Szerkesztő:MattCarter1999/Utópia (brit tévésorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Utopia
MűfajThriller

Misztikus

Dráma

Összeesküvés-elmélet

Sci-fi

Fekete komédia

AlkotóDennis Kelly
ÍróDennis Kelly John Donnelly
RendezőMarc Munden

Wayne Yip Alex Garcia Lopez

Sam Donovan
FőszereplőAlexandra Roach

Nathan Stewart-Jarrett Paul Higgins Fiona O'Shaughnessy Adeel Akhtar Oliver Woollford Neil Maskell

Geraldine James
ZeneszerzőCristobal Tapia de Veer

OrszágEgyesült Királyság
NyelvAngol
Évadok2
Epizódok12
Gyártás
Vezető producerKaren Wilson

Jane Featherstone

Dennis Kelly
ProducerRebekah Wray-Rogers
VágóLuke Dunkley David Charap
Forgatási helyszínLiverpool, Anglia
OperatőrOle Bratt Birkeland (1. évad) Lol Crawley (2. évad)
Részenkénti játékidő45-62 perc
GyártóKudos
Sugárzás
Eredeti adóChannel 4
Eredeti sugárzás kezdete2013. január 15. -- 2014. augusztus 12.
SablonWikidataSegítség


Az Utopia egy brit thriller dráma sorozat, amelyet a Channel 4 sugárzott 2013. január 15. és 2014. augusztus 12. között. [1] [2] A műsort Dennis Kelly írta, a főbb szerepeket Fiona O'Shaughnessy, Adeel Akhtar, Paul Higgins, Nathan Stewart-Jarrett, Alexandra Roach, Oliver Woollford, Alistair Petrie és Neil Maskell játszotta. [3] [4] A Channel 4 megbízásából a szintén hat epizódból álló második évadot 2013 végén kezdték el forgatni, [5] és 2014 júliusában és augusztusában adták le. [6] A műsor azóta a sorozatnézők körében kultstátuszra tett szert. [7] [8]

2014 októberében a sorozat hivatalos Twitter oldalán jött a bejelentés, hogy nem lesz harmadik évada a sorozatnak. [9] [10] Az HBO eredetileg 2014-ben tervezte a műsor amerikai változatának elkészítését, de költségvetési viták miatt meghiúsult a projekt. Ezt követően 2018 áprilisában az Amazon megszerezte a sorozat jogait, és 2020. szeptember 25-én megjelent az amerikai remake. Az Amazon 2020. november 1-jén megjelentette az eredeti sorozatot az Amazon Prime-on, amely addig szinte elérhetetlen volt az amerikai piacon. [11]

Szinopszis[szerkesztés]

List of Utopia episodes

Évadok Epizódok Évad premier Évad finálé
1 6 2013. január 15. 2013 február 19.
2 6 2014. július 14. 2014. augusztus 12.

Néhány képregényrajongó szerint Az Utópia kísérletek című képregény számos katasztrofális járványt, például a kergemarhakórt (BSE) jósolt meg. A pletykák szerint létezik egy kiadatlan folytatás, ami további információkat tartalmaz a jövőbeli világeseményekről. Amikor az egyik Utópia- rajongó megszerzi a folytatás kéziratját, meghívja négy barátját egy online fórumról, hogy találkozzanak a való életben. Miután azonban a kezükbe került a kézirat, négyen – Ian, Becky, Wilson és Grant – egy sokkal jelentősebb és veszélyesebb helyzetben találják magukat, mivel egy titkos szervezet, amelyet csak "A Hálózat" néven ismernek, a nyomukba ered. Az életük a feje tetejére áll, miközben A Hálózat munkatársai bárkit megölnek aki az útjukba kerül, miközben a kéziratra, és egy Jessica Hyde nevű nőre vadásznak.

Jessica, aki egész életében A Hálózat elől szökött, találkozik a négytagú bandával, és segít nekik megszökni. Eközben más szereplők A Hálózat körében találják magukat, és annak ügynökeivel való interakcióik révén a szervezet célja és titkos terve kerül a fókuszba. Minél közelebb kerülnek az emberek ahhoz, hogy megértsék, mi is történik valójában, annál veszélyesebbé válnak a körülmények. Az "orosz influenzáról" szóló pletykák világszerte való terjedésével párhuzamosan a főszereplők felkerülnek különféle csoportok és befolyásos személyek radarjára, ugyanis megpróbálják megfejteni a körülöttük lévő rejtélyek és összeesküvések hálóját.

Szereplők[szerkesztés]

Fontosabb szereplők[szerkesztés]

  • Fiona O'Shaughnessy Jessica Hyde-ot játssza, a nőt, aki a Hálózat elől szökött, amióta az eszét tudja. Apja, Philip Carvel készítette az Utópia kéziratokat. Aine Garvey egy fiatal Jessicát alakít.
  • Alexandra Roach, mint Becky, egy friss diplomás diák. Meggyőződése, hogy apja halálát övező összeesküvés az Utópia kézirathoz köthető, ezért elhatározza, hogy kideríti az igazságot. A titokzatos "Deel-szindrómában" szenved, amely miatt gyógyszert szed. [12]
  • Nathan Stewart-Jarrett mint Ian Johnson, informatikai tanácsadó, aki még mindig az anyjával él. [13]
  • Adeel Akhtar mint Wilson Wilson, egy túlélés mániás összeesküvés-elmélet hívő. Húsége kezd instabillá válni, ahogy többet kezd megtudni a Hálózat terveiről.
  • Oliver Woollford, mint Grant Leetham, egy problémás 11 éves fiú. Annak köszönhetően, hogy felnőttnek adta ki magát az interneten, hozzájutott az Utópia kézirathoz. Később, amikor a nyakába varrnak egy iskolai lövöldözést, menekülésre kényszerül.
  • Paul Higgins Michael Dugdale-t játssza, egy köztisztviselőt, akit a Hálózat megzsarol egy orosz prostituálttal folytatott viszonyával. [14]
  • Neil Maskell mint Arby/Piètre, egy hálózati ügynök, aki Jessica Hyde-ot és az Utópia kéziratot keresi. Instabil és érzelemmentes. [15] Mason és Harley Rooney egy fiatal Arbyt alakítanak.
  • Geraldine James mint Milner, az MI5 ügynöke, akihez a csoport segítségért fordul. Rose Leslie egy fiatalabb Milnert alakít.

Mellékszereplők[szerkesztés]

  • Ruth Gemmell mint Jen Dugdale, Michael felesége.
  • Emilia Jones, mint Alice Ward, egy iskolás lány, aki belekeveredik az összeesküvésbe, miután Grant találkozik vele, és elrejti az Utópia kéziratot a hálószobájában.
  • Alistair Petrie, mint Geoff Lawson, egészségügyi államtitkár és Michael főnöke, a A Hálózat belső embere.
  • Paul Ready mint Lee, Arby partnere. Különös örömmel vallat és a kínoz.
  • Simon McBurney (1. évad) és Michael Maloney (2. évad) Christian Donaldsonként, egy tudóst játszanak, akitől Michael segítséget kér.
  • James Fox Letts asszisztenseként (1–2. évad). Ed Birch egy fiatalabb asszisztenst alakít.
  • Stephen Rea mint Conran Letts (1. évad), a Corvadt, egy biológiai tudományokkal foglalkozó cég ügyvezető vezérigazgatója és a A Hálózat látszólagos vezetője.
  • Anna Madeley, mint Anya Levchenko (1. évad), egy orosz szexmunkás, akivel Michael viszonyt folytat.
  • Mark Stobbart, mint Bejan Chervo (1. évad), az Utópia II kézirat megtalálója, aki meghívja Iant, Beckyt, Grant és Wilsont, hogy találkozzanak vele. Mielőtt ezt megtehetné, Arby és Lee meggyilkolja.
  • Sylvestra Le Touzel, mint Leah Gorsand (2. évad), az orosz influenza elleni oltási kampányt finanszírozó civil szervezet, a Rochane Foundation vezérigazgatója, aki vállalja a költségeket azon országok számára, amelyek nem engedhetik meg maguknak az oltások megvásárlását.
  • Ian McDiarmid, mint „Anton” (2. évad), egy zavarodott öreg román férfi, aki valójában a tudós Philip Carvel, az „Utópiakísérletek” régóta halottnak hitt alkotója. Tom Burke egy fiatalabb Carvelt alakít.
  • Gerard Monaco mint Joe (1–2. évad), Ian kollégája.

Vendégszereplők[szerkesztés]

  • Michael Smiley, mint Joshua Reynolds nyomozófelügyelő (1. évad), aki Bejan halála után nyomoz.
  • Alan Bentley, (1–2. évad) mint Ian Porter egy fiatalabb tudóst alakít.
  • Eleanor Matsuura, mint Bev (1. évad), Michael kollégája, aki aláírja az orosz influenza elleni védőoltás megvásárlásáról szóló szerződést.
  • Anca-Ioana Androne mint Brosca (2. évad), Philip Carvel felesége.
  • Emil Hostina, mint Marius (2. évad), egy román fordító, akivel Becky, Grant és Ian kommunikál Anton/Philip Carvellel.
  • Kevin Eldon mint Tony Bradley (2. évad), tudós és egy könyv szerzője a Deel-szindrómáról.
  • Will Attenborough, mint Ben (2. évad), egy hackercsoport tagja, aki segíti a főszereplőket.
  • Juliet Cowan, mint Bridget (2. évad), Michael tudós kollégája, aki eltéréseket észlel az orosz influenza elleni oltással kapcsolatos kormányzati tervekben.
  • Sacha Dhawan, mint Paul Simpson (2. évad), egy hálózati alvó ügynök.
  • Steven Robertson, mint Terrence Truman (2. évad), egy másik hálózati alvó ügynök.
  • David Calder, mint Dobri Gorski (2. évad), Donaldson egykori professzora, aki megpróbálta meghamisítani a halálát, hogy elkerülje a Hálózatot.
  • Dara Ó Briain önmagaként
  • Jon Snow önmagaként

Forgatás[szerkesztés]

2012 áprilisában a Channel 4 bejelentette, hogy berendelt egy hat epizódból álló drámasorozatot Utópia címen. [16] A sorozatot Dennis Kelly írta, a gyártásért pedig a Kudos Film and Television felelt. Marc Mundent választották rendezőnek, Rebekah Wray-Rogers producernek, Dennis Kellyt, Jane Featherstone-t és Karen Wilsont pedig executive producernek. [17]

A Kudos Film and Television felkereste Kellyt egy képregényben elrejtett összeesküvés ötletével. [18] Kellynek részben tetszett az ötlet, de hozott változtatásokat. A történet a A Hálózat nevű gyanús szervezet köré épült, és Kelly először azzal az ötlettel állt elő, hogy a Hálózat lehetne a felelős az összeesküvés-elméletek terjedéséért, mert úgy gondolták, hogy ez lenne a legjobb módja egy tényleges összeesküvés elrejtésének. [19] Kelly azt mondta, nem hisz az összeesküvés-elméletekben, de lenyűgözőnek tartja őket. [20] A sorozat körülbelül két évbe telt, mire elkészült. [19]

A képregényszerű látványvilág megidézéséhez Marc Munden a Technicolor palettát választotta: "Az általunk használt háromcsíkos Technicolor eljárás ellentétes színekből áll – sárga, cián, magenta. Érdeklődtem az 1950-es évek Doris Day filmjei iránt, amelyek ezeket a különálló elemeket preferálták. Aidan Farrell colorist a Nucoda Film Master fényelés szoftverrel merészebb színeket festett a snittekbe. A második szériában a produkciós stáb már előkészítette a filmdíszleteket a fényelésre.

Az Utópia Londonban játszódik, de leginkább Merseyside-ban és Yorkshire-ben forgatták 2012 áprilisa és októbere között, míg az első epizódban látott Mercury Hotelról készült svenk Westhoughtonban készült. A producer, Bekki Wray-Rogers azt állította, hogy ennek az az oka, hogy az Egyesült Királyság egyetlen más területe sem tudott volna számukra ennyire változatos helyszíneket biztosítani. Néhány jelenetet, például Conran Letts irodáját, az Ormskirk melletti Scarisbrick Hallban forgatták. A 3. epizód iskolai lövöldözésének jeleneteit a waltoni Alsop High Schoolban forgatták, mialatt az iskola 2012 júliusában nyári szünet miatt zárva volt. Az üresen álló, vörös homokkővel díszített, impozáns otthont a 4. epizódból a Woolton Hallban vették fel. Az ötödik epizód kávézós jelenetét a TC Cafe & Take-Away-jében forgatták a Southport New Roadon, Mere Brow falu közelében. [21] Sok jelenetet forgattak Crosbyban és Skelmersdale-ben. A sorozatban egy kitalált újság irodájában játszódó jeleneteket a Liverpool Echo újság irodájában forgatták a liverpooli Old Hall Streeten. Az első sorozat utolsó jelenetét Jessicával és Milnerrel a Cunard Building tetején forgatták, Liverpool „három gráciájának” egyike.

A második évadban a felhasznált helyszínek közé tartozott a barnsleyi Barnsley Interchange, a leedsi Temple Works, a yorki Csokoládéművek, a Yorkshire Dales Nemzeti Park, a wakefieldi Hepworth Galéria és Leeds belvárosának különböző helyszínei, amik Londont igyekeztek imitálni azzal, hogy a kép hátterébe az angol főváros különböző látványosságai lettek digitálisan beillesztve. [22] [23] A jelenetet, amelyben Mr. Rabbit és Philip Carvel találkozik, a Harrogate melletti Allerton kastélyban forgatták. A 2. évad második epizódjában szereplő elhagyatott épületet az egykori Terry's Chocolate Factoryban forgatták Yorkban. [24]

Valós eseményekre való utalások[szerkesztés]

A sorozat számos valós világbeli eseményre tett utalást, és ezeket az eseményeket beépítette az összeesküvésekre alapuló történetébe. A második évadban a műsor különféle hírfelvételeket használt az 1970-es évekből, beleértve Aldo Moro, Carmine Pecorelli, Richard Sykes és Airey Neave meggyilkolását. [25] Ebben az epizódban a TWA Flight 841 katasztrófája is szerepel. Különösen az 1979-es 10 napos időszak több eseményét, köztük a Three Mile Island-i balesetet és a Munkáspárt kormányának összeomlását kombinálták a második sorozat kiindulópontjaként. [26]

Kaszálás[szerkesztés]

Az Utópiát a Channel Four 2014. augusztus 12-én kaszálta el. A hálózat hivatalos nyilatkozata a következő volt: [27]

„Az Utópia valóban méltó a csatornánkhoz: Rendkívül egyedi, Dennis Kelly fantasztikus történetét a technicolor pompás palettáján keresztül láthattuk Marc Munden kreatív víziójával megspékelve. A Kudos csapata egy olyan szériát hozott össze, amely két ragyogóan lezárt és körömrágóan izgalmas évaddal kultikus státuszt ért el a nézők körében. A sorozatnak az a megtiszteltetés is jutott, hogy a nézők soha többé nem fognak ugyanúgy nézni a kanalakra, mint azelőtt. Mindig fájdalmas elbúcsúzni egy olyan sorozatottól, amit ennyire szeretünk, de ez szükséges része annak, hogy új drámákat rendelhessünk be, amelyek közül több is indul a csatornán 2015 folyamán.”

Fogadtatás[szerkesztés]

Az első évadot általában jól fogadták a kritikusok, több dicséretet kapott a lenyűgöző látványért, de az erőszakosság miatt többen kifejezték az aggodalmukat. Aidan Smith, a The Scotsman munkatársa megjegyezte mind a "megdöbbentő látványvilágot", mind a "megdöbbentő erőszakot", [28] míg Tom Sutcliffe ( The Independent) disztópikus fantasynak tartotta, "nagyszerű vizuális stílussal ellátva", de nem volt meggyőződve arról, hogy erőszakosságnak ezen mértéke szükséges lett volna. [29] Mark Monahan, a The Daily Telegraph munkatársa "sötét, kínzóan titokzatos nyitánynak" nevezte, [30] míg Sam Wollaston, a The Guardiantől "briliáns képzelőerő eredményének", "21. századi rémálomnak" tartotta, amely "gyönyörűen néz ki", azonban ő is eltöprengett az erőszakosság indokoltságán. [31]

Az Utópia alkotója és írója, Dennis Kelly azonban megvédte az erőszak alkalmazását munkájában, és kijelentette:

„"Azt hiszem, a Hálózat, amit próbálnak tenni, amit Milner próbál tenni, amiben akkora hite van... A kérdés nagyon egyszerű, és ez a kérdés végigkíséri az egész életét: Mi fog történni, ha felhagyok mindezzel? Mi lesz azokkal a milliárdokkal, akik a jövőben fognak élni?... A vita az emberek megöléséről szól, ezért úgy gondolom, hogy igenis szükség van erőszakra, mert csak így tudjuk átadni a történet extrémen erőszakos jellegét."”

– Dennis Kelly, Utopia writer Dennis Kelly defends violent scenes

2021. november 5-én a videó esszéista YouTuber, Pyrocynic feltöltött egy 8 órás összefoglaló elemzést és áttekintést az Utópiáról és annak amerikai adaptációjáról. [32] Ezt a videót azóta több mint 12 millióan nézték meg 2023 júniusáig.

Sértő tartalom okozta visszhang[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Amerikai adaptáció[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

[[Kategória:Angol nyelvű televíziós műsorok]] [[Kategória:A Channel 4 saját gyártású műsorai]] [[Kategória:2014-ben befejezett brit televíziós sorozatok]] [[Kategória:2013-ban bemutatott brit televíziós sorozatok]]

  1. Utopia, Channel 4, review. (Hozzáférés: 2013. január 19.)
  2. O'Donovan. „Ten TV shows to get you through the winter”, The Telegraph, 2012. december 31. (Hozzáférés: 2013. január 18.) 
  3. Arnold. „Utopia: inside Channel 4's new unsettling thriller”, The Guardian, 2013. január 12. (Hozzáférés: 2013. január 18.) 
  4. Gilbert. „Utopia: They're coming to get you”, The Independent, 2013. január 15. (Hozzáférés: 2013. január 18.) 
  5. Brown: Channel 4 commissions Utopia second series. The Guardian, 2013. március 18. (Hozzáférés: 2014. március 28.)
  6. Utopia – official site. Channel 4. (Hozzáférés: 2014. július 6.)
  7. Seale. „Utopia review – sanitised remake is no match for cult TV original”, The Guardian, 2020. szeptember 25. (Hozzáférés: 2020. november 13.) (brit angol nyelvű) 
  8. Gillian Flynn's New TV Show Gives A British Cult Classic The 'Gone Girl' Treatment (angol nyelven). Bustle, 2020. szeptember 25. (Hozzáférés: 2020. november 13.)
  9. C4 Utopia. Twitter, 2014. október 9.
  10. Utopia not renewed for third series, Channel 4 announces”, BBC, 2014. október 10. 
  11. Utopia Season 1 on Prime. amazon.com. (Hozzáférés: 2020. november 28.)
  12. Utopia – Profiles – Becky. Channel 4. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  13. Utopia – Profiles – Ian. Channel 4. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  14. Utopia – Profiles – Dugdale. Channel 4. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  15. Utopia – Profiles – Arby. Channel 4. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  16. Patrick Munn: Channel 4 Orders New Drama Series 'Utopia'. TV Wise, 2012. április 21.
  17. Channel 4 finds Utopia. Channel 4, 2012. április 19.
  18. Interview with Utopia writer Dennis Kelly. Channel 4, 2012. december 19.
  19. a b Phil Harrison: Interview: Dennis Kelly on 'Utopia'. TimeOut. [2019. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 17.)
  20. Ben Arnold. „Utopia: inside Channel 4's new unsettling thriller”, The Guardian, 2013. január 12. 
  21. 'Utopia' filming in Mere Brow”, Q Local Tarleton, 2012. október 15. 
  22. Where Was Utopia Series 2 filmed? Our Production Services Team Have The Answers.... Creative England, 2014. július 14.
  23. Nick Goundry: Utopia drama starts filming on location in York. The Location Guide, 2013. november 5.
  24. TV series Utopia to be filmed in York, 2013. november 4.
  25. Mark Lawson. „The truth behind Utopia's wild conspiracy theories”, The Guardian, 2014. július 14. 
  26. Utopia: Channel 4 'will not change' drama depicting MP's death”, BBC, 2014. július 13. 
  27. Exclusive: C4's Utopia won't return for series 3”, Den of Geek (Hozzáférés: 2018. január 10.) (angol nyelvű) 
  28. TV review: Complicit, The Brits, Utopia”, The Scotsman, 2013. február 24. 
  29. Tom Sutcliffe. „Last night's viewing – Utopia, Channel 4; Yes, Prime Minister, Gold”, 2013. január 16. 
  30. Mark Monahan. „Utopia, Channel 4, review”, The Daily Telegraph, 2013. január 15. 
  31. Sam Wollaston”, The Guardian, 2013. január 16. 
  32. The best (and worst) show you haven't seen, 5 November 2021, <https://www.youtube.com/watch?v=PFx2QM0Z8Qo>