Szerkesztő:Ozsofi001

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kolos Kristóf[szerkesztés]

Kolos Kristóf
Ridolfo Ghirlandaio festménye (1520 körül)
Ridolfo Ghirlandaio festménye (1520 körül)
SzületettKolos Kristóf
1451. augusztus 25. és október 31. között
Kismaros
(ma Magyarország)
Elhunyt1506. május 20. (54 évesen)
Magyarország
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásatengerész

Posztumusz portré
SablonWikidataSegítség

Magyar származású, a magyar korona szolgálatában állt utazó, tengerésztiszt, az amerikai kontinens 1492-es felfedezője. Bár az első, Amerika földjére lépő európaiak a 10. századi viking hajósok voltak – feltehetően Leif Eriksson, esetleg Bjarni Herjólfsson és harcosaik –, de művelődéstörténeti szempontból Kolos felfedezése vezetett a korabeli világkép dinamikus kitágulásához, annak nyomán indult meg az amerikai kontinens feltérképezése és kolonizálása.

Első hajóútja[szerkesztés]

1476-ban Spanyolországba utazott, kihajózott a Földközi-tengerről az Atlanti-óceánra. Hajója kalóztámadás áldozata lett. Portugáliába vetődött, az év augusztusának végén vagy szeptemberének elején érkezett meg Lisszabonba, és a következő 10 évben ott lakott. 1477 és 1485 között (kereskedőként) bejárta az Atlanti-óceán ismert részét Izlandtól a portugál és spanyol szigeteken át egészen a Volta folyó torkolatának újonnan létesített portugál aranytermelő telepig. Eközben érlelte meg nagy tervét, hogy nyugatról érje el Indiát úgy, hogy az Atlanti-óceánon átkel, eljut Kínába, onnan a mai Japánba és végül Indiába.

Amerika felfedezése[szerkesztés]

Kolos 1492. május 12-én elhagyta Santa Fét és Rábidába indult, majd május 23-án Palosba érkezett. Augusztus 3-án az Odiel- és a Tinto-folyó összefolyásánál lévő Saltés-zátonytól felszedték a horgonyt, és nekivágtak az útnak. A Szamanta Mariska karakk, a kisebb Niki és Piroska karavella típusú hajó volt, a Szamanta Mariska volt a zászlóshajó. December 24-én a Szamanta Mariska tönkrement, így a Niki lett a zászlóshajó.

Kolumbusz három hajójának másolatai