Szerkesztő:Fauvirt/Wikipédia gondolatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Wikipédia, ahogy én látom... gondolatébresztőnek szánva, a vitalapon, vagy máshol, további diskurálásra, átgondolásra, ezért remélem megbocsájtható, hogy ezúttal a saját gondolataim, tapasztalataim kerülnek ide (ez az, amit most „megszegek”: WP:SAJÁT).

2013. június 30., 15:51 (CEST)
...egy enciklopédia szerű másodlagos, vagy harmadlagos forrás, forrásokkal alátámaszt(at)ott adatok, információk és hivatkozások „halászott”-, „horgászott”-, „vadászott”- és „gyűjtögetett” gyűjteménye.

Gondolatbuborékok[szerkesztés]

Az elektronikus világ(háló)ban az információk könnyen elvesznek (illetve nem, vagy nagyon nehezen találhatóak meg később). Erre lehet egyik válaszreakció, hogy a könyvek, nyomtatott anyagok újra egyre jelentősebbé válnak, a másik maga a Wikipédia, egy enciklopédia szerű, forrásokkal alátámaszt(at)ott adatok, információk és hivatkozások „halászott”-, „horgászott”-, „vadászott”- és „gyűjtögetett” gyűjteménye (vagyis másodlagos, vagy harmadlagos forrás).

Érdekessége, hogy országokon átnyúló, országokban „állomásozó” angol-amerikai (en.wiki) kezdeményezés, mely nem csak információ-anyagát tekintve - talán nem csak - tűnik végtelennek, de lehetőségeit, a benne rejlő potenciál tekintetében is. Hogy hol mennyire használják, tudják ezt kihasználni, az a tudatosságon is múlik.

Feszültség[szerkesztés]

A magyar Wikipédia (hu.wiki) inkább az ösztönösen fejlődő, „kifejlődő” wikik közé tartozik. Ez látszik mind a szerkesztők, mind a az aktivitás fluktuációjából, ami egy-egy löketszerű fejlődést vagy (épp leszálló ágban) leépülést mutat. A hu.wiki szerkesztőket gyakran teszik (idegenek, és „belsősök” egyaránt) ki olyan kérdéseknek, támadásoknak (jogosan vagy jogtalanul), ami miatt mentegetőző álláspontba kényszerednek, és nincs egy stratégiát, struktúrát felvállaló válasz, csupán érzelmek csupasz egymásnak feszülése. Magyarán ez a nehezebb, „rögösebb” út, hiszen stratégia mentén - mégha nem is kötelező 100%-ban a’ mentén haladni - is könnyebb az eredményeket felmutatni... igaz az árnyoldalakra is egyszerűbb ráakadni. Ami viszont egyértelmű hátránya ennek az „ösztönös rendszer”nek, az a lelkiállapot. A végtelenség sikertelensége, az a bizonyos lukas vízhordó vödör az egyik oldalon, a másikon az érdekérvényesítés kis (szakmai, tematikai, formai) és nagy (nemzetközi összehasonlítás, vagy a nemzeti öntudatok harca) színtéren egyaránt.

Munka vagy szórakozás?[szerkesztés]

A látszat ellenére a Wikipédián végzett önkéntesmunka nagyon sokrétű és összetett feladatok sokasága. Hiszen a szabad on-line enciklopédia szerkesztése (anonként vagy regisztrált fölhasználóként) nem csupán új szócikkek megírásáról és a már elkészültek kiegészítéséről/bővítéséről szól, noha ezek a talán legszembetűnőbb és legtöbbek által végzett tevékenységek.

Mi is van még...?

- Karbantartás - Karbantartóműhely
ez is egy többrétű feladat:
A helyes írás ellenőrzése.
Mivel a Wikipédia on-line (térben, közösségben és időben-aktualitásban egyaránt folyamatosan változó) és enciklopédia egyben, ezért fontos odafigyelni:
+a tartalmi „pillérekre”,
+az információk (a hibás vagy elavult tartalom esetén) helyes át- vagy beleírására és megfogalmazására,
+az irányelvek és útmutatók tartalmának alakulása, alakítása, és kialakítása (→közösség).
A Wikipédiának megfelelő formai követelmények ellenőrzése,
- Tematikák mentén való (el)igazodás
Műhelyek (azonos témában szerkesztőknek például a könnyebb, gyorsabb problémamegoldás érdekében) és
Portálok (egy-egy tematika mentén megkomponált "kirakat", elsősorban az olvasóknak, de felfogható a műhelyek "arculata"ként is)
Kategóriák (botok munkáját, statisztikák készítését segítik, de tematikus keresőként is jó szolgálatot tehet körültekintő alkalmazásuk)
-Hasznos kiegészítők:
Illusztrációk (mint képek és egyéb médiafájlok) hozzáadás a Wikipédiához
Társ-projektek
Együttműködés más intézményekkel, szervezetekkel, alkalmi, vagy hosszútávú jelleggel - ezeknél is nagy felelősség hárul a szerkesztőkre, hiszen ők (mi) rendelkeznek a megfelelő tapasztalattal, tudással, hogy a Wikipédiában helyükre kerüljenek és megfeleljenek az elvárásoknak (azaz hogy a Wikipédia egy on-line enciklopédia) az így keletkező szócikkek, hogy koordinálják a keletkező feladatokat.
Ezek létrejöhetnek:
+szervezett formában
+„kívülről jövő kezdeményezések”-ként (ezeket különösen - ha nagyobb, sok embert, szócikket érint - jó lenne, ha kezdeményezőik valamilyen formában jeleznék a Wikipédia-közösség felé - (Wikipédia:Wikipédia az oktatásban))
- Egymás segítése - Közösségi portál
Kocsmafalakon” közvetlenül a szerkesztőtársak bevonásával
Vitarendezés” az elmérgesedett helyzetekben (ami a legjobb családokban is előfordul ;-) )
-Műszaki háttér-munkák
Sablonok és botok létrehozása és működtetése
A Wikipédia magyar és globális rendszerének folyamatos fejlesztése

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]