Szerkesztő:Chery/Vérdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vérdíjat hirdetek a következő fotótémákra. Ha valaki szeretné, hogy nevét örök dicsőség övezze, akkor itt a lehetőség. Ha nem, akkor majd egyszer, ha arra járok. Emlékeztetőül.

  • Szent Erzsébet szobra a pozsonyi vár tövében: a jelenlegi képen a fotótéma nagyon beleolvad a háttérbe.
  • Gárdonyi Géza sírja az egri várban: a jelenlegi kép nem a sírról szól, nincs fókusza. A világos környezet kontrasztja még inkább elrejti a témát.
  • Hatvani István szobra a Debreceni Egyetemen: a jelenlegi kép rossz fényviszonyok között készült, túl erős a fény. Jobb lenne, ha szórt fényt kapna a szobor, mert így nehéz értelmezni a képet, főleg kicsiben.
  • Hősi emlékmű Budakeszin: a jelenlegi képen bekandikál egy fa ága. Kicsit szórtabb fény is jobb lenne.

Lásd még (de tényleg!)[szerkesztés]

A felhívásra készült képek[szerkesztés]

Remélem, tetszenek a képek és felvehetem az értük járó vérdíjat! :-)

  • A BME K épület szerintem csak kicsit ferde (úgyhogy nem is néztem utána, hogyan lehetne korrigálni)
  • Az ELTE csak így fényképezhető, ferdén, ugyanis szemből, normál objektívvel nem fér bele a képbe
  • A Corvinus csak a Vámház körút felől fényképezhető jelenleg

Egy-két helyen bele kellett nyúlnom a képekbe (pl. vandalizmus és reklámok eltüntetése miatt), de remélem ez nem zavaró... A GPS-koordináták beillesztésének módszerén még dolgoznom kell. misibacsi 2007. július 22., 17:41 (CEST)

Köszönöm a képeket. :) Néhány gondolat:
  • Corvinus: Erős a fény oldalról, emiatt behomályosodik a kép.
Igen, ezt sajnos nem néztem meg korábban, ezért nem tudtam, milyenek lesznek a fényviszonyok. Sajnos az épület elhelyezkedése miatt szinte mindig hátulról kapja a fényt... (talán borult időben vagy késő délután lenne jó)
  • K épületek: Itt is nagyon erős a fény, emiatt az árnyékos és a napos részek durva kontrasztban állnak. Ez elég makacs dolog, látom, reggel 8-9 körül csináltad őket. Rendesen felhős időben (kedden és szerdán állítólag esni fog! :)) vagy napkelte környékén valószínűleg szórtabb fényt kapnának a fotóalanyaink. A közeli képen egyébként épp belóg valami alul (talán egy hajó?).
A közelin egy lámpatest teteje látszik, ezt első körben nem akartam levágni, de ha zavaró, akkor feljebb vágok belőle, csak akkor alul egy csomó rész elveszik...
  • ELTE: A Kép:Muzeumkrt.jpg-hez hasonlóan – de azért messze nem annyira – még mindig torzít az optika az épületen. Látom, hogy elég kicsi fókusztávolsággal csináltad. Meg lehetne próbálni nagyobb fókusztávval, de messzebbről, hogy beleférjen az épület és a gép is kevésbé torzítson.
Sajnos szemben állva messzebb nem lehet menni tőle, ennyi a hely! Le lehetne venni, de akkor nem fér bele az épület alja vagy teteje. Vagy úgy érted, hogy oldalirányból messzebbről? Akkor még inkább takarásban van... misibacsi 2007. július 23., 08:59 (CEST)
Remélem, nem tudom elvenni ezzel a kedved a fejvadászattól. A K épület képei egész jók, és az ELTE sem rossz. Ha sikerül legyűrni a napot és a perspektivikus hatást, szerintem tökéletesek lesznek. :) – chery 2007. július 22., 18:47 (CEST)

A felhívásra készült képek, 2007-07-23 este 20-21 óra[szerkesztés]

Itt vannak az újabb képek. Nézd meg, hogy az előzőekhez képest melyik beállítás, milyen fényviszonnyal jobb? Közvetlen napfény már sehol nem volt, a közvilágítás pedig még nem kapcsolódott be.

A BME nem kapott semmilyen fényt, szerintem elég jó lett. A Corvinus félhomályban, az ELTE gyakorlatilag sötétben készült (érdekes, hogy még nem volt közvilágítás este 21 órakor, viszont elég sötét volt). A blendét próbáltam a legnagyobbra venni, de úgy látszik, ez még nem volt elég, mert mindkettőt életlennek látom, az ELTE-kép be is mozdult (nehogy azt mondd, hogy vigyek állványt, mert az még nincs). Feltettem a Wikipédia:Javaslatok kiemelt képekre oldalra 2 másik képet, azokat is nézd meg! misibacsi 2007. július 23., 23:22 (CEST)

A kettes K épület szerintem már nagyon jó, kinagyítva látszik talán csak kicsit homályosnak. A Corvinus sajnos, úgy tűnik, nem túl fotogén… :) Túl sok a bigyó az előtérben, nem? De ezzel nem lehet mit csinálni, a fények viszont már jobbak. Az ELTE tényleg fura ebből a beállításból, lehet, hogy az első változatod a legjobb, amit a környékből ki lehet hozni. A bemozdulásra egyébként nekem az jutott eszembe, hogy feljebb vehetnéd az ISO-t, hogy érzékenyebb legyen a gép. Szemcsésebb lesz, de lehet, hogy a rövid záridő kárpótol érte. A Gellért-hegyes képek mindenesetre nem szenvednek ilyesmitől, azok nagyon tetszenek. :) – chery 2007. július 24., 11:50 (CEST)
  • Corvinus: igen, itt túl sok a korlát, a tábla, meg ezen az emberek is többen vannak (az előző képen csak hárman voltak, de azokat eltüntettem...). Ha közelebb mentem, akkor kevesebb zavaró motívum látszott, de akkor megint nem volt benne a teljes épület... A fény tényleg jobb - talán egy picit hamarabb kellett volna mennem, de attól tartottam, hogy az se jó, ha az épületnek csak a felső felét világítja meg a nap...
  • ELTE: a blende szerintem a legnagyobbra volt nyitva, az időt és az ISO-értéket a gép maga állította be (mivel még kezdő vagyok, ezeket rábíztam a gépre, így is elég állítanivaló van rajta, meg amire oda kell figyelni). A bemozdulást látom problémának (ami a nagy záridőből adódott), amit a nagyobb érzékenység lehet, hogy megoldott volna, utánanézek, hogy a gép miért nem ezt csinálta...
  • A felhők nagyon megtetszettek, igazából azok a fő téma, a szobor és a híd csak keretet adnak neki, épp azért jó, hogy ezek teljesen sötétben vannak. (lehet, hogy ezzel meg is alkottam életem főművét és abba kellene hagynom a fotózást... :) misibacsi 2007. július 24., 14:59 (CEST)