Szerkesztő:Kovacska99/Kong-rey tájfun (2018)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kong-rey tájfun (másik nevén Queenie) 5-ös erősségű szupertájfun a Csendes-óceánon 2018-ban, ami leginkább Japán, és Kína térségében pusztított. A vihar már az aktív szezon hatodik szupertájfunja, és ötödik 5-ös erősségű ciklonja (SSHS), valamint a szezon egyik legerősebb vihara.

Kong-rey tájfun
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Kong-rey csúcsintenzitásán, október 2-án
Kong-rey csúcsintenzitásán, október 2-án

Keletkezett2018. szeptember 28.
Szétoszlott2018. október 7.
Legerősebb szélsebesség262 km/h,
162 mph
Legalacsonyabb nyomás900 mbar,
26.58 Hgmm
Áldozatok3 (1 hiányzik)
Károk$171.5 millió (2018 USD)
Érintett területekMarshall-szigetek, Mikronézia, Mariana-szigetek, Japán, Kína, Taiwan, Korea
A 2018-as csendes-óceáni tájfunszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Kong-rey bejárt útja.

A Marshall-szigetek felől érkezett egy alacsony légnyomású terület, melynek fejlődését Pohnpei környékén észlelték, végül szeptember 27-ére lett trópusi depresszió, de tovább fejlődött, így szeptember 29-én felfokozták trópusi viharrá, és a "Kong-rey" nevet kapta. A rendszer nyugatra haladt, és egyre kedvezőbb feltételei voltak a hurrikánná válásnak, ami szeptember 30-án 00:00 UTC-kor meg is történt. Kong-rey drámai erősödésbe kezdett, és október 1-jére, 18:00 UTC-ra 4-es erősségű szupertájfunná fejlődött. Október 2-re Kong-rey 5-ös erősségű ciklonná fejlődött, egy időben Walakával, ezzel 2005 óta ez volt az első alkalom, amikor egyszerre tevékenykedik két 5-ös erősségű ciklon az északi féltekén. A hűvösebb tengervíz miatt azonban Kong-rey visszaesett a 3-as kategóriába, és a szemfal cserélődése is elkezdődött, de a kedvezőtlen feltételek miatt október 4-ére Kong-rey trópusi viharrá gyengült. Október 6-án a vihar partot ért Dél-Koreában, Tongyeong városánál 100 km/h-s átlaglökésekkel. Később extratrópusi ciklonná válva érintette Hokkaidó déli részét, majd másnap feloszlott.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Taiwan[szerkesztés]

Kong-rey kis mértékben érintette a szigetet, de a szelei kevésbé, annál inkább az esősávjai, melyek egyes részeken villámárvizeket okoztak. A széllökések mérsékeltek voltak.

Japán[szerkesztés]

Japánra figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok a nagy széllökések miatt Okinawa tartományra, és Miyazaki tartományra is, a vihar végül JP¥13.99 milliárd jen (US$123 millió) kárt okozott a térségben.

Ahogy Kong-rey közeledett a Ryukyu-szigetek felé, több, mint 200 járatot töröltek Hong-kong és a szigetek között. Kong-rey már a második vihar volt 1 héten belül Okinawában, és heves csapadékot száklított a vidékre, amik a széllel együtt áramkimaradásokat okoztak nagyjából 20,000 háztartásban.

Kong-rey csapadékot szállított Kyushu és Shikoku tartományokba is, valamint Nagaszaki területén 12,000 házban ment el az áram, és 300 milliméternél is több eső esett. Fukuokában 1 ember meghalt.

Kína[szerkesztés]

Kínára figyelmeztetést adtak ki tájfunra, október 3-án 11:45-kor. Október 5-én Zheijang térsége érintett volt Kong-rey által, rengetek túrista figyelte a partokat, többen meg is sérültek. Október 4-én Shanghaira széllökésekre adtak ki figyelmeztetést.

Korea[szerkesztés]

Kong-Rey Tongyeong városánál ért partot, a szél és csapadék 2 ember halálát, és 1 ember eltűnését okozta. 277 repülőjáratot töröltek, és áradások keletkeztek Yingde tartomány területén. Több, mint 30 ház lett elárasztva a hurrikán által, és 55,000 házban ment el az áram. A kár 54.9 milliárd won (nagyjából 48.5 millió USD) lett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Typhoon Kong-rey (2018) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]