Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Kovacska99/Wutip tájfun (2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wutip tájfun (a Fülöp-szigeteken Betty) a legerősebb februári tájfun a 2015-ös Higos tájfun után, illetve a legelső szupertájfun, amely februárban alakukt ki. A szezonban a harmadik ciklon, a második elnevezett ciklon, az első tájfun, a legelső szupertájfun, illetve a legelső 5-ös erősségű ciklon (az SSHS szerint). A vihar főként Mikronéziát és Guamot érintette.

Wutip szemfal cserélődése.


Wutip tájfun (Betty)
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Wutip csúcsintenzitásán, február 25-én.
Wutip csúcsintenzitásán, február 25-én.

Keletkezett2019. február 18.
Szétoszlott2019. március 2.
Legerősebb szélsebesség261 km/h,
162 mph
Legalacsonyabb nyomás920 mbar,
27,17 Hgmm
ÁldozatokNincs
Károk$3.3 millió (2019 USD)
Érintett területekNauru, Mikronézia, Guam, Észak-Mariana-szigetek, Fülöp-szigetek
A(z) a 2019-es csendes-óceáni tájfunszezon része része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Wutip útvonala.

Február 16-án a Marshall-szigetektől délnyugatra lévő alacsony légnyomás északra haladt, majd nyugatnak fordult, és február 18-án felminősítették a 2-es számú trópusi depresszióra. Nyugat felé vette az irányt, és február 20-ra trópusi vihar lett belőle, ekkor kapta meg a "Wutip" nevet. Ekkorra Chuuk államra (Mikronézia) figyelmeztetést adtak ki a lehetséges tájfun miatt. Wutip heves trópusi vihar lett, aztán még aznap estére tájfunná erősödött, 157 km/h-s perces átlaglökésekkel. Február 22-ére Wutip elérte a 2-es kategóriát, február 23-ára pedig a perces átlaglökései 177 km/h fölé emelkedtek, ezzel a ciklont 3-as erősségű tájfunná téve. A hullámok 12 m (41 láb) magasak voltak. Még aznap később, 250 km/h-ra ugrottsk az egy perces állandó lökések, ezzel Eutip egy felső kategóriás 4-es ciklon lett. Ezzel Wutip lett a legerősebb tájfun a 2015-ös Higos után, illetve az első szupertájfun, ami februárba alakult ki. Miután elkezdődött a szemfal-cserélődési folyamata, visszagyengült 3-assá, és északnyugatnak fordult. Február 24-én befejeződött a szemfal cserélődése, és Wutip ismét szupertájfun lett. Február 25-én 06:00 UTC-kor Wutip elérte csúcsintenzitását több, mint 260 kmh-s (161 mph) álagszélsebességgel, 195 km/h-s (120 mph) 10 perces állandó átlaggal, az abszolut lökései 300 km/h felett voltak. Legalacsonyabb nyomása 920 mbar volt. Pár óra múlva Wutip elvesztette legmagasabb fokozatát, és február 26-án pedig lecsökkent benne a szélnyírás és a konvekció, így gyors gyengülésbe kezdett. A szeme egyre kisebb lett, és felhővel töltődött. Wutip álagszele 194 km/h-ra ugrott vissza. Február 27-én, 09:00 UTC-kor 410 mérföldre tartózkodott Guamtól, nyugat-északnyugati irányban. Wutip tovább gyengülve haladt tovább északnyugat felé, majd még aznap 1-es kategóriájú tájfunná mérséklődött, éjjelre pedig trópusi viharra. Február 28-án nappal Wutip trópusi depresszióvá gyengült, március 1-jén Wutip bekerült a Fülöp-szigeteki rendszerbe, mivel a területére lépett a ciklon, és megkapta a Betty nevet. Március 1-jén Wutip egy hurkot csinálva nyugatnak fordult, és maradványciklonná gyengült, aztán másnap végleg szétfoszlott.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Guam[szerkesztés]

Guamra figyelmeztetést adtak ki, hogy trópusi vihar erősségű szelektől nagyobb lökések is előfordulhatnak (64-72--85-95 km/h), illetve Wutip mérsékelt tájfunként érkezhet. Wutip végül nem ért partot Guamban, de áramkimaradásokat okozott, és egyes helyeken 150 mm csapadék hullott.

Mikronézia[szerkesztés]

Több körzetre is adtak ki figyelmeztetést Mikronézián belül trópusi viharra, illetve tájfunra. Végezetül Wutip február 19 és 22 közt ment keresztül Mikronézián, Chuuk és Pohnpei környékén, 2-es erősségű tájfunként, nagyjából 160 km/h-s perces átlagszéllökéssel. Wutip 165 embert hagyott hajléktalanként, illetve további 160 házból ki kellett költözni, mert súlyos károkat szenvedtek az otthonok. A bezúduló víz elöntötte a vidéket, egy-két kis sziget el is tűnt egy időre. Az erős szél és víz egyéb épületeket és víztartályokat is tönkretett, így egy időre még a vezetékes víz ivása is veszélyes volt. A viharban senki nem halt meg, páran megsérültek.

Fülöp-szigetek[szerkesztés]

Wutip feloszlása után délnyugat-nyugat felé vette az irányt a megmaradt csapadéksávjaival, melyek legyengülve elérték a Fülöp-szigeteket, mérsékelt csapadékot hullatva az orszák közép-keleti részén.

Rekordok[szerkesztés]

Wutip lett a valaha megfigyelt első szupertájfun, amely a februári hónapban alakult ki, így a legerősebb vihar is, amely februárban pusztított. Wutip lett a legerősebb ciklon a 2015. februári Higos tájfun óta.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Typhoon Wutip (2019) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]