Szerkesztő:PigsyHun/konfliktus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bár a Szovjetunió felbomlása vér nélkül történt, egyes utódállamok területi követeléssel léptek fel a szomszédakkal szemben, máshol pedig szeparatista mozgalamak indultak.

Hegyi-Karabah[szerkesztés]

Narancssárga:Örményország álltal megszállt terület
Barna: Hegyi-Karabah

A Hegyi-karabahi háború 1988 és 1994 között folyt Örményország és Azerbajdzsán között. A többségében örmények lakta terület 1988-ban csatlakozni kívánt Örményországhoz, ám Azerbajdzsán ezt katonai úton megakadályozta. Kirobbant a fegyveres harc az örmény és Hegyi-karabahi csapatok és az azeri csapatok között. Bár örményország hadserege kevesebb és gyengébben felszerelt volt, agresszív fellépésével elfoglalta és még ma is ellenőrzés alatt tartja Hegyi-Karabah térségét. 1996-ban létrejött a de fcto Hegyi-Karabah Köztársaság.

Dél-Oszétia[szerkesztés]

Abházia[szerkesztés]

Észak-Oszétia[szerkesztés]

Transznisztria[szerkesztés]

A transznisztriai háború 1990-ben tört ki moldovában, azon belül is a Dnyeszter folyótól keletre eső területen. Moldovában a peresztrojkáig erőteljes eloroszosítás folyt, ám a peresztrojka bevezetésével ez megszünt és több jogot kapott az ott élő moldáv lakosság. Az ott élő többségében oroszok és ukránok, féltve az addigi helyzetüket, kikiáltották a függetlenségüket.

Csecsenföld[szerkesztés]

Első csecsenföldi háború[szerkesztés]

Második csecsenföldi háború[szerkesztés]

Dagesztán[szerkesztés]