélyezése arról szól, hogy te vagy a kép alkotója, és mint ilyen engedélyezed annak valamelyik itt szokásos licensz alatti közlését. Amit itt közzéteszünk, azt mások is megváltoztathatják és fel is használhatják. Majd este jobban ráérek a technikai résztletek tisztázására, újra jelentkezni fogok.
Karmelaposta 2008. június 2., 12:07 (CEST)Válasz

Majdnem mindent megértettem. A „beállításaim” után hova lehet szöveget írni?
Egyébként elfogadom javaslatodat, hogy ne emailben, hanem itt levelezzünk.
Igy jó? terckvart vita 2008. június 2., 17:27 (CEST)Válasz

A beállításaim oldalon, a Felhasználói adatok között van egy ilyen: Az e-mail címed:, az azt követő kisablakot kell kitölteni.
Örülök neki, hogy vállalod az itteni társalgást.
Karmelaposta 2008. június 2., 19:30 (CEST)Válasz

Újra[szerkesztés]

Valamit még nem írtam meg – ehhez kérdés is fog társulni. Tavaly ilyenkor már említett írásom kész volt, de, szokásommal ellentétben, elfelejtettem biztonsági másolatot készíteni. A számítógép ilyenkor szokott elromolni. Minden elveszett. Most tavasszal írtam meg újra az egészet. Kottaképet nem tudtam akkor még elkészíteni sem, ezért a hangokat betűvel írtam le. Így próbáltam áthozni ide. Egy részét – botor módon – el is mentettem. Ám, mert nem találtam megfelelőnek, le akartam törölni. De nem sikerült. Írtam a Wikipédia címére, és kértem, töröljék le. Aztán mostanáig oda sem néztem. Most megütközve láttam, hogy ott van valamennyi szöveg és 1 db táblázat. (Ennél jóval többet küldtem el.) Ezen a fehér billentyűkön eljátszható hét hangsor van feltüntetve. Ennek így magában semmi értelme, mert aki zeneiskolába járt, az ezt mind tudja. Nem ennyi hétfokú hangsor létezik ám, vagy van használatban a világon.

Letörölni most sem tudom. Lehetséges ez valahogyan?

Ha most szíves segítségeddel az egészet feltehetem, ugyanazon cím alatt (más címnek nincs értelme, mert egy tömeg hétfokú hangsorról van szó, és az elnevezést Bárdos tanár úr adta) kétféle írás - ábrázolás fog futni. Mindezt én magamnak, nem a Wikipédiának rovom fel.

Valószínűleg lesz még más is.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Terckvart (vitalap | szerkesztései) 2008. június 3., 10:11

Milyen néven szerkesztettél annak idején és mi volt a címe az írásodnak? Rákattintottam baloldalt arra, hogy Szerkesztő közreműködései, és nem láttom a nyomát az írásnak, amiről kérdezel. Látom viszont, hogy feltöltöttél egy képet, az így néz ki most: Heptatonia prima.jpg

Találtam továbbá egy eltévedt tartalmat a témában, itt: Sablon_vita:Csonk-zene. Jórészt anon szerkesztés, feltehetőleg te voltál az, kattints rá, nézd meg, hogy a tied-e.

Ezenkívül nem itt, a Wikipédiában, hanem egy másik projektben, a Wikikönyvekben találtam a következőt: Heptatoniák. Kattints rá, nézd meg, hogy a tied-e.

Ha jól értem, akkor az írásod nem egy lexikoncikk lenne, hanem egy önálló írás, és akkor a Wikikönyvekben valóban jó helyen van, az ilyesmi odatartozik.

Karmelaposta 2008. június 3., 10:39 (CEST)Válasz

Kép, email[szerkesztés]

Valóban mind az enyém. E szétszórt próbálkozásokból is látszik, mennyire értek én ehhez.

Kép. Ezt is csak próbálgattam, igazán nem is hittem, hogy benne van. Ezek szerint valahogyan rátaláltam az „engedélyezés” megoldására. Ez – jelenlegi ismereteim szerint – a GFDL lehet. Közben mindig olvasgatok. Még jó, hogy legalább így, hozzáértéseddel előkerült. Ennek kell a legelső kottaképnek lennie – megfelelő helyre beszúrva.

A Wordben meg tudtam oldani kottaképeim megjelenítését a „kellékek” „objektumcsomagoló”-jával. Így a kotta csak akkor jelenik meg, ha az olvasó akarja. Azért is jobb így /?/, mert kevesebb helyet foglal el a fájl – gondolom én. A wikibe lehetséges ilyen módon bevinni?

Ma délelőtti kutatásaim közben saját lapodra is rátévedtem, s nagy csodálkozásomra és örömömre felfedeztem az ott olvasható dicséreteket, köszöneteket és kitüntetéseket, melyekhez szívből gratulálok. Megint akadt egy kiváló tanárom az eddigiek után.

Írásom valóban önálló, illetve nem is tudom. Ugyanis tulajdonképpen Bárdos Lajos kutatásaiból merítettem. Erre nyíltan hivatkozom is. Azért akarom itt megjeleníteni, mert eddigi működésem alatt nyomát sem láttam vagy hallottam, hogy ezek az értékes tanulmányok, elemzések bárkit is érdekeltek volna. Hátha használok valamit ez ügyben. (Többek között azért is fontos ez számomra, mert ő volt, aki belém oltotta a karvezetés művészetét, annyira, hogy csak néhány évvel ez előtt hagytam abba.)

Van azonban egy teljesen önálló rész is ebben, mely a hangsorok összeszámolásáról szól.

Ha jó helyre sikerült elhelyezni, amit sikerült, annak örülök, de nem volt tudatos, ennek nem örülök.

A „beállításaim” –ban megkaptam az engedélyt az email címre. Valami azért nincs rendben, de ezt nem értem. Időeltolódást kifogásol. Pedig mindent megkattintottam, amit kért. A 81.183.95.101 IP lenne a kód?

Elnézést kérek a hosszú levél miatt. terckvart vita 2008. június 3., 15:43 (CEST)Válasz

IP-cím, Email, Időeltolódás, Kép, Bárdos Lajos, Jody Nagel[szerkesztés]

  • IP-cím:

A 81.183.95.101 IP a te géped címe az internet hálózatban. Kiderül belőle, hogy valahonnan Debrecen tájékáról írsz.

  • Email:

Kattints rá arra a linkre a Wikipédia hozzád küldött ellenőrző emailjében, ami valahogy így néz ki: ...//hu.wikipedia.org/wiki /Special:ConfirmEmail/...
Ha azután ezt látod: E-mail címed megerősítve., akkor sikerült bekapcsolni az email lehetőségét. Írd meg, hogy sikerült-e, és akkor küldök neked egy emailt próbaképpen.

  • Időeltolódás:

Ezt az utat követve:
Beállításaim → Dátum és idő → Időzóna
Kattints rá arra a gombra, ami így néz ki: Töltse ki a bongésző, majd arra, ami így néz ki: Mentés. Ezt mindig újra meg kell majd tenni, amikor átállás van a téli és a nyári időszámítás között.

  • Kép

A Wikikönyvekben a Heptatoniák lapon kicseréltem a táblázatot a képre. Ha mégis kéne a táblázat, nem veszett el, visszaállítható.

  • Bárdos Lajos

Lehet, hogy kedved lenne kiegészíteni a róla szóló cikket itt a Wikipédián? Ráférne még a kiegészítés.
Nem tudom, hogy tudsz-e róla, de a www.bardoslajos.hu webhelyen sok információ és letölthető anyagok is vannak vele kapcsolatban. Lehet, hogy találsz valami érdekeset közöttük.

  • Jody Nagel

A szintén Bárdos munkájára támaszkodó On Modes című írása 1996-ból érdekes lehet a számodra: This paper discusses "white-key" and "heptatonia secunda" 7-note modes and the tritone content contained within them.

Karmelaposta 2008. június 3., 18:46 (CEST)Válasz

Köszönöm szépen az útmutatásokat. Végignéztem a Bárdos Lajosról szóló írásokat. Ezek nem írásom tárgyáról szólnak. Megnyugtat ez, mert azt jelentheti, hogy jogot nem sértek .Az angol nyelvűn csak a kottákat néztem végig, abból is látom, hogy tárgya megközelíti írásom tartalmát, de az enyém sokkal bővebb. Le tudom fordítani a szöveget, de ha most hozzákezdek, akkor 2 nap ezzel fog eltelni, mert hát e nyelvbéli tudásom – főleg a szókincs – igen gyér. terckvart 2008. június 4., 10:17 (CEST)

Email[szerkesztés]

„Nem megfelelő kód. A kódnak lehet, hogy lejárt a felhasználhatósági ideje.” – Ez van az „email-cím megerősítése” lapra írva most. Tegnap addig-addig bajlódtam vele, hogy két levelet is kaptam erről. Leveleim időközben – rokonok, ismerősök – úgy megszaporodtak, hogy a reggelt takarítással kezdtem. Sajnos ezeket is letöröltem. Most aztán nem tudom, mit tegyek.

Tegnap ezeket kaptam: „Meg kell erősítened az e-mail címed, mielőtt használhatnád a Wikipédia levelezési rendszerét. Nyomd meg az alsó gombot, hogy kaphass egy e-mailt, melyben megtalálod a megerősítéshez szükséges kódot. Töltsd be a kódot a böngésződbe, hogy aktiválhasd az e-mail címedet.” „E-mail címed megerősítve”. Az e-mail címedet megerősítetted 2008. június 4., 09:56-kor. Ha megadnád e-mail címedet, írnék többet magamról. terckvart 2008. június 4., 10:17 (CEST)

Időközben rájöttél már, hogyan tudsz emailt küldeni nekem :). Úgy tudsz tiszta lapot teremteni és kiprovokálni a friss megerősítést, hogy kitörlöd az email címet, elmented, azután újra kitöltöd, és elmented. Akkor kapsz egy levelet, abban kell rákattintani arra a linkre, ami valahogy így néz ki: ...//hu.wikipedia.org/wiki /Special:ConfirmEmail/... Karmelaposta 2008. június 4., 16:33 (CEST)Válasz

Szöveg törlése/javítása[szerkesztés]

Ha a cikkedből valamit törölni akarsz, akkor azt kell tenned, hogy

  1. a szerkesztés feliratra kattintva megnyitod szerkesztésre a javítandó részt,
  2. az egér baloldali gombját nyomva tartva bejelölöd a törlendő szöveget (akár az egészet is),
  3. megnyomod azt a gombot a billentyűzeten, hogy Delete/Törlés (nem tudom, hogy mi a felirata nálad), majd
  4. rákattintasz arra a gombra, ami így néz ki: Előnézet,
  5. megnézed, hogy azzá lett-e a szöveg, amit akarsz,
    • és ha jó lett, rákattintasz arra a gombra, ami így néz ki: Lap mentése
    • ha viszont túl sokat töröltél, akkor a mentés helyett arra a feliratra kattintasz a szerkesztőablak alatt, hogy Mégse, majd kezded az egészet előröl.

Ha valamit javítani akarsz a szövegben, az ugyanígy megy:

  1. a szerkesztés feliratra kattintva megnyitod szerkesztésre a javítandó részt,
  2. az egér baloldali gombját nyomva tartva bejelölöd az átírandó szöveget (akár az egészet is),
  3. beírod az új szöveget, majd
  4. rákattintasz arra a gombra, ami így néz ki: Előnézet,
  5. megnézed, hogy azzá lett-e a szöveg, amit akarsz,
    • és ha jó lett, rákattintasz arra a gombra, ami így néz ki: Lap mentése
    • ha viszont nem tetszik amivé lett, akkor a mentés helyett arra a feliratra kattintasz a szerkesztőablak alatt, hogy Mégse, majd kezded az egészet előröl.


Karmelaposta 2008. június 4., 20:07 (CEST)Válasz

Wikipédia és Wikikönyvek[szerkesztés]

A Wikipédia közismereti enciklopédia szeretne lenni, míg a Wikikönyvekben a saját neveden közölheted a munkádat. Két külön wikiprojektről van szó. Van még számos más wikiprojekt is, és nem tudja a balkéz, mit csinál a jobbkéz.
Szerintem némely problémádnak az a magyarázata, hogy ha az egyik helyen bejelentkezel, arról nem tud a másik projekt, ott is külön be kell jelentkezni ahhoz, hogy ismerjen.
Baloldalt fennt, az emblémán, valamint a http-címnél láthatod mindig, hogy éppen hol vagy: a Wikipédiában, a Wikibooks-ban (=Wikikönyvek), vagy esetleg valamelyik másik wikiprojektben.
Karmelaposta 2008. június 25., 11:32 (CEST)Válasz


Szerkesztő közreműködése, figyelőlista, laptörténet[szerkesztés]

A wikiprojektek egy bejegyzést tesznek a naplójukba, valahányszor egy szerkesztő változtat valamin. A felsorolt listák ebből a krónikából adnak egy kivonatot, más és más szempontból.
Ennek a naplónak a segítségével rekonstruálni lehet azt is, hogy hogyan nézett ki egy-egy cikk valamilyen korábbi időpontban.
Ha egy cikket egy adminisztrátor töröl, akkor sem tűnik el a cikk teljesen, hanem az adminisztrátorok számára továbbra is látható marad, krónikástól, mindenestől, de mások nem látják ezt.
Tehát ha nagyon fontos neked, hogy eltűnjön a felsorolt listákról minden amit eddig csináltál, akkor egy adminisztrátorral teljesen kitöröltetheted a cikket. Azután pedig te újra létrehozhatod, akár a régi néven is.
Karmelaposta 2008. június 25., 11:32 (CEST)Válasz

Képek elhelyezése[szerkesztés]

A képeket elég nehéz ügyesen elosztani egy szövegben. Nekem az vált be a legjobban, ha egyáltalán nem hagyok a szövegben üres helyeket, viszont az általad már ismert [[kép:képneve|thumb|képaláírás]]

Fájl:Képneve
képaláírás

hivatkozást a fölé a szöveg FÖLÉ írom, amit a kép MELLETT szeretnék látni.

A következőképpen érheted el, ha esetleg azt szeretnéd, hogy egy-egy kép a baloldalra kerüljön: [[kép:képneve|thumb|left|képaláírás]]

Fájl:Képneve
képaláírás

Tehát azután, hogy "thumb|" még azt is be kell szúrni, hogy "left|".

Karmelaposta 2008. június 27., 17:58 (CEST)Válasz

Táblázat, tartalomjegyzék[szerkesztés]

Nincs miért szégyelned magad, minden kezdet nehéz, és csak egy apróságot rontottál el.
Én nagyon tisztellek érte, hogy egy neked ennyire új dologba mered vágni a fejszédet. Kevesen vállalják ezt a kihívást nem csak a te korodban, hanem sokkal fiatalabban is.

A következő apró dolog okozta a galibát: lefelejtetted a táblázatlezárást:

|}

ezért a szoftver mindent, ami azután jött, szintén a táblázathoz tartozónak vett.

A jegyzeteid számára: a következők a wiki-jelőlőnyelv legfontosabb táblázatleíró jelölései, és ezeket mindig a sor legelső helyén kell kezdeni:

  • Táblázat következik:
{|
  • Vége a táblázatnak:
|}
  • Egy új sor következik:
|-
  • A jelenlegi soron belül egy új oszlophoz tartozó tartalom következik (a sor első eleme előtt is szükséges):
|
  • A jelenlegi soron belül új oszlophoz tartozó tartalom következik, és ezt vastagon és középre igazítva szeretnénk látni:
!

Persze sok más jelölés is van, de ezek a legfontosabbak.

Még egy érdekesség: A tartalomjegyzéket a szakaszcímek alapján teljesen automatikusan csinálja a szoftver.

Nem tudom, hogy tudod-e, de a Wikipédiában egész sor, a kezdőket informáló lap van, ami segít beletanulni a wiki jelölőnyelv rejtelmeibe.
Talán leginkább innen érdemes elindulni, bár te már sokmindent tudsz ebből:

Wikipédia:Az első lépések (szerkesztés)

Jó szerkesztést, és minden jót:

Karmelaposta 2008. július 5., 18:01 (CEST)Válasz

Kettőspont, pontosvessző[szerkesztés]

Ezt kérdezted tőlem a wikiforrásban: Még nem látom, hogy mi a különbség a ";" és a ":" wikijelek között. Például ha ezt írom:

: Ha egy sort egy kettősponttal kezdesz, mint itt, akkor beljebb húzódik a szöveg.
::Ha egy sort két kettősponttal kezdesz, mint itt, akkor mégbeljebb húzódik a szöveg.
::: stb.
:::: stb.
::::: stb.

Akkor ez lesz belőle:

Ha egy sort egy kettősponttal kezdesz, mint itt, akkor beljebb húzódik a szöveg.
Ha egy sort két kettősponttal kezdesz, mint itt, akkor mégbeljebb húzódik a szöveg.
stb.
stb.
stb.

Ha egy sort pontosvesszővel kezdesz, és van valahol egy kettőspont benne, akkor a kettőspontig terjedő részt kivastagítja, az azutáni részt pedig új sorban beljebb húzza. Például ha ezt írom:

;Ez lesz vastag: ez meg beljebb

Akkor ez lesz belőle:

Ez lesz vastag
ez meg beljebb

Egyébként a Wikiforrásba hogy keveredtél? Ott is szerkesztesz, nem csak a Wikikönyvekben és itt, a Wikipédiában? Ott, ha jól láttam, nem még nem regisztráltad magad.
Karmelaposta 2008. augusztus 9., 21:00 (CEST)Válasz

:w:, :b:, :q: a cikkek neve előtt[szerkesztés]

Jópár wikimédia projekt van, egy részüket ismered is: Wikipédia, Wikikönyv, Wikidézet. Ha a Wikikönyvben vagyok, és azt írom, hogy [[alma]], akkor az a Wikikönyvön belüli alma cikkre utal. Ha a wikipédiabeli alma cikkre akarok utalni a Wikikönyvekből, akkor így kell írnom: [[:w:hu:alma|alma]]. Fordítva is igaz, ha a itt a Wikipédiában vagyok, és azt írom, hogy [[alma]], akkor az az itteni alma cikkre utal, ha a wikikönyvekbeli : alma cikkre akarok utalni, akkor azt kell írnom: [[:b:hu:alma|alma]]

Itt olvashatsz erről bővebben: Wikipédia:Hogyan használd a hivatkozásokat?#Nem Wikipédia projektekben

A wikikönyvekben is válaszoltam erre a kérdésedre, és egy színes-szagos táblázattal is illusztráltam.

Karmelaposta 2008. augusztus 9., 21:59 (CEST)Válasz

Szerkesztői lapod[szerkesztés]

Szeintem jó lenne, ha írnál egy kicsit magadról elsősorban a wikikönyvbeli szerkesztői lapodra, hiszen oda dolgoztál a legtöbbet. Látom, hogy KeFe már elő is készítette neked a lapot. Ha ott már megvagy, akkor egyszerű a tartalmát az itteni, wikipédiabeli szerkesztői lapodra is átmásolni. Karmelaposta 2008. augusztus 9., 22:07 (CEST)Válasz

Jó lesz, ha így - és itt - kezdem?

Természetesen az itteni szerkesztő lapodon is kezdheted a bemutatkozást, kattints ide: Szerkesztő:Terckvart. Karmelaüzenőlap 2009. január 22., 09:31 (CET)Válasz

Két neves szegedi orgonaépítő[szerkesztés]

A szerkesztővitákat, mint ez a lap is itt, elsősorban arra szoktuk használni, hogy mások üzenetet hagyhassanak a neked. Ha a cikkedet nem rögtön a végső helyén szeretnéd kidolgozni, hanem előbb egy piszkozatot szeretnél készíteni, akkor inkább kattints ide: Szerkesztő:Terckvart/Két neves szegedi orgonaépítő.
Amikor majd úgy gondolod, hogy már mások is megnézhetik, és ők is megtehetik a hozzájárulásukat a cikkhez, akkor majd át lehet nevezni azt az allapot úgy, hogy bekerüljön az úgynevezett fő névtérbe, a többi cikkhez.
Meglepett a készülő cikked címe, hiszen ez így egy enciklopédiában, lexikonban szokatlan. Jól értem-e belőle, hogy olyan két orgonaépítőről van szó, akik együtt dolgoztak, akiknek a munkája egyáltalán nem szétválasztható és a nevük sem ismert?
Karmelaüzenőlap 2009. január 22., 09:48 (CET)Válasz

Képeid[szerkesztés]

Ha a piros linkre rákattintasz (Fájl:...jpg), akkor fel tudod tölteni a képedet. A kép bekerül több ezer más wikipédiás kép közé, ezért nem szerencsés ennyire általános nevezt adni neki, mint „70 évesen”. Egy precizebb név jobb lenne. Karmelaüzenőlap 2009. január 22., 10:05 (CET)Válasz

Üzenet vár rád[szerkesztés]

Terckvart alias Kvintszekszt kérésére átemeltem a megszüntetendő Szerkesztővita:Kvintszekszt lapról Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 19:37 (CEST)Válasz

itt: Szerkesztővita:Terckvart 2009. január 22., 09:55 (CET)Válasz

Két neves szegedi orgonaépítő, mint cikkcím[szerkesztés]

Terckvart alias Kvintszekszt kérésére átemeltem a megszüntetendő Szerkesztővita:Kvintszekszt lapról Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 19:37 (CEST)Válasz
(Idemásolgatom az előzményeket is, de azt megköszönöm, ha nálam válaszolsz.)

Meglepett a készülő cikked címe, hiszen ez így egy enciklopédiában, lexikonban szokatlan. Jól értem-e belőle, hogy olyan két orgonaépítőről van szó, akik együtt dolgoztak, akiknek a munkája egyáltalán nem szétválasztható és a nevük sem ismert?
Karmelaüzenőlap 2009. január 22., 09:48 (CET)Válasz

Az általam jelzett két orgonaépítő apja és fia. Együtt nem működhettek, mert apja halála idején a fiú 15 éves volt. Mindketten felettébb ismertek és megbecsültek voltak a 19. században. Még ma is kiválóan működő orgonáik vannak-– Kvintszekszt vita 2009. január 22., 15:31 (CET)Válasz

Ez esetben inkább azt javasolnám, hogy két cikket írjál: Kováts István (orgonaépítő) és ifj. Kováts István (orgonaépítő). Ez így jobban beilleszkedne az enciklopédikus elnevezési szokások közé. Így mindkét cikkben lenne egy-egy életrajz, egy-egy lista és fotógyűjtemény a készített orgonákról, egyikőjüknél pedig lehetne egy fejezet, ami a közös vonásokról és az apa készítette, és a fia által felújított orgonákról szólna. A két cikk pedig kölcsönösen utalhatna egymásra. A legfelső sorban a szokásos módon ez állna:

Elképzelhetőnek tartod ezt így?

Más: Nézd meg ennek a két keresésnek az eredményét, szerintem érdekelni fog: [1] [2]

Karmelaüzenőlap 2009. január 22., 23:52 (CET)Válasz

A jelzett kereséseket megpróbáltam, de nem jött elő semmi. Ez persze nálam nem lehetetlen. Gondolom a Kovátsokról szól, hiszen évszámaikat onnan tudhattad meg. Nálam még családfában is megvannak, ugyanis anyai ági ük-, és dédapám. Ezért is akarok róluk írni.
Végül is melyik wikiben írjam?
Én az egészet Wordben már összeállítottam, tehát nem lesz túl hosszú munka, ha egyszer belekezdek. Csak a kezdet!
Ami a két cikkre vonatkozó javaslatodat illeti: könnyű elfogadni, mert tulajdonképpen így van megszerkesztve az egész. A főcím. Két neves szegedi orgonaépítő. Alcím 1. Kováts István; 2. Ifj. Kováts István. Az írás végén pedig összehasonlítás.– Kvintszekszt vita 2009. január 23., 10:00 (CET)Válasz

Melyik wiki?

Kérlek kattints rá erre a piros linkre itt: Szerkesztő:Kvintszekszt/cikk1, és másold bele a Word-ből a az egészet, olyan állapotban, ahogy jelenleg van. Ha elolvastam, akkor jobban hozzá tudok szólni ahhoz, hogy melyik wikibe való.

Keresések

A kékszínű linkekre egyszerűen csak rá kell kattintani, nem kell sehová sem bemásolni! Ha most sem látnád a keresések eredményét, akkor megpróbálom kigyűjteni belőlük ami énszerintem neked érdekes, de az elég sok munka, és különben is az a jobb, ha magad válogatsz, tehát próbáld meg kérlek újra. Ideírom mégegyszer, egy másik változatban, hátha így jobban működnek nálad, kattints rá: [3] [4] (Nem a szerkesztőablakban kell rájuk kattintani, hanem ott, ahol a szövegben kék számocskákként megjelennek.)

Egy tipp

Ha egy szöveg hosszabb, illetve ha speciális jeleket tartalmaz, akkor másolásához érdemes a „láthatatlan vágólap” segítségét igénybe venni, nem pedig kézzel újra leírni.

  1. Először ki kell jelölni a lemásolandó szöveget, például úgy, hogy az egér főgombját nyomvatartva elhúzod a szöveg felett a mutatót, a kijelölt szöveg háttere megfeketedik ettól.
  2. Az így kijelölt szöveget a CTRL és a C billentyűk rövid és határozott együttes lenyomásával tudod a vágólapra másolni.
  3. Mielőtt előhívnád a szöveget a láthatatlan vágólapról, kattints oda, ahova be szeretnéd azt szúrni.
  4. Ezután nyomd le egyszerre (röviden és határozottan) a CTRL és a V gombokat, ezzel szúrod be a vágólapon tartott szöveget.

(Van olyan billentyűzet is, ahol a „Ctrl” gomb a „Control” vagy az „Str” feliratot viseli.)

Karmelaüzenőlap 2009. január 23., 11:43 (CET)Válasz

Hatregiszteres orgona[szerkesztés]

Ki kéne egészítened a kérdésedet itt a falu/város nevével:

Karmelaüzenőlap 2009. február 3., 19:47 (CET)Válasz


  • Ez érdekelni fog:
Kérdésem csak tévedésből került ide. Érsekcsanádtól is kérdeztem, a választ megkaptam. A fenti kigyűjtést hálásan köszönöm. Többségét el tudtam olvasni, de volt olyan,amelyet a Windos nem tudott megjeleníteni.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Terckvart (vitalap | szerkesztései) 2009. február 4., 15:07

Kvintszekszt vs.Terckvart[szerkesztés]

Megszüntettem Kvintszeksztet, ahogyan kérted. Pontosabban szólva Kvintszeksztet átirányítássá tettem Terckvartra: aki üzenni akar "neki" az a Terckvart lapjain fogja találni magát. Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 20:46 (CEST)Válasz

Wikipédia vs. Wikikönyvek[szerkesztés]

A →Wikipédiába, legalábbis elvileg, csak olyasmi való, mit már más helyeken feldolgoztak, a Wikipédia nem lehet az →első közlés helye, hanem enciklopédiaként foglalja össze a már máshol megjelenteket. A Wikipédia egy-egy témát cikkméretben dolgoz fel.

A →Wikikönyvekben nagyobbméretű írásokat is el lehet helyezni és, legalábbis ahogy a gyakorlatát megfigyeltem, újszerű feldolgozásoknak is helyet ad. Arra is mód van, egy teljes könyvet is bemásoljon valaki a Wikikönyvekbe, feltéve persze, hogy az adott könyv kapcsán a szerzői jog ennek nem állja útját.

Közös mindkettőben, hogy aki beleír, az az írását „szabad” licensszel bocsátja közre. Ezért látod ezt a szerkesztőablak alatt:

A szöveg elküldésével visszavonhatatlan engedélyt adsz annak felhasználására a →Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc és – ha magad írtad – a →GFDL szerint, és elfogadod, hogy az újrafelhasználóknak elég közvetve, a wikioldalra mutató linken vagy URL-en keresztül hivatkozniuk rád. Részletesebben lásd a →felhasználási feltételekben.

Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 20:46 (CEST)Válasz

Rátalálás[szerkesztés]

Azt kérded, hogy hogyan talál rá valaki az írásodra, ha nem célzottan, a cikk címének pontos megadásával keres. Nos az alcímek is szerepetjtszanak a kereséskor, a kategóriák is, azonkívül a google akkor is hoz találatot, ha az adott lapon előforduló szavak valamilyen kombinációjára keres valaki. A leghatékonyabb azonban, ha vannak más olyan lapok, ahonnan linkek mutatnak a kérdéses lapra.

Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 20:46 (CEST)Válasz

Adminisztrátorok[szerkesztés]

Cassandro nyilván azért nem nálad érdeklődött a te holléted és hogyléted felől, mert nem látta, hogy még szerkesztenél, hiszen ő csak a Wikipédiát figyelte. Többnyire ugyan én is csak a Wikipédiát figyelem, de most átkirándultam a Wikikönyvekbe, mert tudtam, hogy te ott gyakrabban fordulsz elő, mint itt. Cassandro →adminisztrátor itt a Wikipédián, akárcsak jómagam. →Ez a teljes lista.

Karmelaüzenőlap 2009. október 14., 20:46 (CEST)Válasz

A felhasználóneved meg fog változni[szerkesztés]

2015. március 20., 08:42 (CET)

Átnevezve[szerkesztés]

2015. április 19., 10:48 (CEST)