Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztővita:Rb84

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Dunee 14 évvel ezelőtt a(z) Sd.kfz.234 témában
Köszöntünk a Wikipédiában, kedves Rb84!

Üdvözlünk!

Figyelmedbe ajánljuk:

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és a forrásaid pontos megjelölésére!


Mentor · Ha akarod, akkor melléd áll egy segítő, a te személyes mentorod, és segít a szerkesztéssel kapcsolatos gondjaidban. Ide kattintva találsz erről többet. | Segítség · Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra is írhatsz kérdéseket. Ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni. | Tudakozó · Egy tudakozót is működtetünk. Ott viszont olyan kérdésekre kaphatsz választ, amit egy lexikonban keresne az ember.


Ha van kedved, mutatkozz be szerkesztőtársaidnak, ide kattintva. A szerkesztői lapodon írjál az érdeklődési körödről, nyelvtudásodról. Az a lap csak a tiéd. Kialakításához segítséget itt találsz. | Vitalapja, „szerkesztővitája” is van minden szerkesztőnek, mint ez a lap itt. Aki neked üzenni akar valamit, az ide fog írni, téged pedig egy sárga csík a lap tetején automatikusan figyelmeztet az új üzenetre. A cikkeknek is van vitalapjuk, ott a cikk kialakítását tárgyalják meg az érdekelt szerkesztők. | Kérünk, hogy az eszmecserék során így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Dunee msg 2009. október 9., 11:21 (CEST)Válasz


If you don’t speak Hungarian, please click here.

Szia! Az általad beírt szöveg (Sd.kfz.234 szócikk) egy másik weblapról származik. Az ilyen másolást a szerzői jogi törvények és a Wikipédia szabályai többnyire nem engedélyezik. (Kivéve, ha te vagy a bemásolt szöveg eredeti szerzője, vagy a szöveg szabadon felhasználható a Wikipédia felhasználási feltételeinek megfelelően – ez esetben kérlek, jelezd ezt a cikk vitalapján.) Kérlek, mielőtt újabb tartalmat töltesz fel, olvasd el a felküldési útmutatót. Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy jogilag tisztázatlan tartalom ismételt bemásolása a szerkesztői jogaid felfüggesztését vonhatja maga után. Ha kérdésed van, nyugodtan fordulj hozzám vagy írj a jogi kocsmafalra! Köszönöm! – Dunee msg 2009. október 9., 11:22 (CEST)Válasz

Sd.kfz.234

[szerkesztés]

Beillesztem először a nekem írt emaileket, mert a vitalapokat szokás a szerkesztők közötti kommunikálásra használni:

Szia!
Tudom: a Panzerkeilról van, ami az én weblapom. Ott RB név alatt publikáltam. A jobban sikerült cikkeimet szeretném a Wikipédián is megjelentetni, ezért raktam át. Még ugyan nem 100%-os a szó cikk, de majd hamarosan befejezem.
Balázs
(RB)

és

Most vettem észre hogy töröltétek is az Sd.Kfz 234-es cikkem! 2 órányi munkám vágtátok haza!
Előbb ütünk aztán kérdezünk????? Milyen eljárás ez!?!?!?
Ezek után a franc fog cikket írni a Wikire...
Balázs
(RB - a panzerkeil cikkeinek írója)


A nagy sértődéses kivonulás megelőzésére írnék neked, mert kár lenne, ha már így a friss lendülettől hajtva el is hagynád a Wikipédiát, sokban hozzá tudnál járulni például a hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozó cikkekhez.

A jogsértő sablon ugyanis az eredeti szöveg íróját védi - azaz ebben a kivételes esetben szintén téged. Sajnos nagyon gyakran előfordul, hogy zsír új szerkesztők azzal kezdik a wikipédiás pályafutásukat, hogy más tollával ékeskedve az internetről átmásolnak egy szócikket. Ez több szempontból is problematikus az eredeti szerző számára - leginkább azért, mert a Wikipédiára feltöltött anyagok szabad licenc alá kerülnek, ezzel bárki által átírhatóvá és szerkeszthetővé válnak. A legtöbb szerző erre és a másolásra nem ad kifejezett engedélyt.

Azért "ütünk először", mert a legtöbb esetben az eredeti szerző jogaira és érdekeire magasról tevő wikipédistát nem érdeklik se a szerzői jogok, se a Wikipédia szabályai. Senkinek sem érdeke, hogy egy szerzői jog tulajdonosa beperelje a Wikipédiát jogsértésért. Ha a szerzői jogsértés akár csak gyanúja is felmerül, akkor a kérdéses tartalom eltávolításra kerül. Mindez az eredeti szöveg írójának érdekét szolgálja - az másodlagos, hogy a wikipédiás szerző ettől kiborulhat, hiszen nem is az ő szellemi tulajdonáról van szó. Jó, hogy két órát töltött a szöveg formázásával, de előtte talán nem ártott volna tájékozódni a Wikipédia szabályairól. A "szabad enciklopédia" nem azt jelenti, hogy mindent szabad rajta megcsinálni, hanem hogy a tartalma szabadon felhasználható.

A felháborodásodból és az emailedből arra következtetek, hogy a Panzerkreil.hu-s szöveg szerzője valóban te vagy. Persze a kérdés felmerül, hogy ezt mégis honnan kéne tudnom - a panzerkreil.hu-n nincsen egyértelmű utalás arra, hogy a tartalom szabad licenc szerint máshol felhasználható, valamint a wikipédiás szócikk vitalapján sem volt egy nyikkanás se arról, hogy a "szöveg eredetije innen és innen származik, XY vagyok a panzerkreil.hu-ról, engedélyt adok a wikipédiás közlésre." Új wikipédiástól persze nem lehet elvárni, hogy az összes szabályt azonnal tudja, de ez azért még nem azt jelenti, hogy akkor bármit lehet.

Az eljárás tehát a általánosan elfogadott wikipédiás eljárás jogsértő tartalmak feltöltése esetén. A két órányi munkád nem veszett el, a laptörténetben megtalálható.

Remélem megértetted, hogy mi miért történt. Ha a Wikipédia által használt CC-BY-SA licenc alá szeretnéd helyezni a panzerkreil.hu-s munkádat, illetve munkáidat, akkor a hasonló esetek későbbi megelőzéséhez olvasd el az engedélyekkel kapcsolatos lapot. Ha csak ezt az egy szócikket szeretnéd a Wikipédiára áthozni, akkor szólj nekem, és én visszaállítom az eredeti változatot.

Nekem válaszolhatsz itt a saját vitalapodon, vagy az enyémen is, mindkettőt nézem. Remélem, hogy végül a maradás mellett döntesz, mert az általad feldolgozott téma érdekes, és hasznos része lehet a Wikipédiának. Nagyon szívesen segítek minden kérdésben, az üdvözletben található hivatkozások elolvasását és megértését csak javasolni tudom.

Üdvözöl: Dunee msg 2009. október 9., 12:43 (CEST)Válasz

Szia! Visszaállítottam a korábbi változatot. A neten talált képeket tényleg ne töltsd fel, van biztosan jogtiszta forrás. A Német Szövetségi Archívum például több tízezer fotót adott át a Wikimédia Alapítványnak, ezekbõl lehet szemezgetni. Az összes Wikipédia számára elérhetõ képforrás a Wikipedia Commons. Az Sd.Kfz. 234-es képeit a commons:Category:SdKfz 234 lapon találhatod meg. Ennél a te oldaladon több kép van, de amíg azok jogállása nem tisztázott, sajnos nem lehet a Wikipédiára is áthozni õket. A szócikk formázásához ajánlom például a Panzerkampfwagen I lapot - ezen van jó infobox a jobb szélen, navigációs sablon a lap alján, kategóriák, stb. Dunee msg 2009. október 12., 16:59 (CEST)Válasz


Nem tudodm hogy lehet átmásolni a Pz-I táblázatát. Kérlek szúrd be nekem, hogy átírhassam!

Beszúrtam, feltöltöttem a szerinem megfelelõ adatokkal, kérlek ellenõrízd, hogy nem írtam hülyeséget. Dunee msg 2009. október 12., 21:30 (CEST)Válasz


http://hu.wikipedia.org/wiki/Leichter_Panzersp%C3%A4hwagen

Ez a cikk szinte szó szerint meg egyezik az én panzerkeilos cikkemel, pedig nem járultam hozzá a szó szerinti közléshez pláne nem bármiféle forrsá megjelölés nélkül (!!!)

Engem letöröltetek - ezt miért nem?

Balázs

u.i: nem kérem a cikk törlését csak a rendes behivatkozást! Ha valami szó szerint van átvéve, akkor lábjegyzetben szerepeljen ott hogy Panzerkeilról van!

Hát igen, sajnos mondom, van ilyen máskor is. A korábbi szövegedet azért távolítottam el, mert én észrevettem a jogsértést. A Leichter Panzerspähwagennél lankadt a figyelem - nem mindig lehet azonnal kiszûrni a másolt szöveget. Nem mindenki szokott ezzel foglalkozni - örülök, hogy neked feltünt. Regisztrált szerkesztõként egyébként te is beírhatod, hogy honnan származik a szöveg - akár a lap aljára a források közé, akár bõvebben kifejtve a vitalapra, vagy még a szócikk eredeti írójának/másolójának is. Dunee msg 2009. október 12., 21:30 (CEST)Válasz


Most látom hogy a Témakör cikkeinek jelentős hányada az én cikkeim másolatai! egyszerű Copy-paste! Zéró forrás!

Ezek után már tényleg vicc, hogy törölve lett a 234-es cikkem! A cikk jogos szerzőjét törlik, a kalózok meg maradhatnak! Röhej!

B.

Mondom, a 234-es cikk azért került a kínpadra, mert ott nekem feltünt, hogy zsír új szerkesztõ elsõ szerzeménynek mennyire profi elemzést vágott le. Bár vannak csodák, általában az új szerkesztõk szárnypróbálgatásait is lehet látni - egy-két szerkesztés itt meg ott, javítgatások, aztán az önbizalom növekedésével egyre többet is írnak. Nálad gyakorlatilag a 234-es cikk volt az elsõ szerkesztés, nagy terjedelemben, rendesen megírva. A Google fél perc alatt kidobta, hogy honnan van.
Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy azoknál a lapoknál add meg a forrást, ami nyilvánvalóan copy-paste a te oldalaidról. Pontosan ezért próbálom én is kiszûrni a lopott szövegeket, hogy a jogos szerzõ ne kapjon agyvérzést. Tényleg ciki, hogy pont te akadtál fenn a hálón - sajnos én se tudok mindenhol mindig ott lenni, és figyelni, hogy éppen ki, honnan és mit másol...
Üdv, Dunee msg 2009. október 12., 21:30 (CEST)Válasz