Szerkesztő:Boti893/Kraven a Vadász (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kraven a Vadász
(Kraven the Hunter)
RendezőJ. C. Chandor
Producer
AlapműKraven the Hunter
Forgatókönyvíró
FőszerepbenAaron Taylor-Johnson
OperatőrBen Davis
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing
BemutatóUSA 2023. január 13.
SablonWikidataSegítség

A Kraven a Vadász (eredeti cím: Kraven the Hunter) egy 2023-ban bemutatásra kerülő amerikai szuperhősfilm J. C. Chandor rendezésében. Gyártója a Columbia Pictures, Marvel Entertainment, Arad Productions és Matt Tolmach Productions, forgalmazója a Sony Pictures Releasing. Ez a film a Sony Pókember-univerzumának (SSU) a negyedik filmje lesz. A forgatókönyvet Art Marcum, Matt Holloway és Richard Wenk írták. Az azonos nevű Marvel Comics karakterén alapul. A főszerepben Aaron Taylor-Johnson látható.

A film többször is szóba került a filmes szerepléssel, mielőtt a Sony 2017-ben érdeklődni kezdett egy önálló film iránt a karakter számára az új közös univerzum részeként. Wenket 2018 augusztusában vették fel, Marcum és Holloway később csatlakozott. Chandor 2020 augusztusában kezdett bele a tárgyalásokba a rendezésről, és 2021 májusában erősítették meg, amikor Taylor-Johnson szerepet kapott. A további szereposztásra 2022 elején került sor, mielőtt a forgatás március végén elkezdődött Londonban.

Tervek szerint a film 2023. január 13-án jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban.

Szereplők[szerkesztés]

Christopher Abbott lett a főgonosz, Alessandro Nivola pedig szintén egy gonosztevő, míg Russell Crowe, Fred Hechinger, Ariana DeBose, és Levi Miller ismeretlen szerepeket kaptak.

Gyártás[szerkesztés]

Tervezés[szerkesztés]

Sam Raimi rendező azt tervezte, hogy a Marvel Comics karakterét, Kraven a Vadászt bevonja negyedik Pókember filmjébe, mielőtt a projektet törölték, és újraindították a franchise-t A csodálatos Pókember (2012) című filmben. A Sony Pictures 2013 decemberében bejelentette, hogy a A csodálatos Pókember 2 (2014) terveit egy közös univerzum létrehozására tervezi–amelyet a Marvel Cinematic Universe (MCU) ihletett–a Marvel tulajdonjogai alapján. Kravent ugratták abban a filmben, a rendező Marc Webb pedig érdeklődését fejezte ki a karakter filmben való megjelenése iránt. 2015 februárjában a Sony és a Marvel Studios új együttműködést jelentett be a Pókember: Hazatérés (2017) című film koprodukciójában, és a Pókember karakterének integrálását a Marvel MCU-jával. A Sony 2017 májusában bejelentette saját megosztott univerzumát, a "Sony Pókember-univerzumot", a Sony ezt az MCU Pókember filmjeik „kiegészítőjének” szánta, Pókemberrel kapcsolatos tulajdonságokkal, Venomtól (2018) kezdve. A stúdió egy Kraven filmet fontolgatott az univerzum számára. Mielőtt Ryan Coogler rendező megtudta volna, hogy a Sony rendelkezik a Kraven filmes jogaival, abban reménykedett, hogy be tudja venni a karaktert a Fekete Párduc (2018) MCU-filmjébe, mert Christopher Priest Fekete Párduc című képregényében a Fekete Párduc és Kraven harca folyt.

Richard Wenket 2018 augusztusában kérték fel a Kraven a Vadász forgatókönyvének megírására, egy hónappal a Sony általa írt The Equalizer 2 sikeres megjelenése után. A projektet a Sony megosztott univerzumának „következő fejezeteként” számlázták. Wenk azt a feladatot kapta, hogy bemutassa Kravent a közönségnek, és kitalálja, melyik karakterre vadászhat a filmben, mivel a Pókember, akit Kraven „fehér bálnájának” tartanak a képregényekben, nem valószínű, hogy megjelenik az MCU-ügylet miatt. Az, hogy a film felnőtt közönséget céloz-e meg a Venom sötétebb megközelítésére adott közönség reakciójától függ. Októberben Wenk azt mondta, hogy "feltörte" a film történetét és hangnemét, mielőtt elkezdené a forgatókönyvet. Szándékában állt ragaszkodni a karakter képregénytörténetéhez, többek között Kraven Pókemberrel harcoló szereplésével. Wenk elmondta, hogy a Sony a Kraven utolsó vadászata képregény történetét kívánja adaptálni, és folyamatos viták folynak arról, hogy ezt ebben a filmben vagy egy későbbiben tegyék-e meg. Wenk ez utóbbi megközelítést a Kill Bill című kétrészes filmhez hasonlította. Érdeklődését fejezte ki, hogy az Equalizer rendezője, Antoine Fuqua csatlakozzon a filmhez; Fuqua fontolóra vette a Sony Marvel-alapú Morbius (2022) című filmjének rendezését, és a forgatókönyv alapján döntene a Kraven rendezése mellett. A Sony megerősítette, hogy 2019 márciusában fejlesztés alatt állt egy Kraven film.

Jon Watts, a Hazatérés és annak folytatása, a Pókember: Idegenben (2019) rendezője érdeklődést mutatott Kraven szereplése iránt az MCU-n belül játszódó lehetséges harmadik Pókember filmben; Watts bemutatott egy filmet, amelyben Peter Parker / Pókember Kraven ellen van, és a Pókember sztárja, Tom Holland volt, de ezt az ötletet elvetették a Pókember: Nincs hazaút (2021) sztorija javára. 2020 augusztusára Art Marcum és Matt Holloway újraírta a forgatókönyvet, miután hiteles átírásokat végeztek a Morbius számára. Abban az időben J. C. Chandor tárgyalásokat kezdeményezett a film rendezéséről, míg Matt Tolmach és Avi Arad producerek voltak. Chandort 2021 májusában erősítették meg rendezőként, amikor Aaron Taylor-Johnsont jelölték ki Kraven főszereplésére. A Sony korábban olyan színészeket keresett meg, mint Brad Pitt, Keanu Reeves, John David Washington és Adam Driver a szerepre, de a Sony vezetői gyorsan reagáltak Taylor-Johnson szerepére, miután a Bullet Train (2022) című film korai felvételei „lenyűgözték” őket. Taylor-Johnson nem sokkal a Chandorral folytatott első telefonhívás után kezdett tárgyalásokat. Júliusban Jodie Turner-Smith állítólag tárgyalt Kraven szerelmének, Calypso-nak a bemutatásáról. Még abban az októberben Holland elmondta, hogy a Pókember producerével, Amy Pascallal megbeszélték, hogy esetleg megismételje Pókember szerepét a filmben.

Előgyártás[szerkesztés]

Russell Crowe-t egy nem titkolt szerepre osztották 2022 februárjának elején. The Hollywood Reporter megjegyezte, hogy a film főszereplői közül sok Kraven családjának tagja lesz, és Crowe esetleg Kraven apját fogja alakítani. Addigra Kodi Smit-McPhee-nek felajánlották Kaméleon szerepét, Kraven féltestvérét, de ütemezési konfliktus miatt visszautasította. Turner-Smithről azt is megerősítették, hogy nem jelölték meg Calypso szerepére. Később, februárban Fred Hechinger csatlakozott a szereplőgárdához, állítólag Kaméleonként. Márciusban Ariana DeBose csatlakozott a szereplőgárdához, állítólag Calypso szerepében, Alessandro Nivola gonosz, Christopher Abbott pedig a film főgonoszává, aki a hírek szerint a Külföldi volt. Taylor-Johnson kaszkadőrképzésre készült Chandorral Angliában, Londonon kívül a következő néhány hétben.

Forgatás[szerkesztés]

A főfotózás 2022. március 20-án kezdődött Londonban, Spiral munkacímmel. Ben Davis operatőrként szolgált, miután ezt több MCU-filmben is megtette. Levi Miller áprilisban csatlakozott a szereplőgárdához.

Marketing[szerkesztés]

A Sony 2022 áprilisában, a CinemaConon debütált a film első felvételével a stúdió közelgő filmjeiből készült "mash-up reel"-ben.

Kiadás[szerkesztés]

A Kraven a Vadászt tervek szerint 2023. január 13-án mutatják be az Egyesült Államokban.

Jövő[szerkesztés]

Taylor-Johnson több filmben is aláírta Kravent alakítását.

Jegyzetek[szerkesztés]

Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „SonyMU” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „PascalYesMCU?” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „SonyMarvelTHRJun2017” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „UniverseAnnouncement” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „SpideyMCU” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „WebbKravenMay2014” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Wenk” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Wenk2” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „NoLineUpApr2014” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „WenkOct2018” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Mar2019Presentation” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „ChandorTalks” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „MarcumHollowayMorbius” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „TaylorJohnson” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „TaylorJohnson2” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „OtherActors” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „TaylorJohnsonExecutives” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „SSU” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „KravenBP” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „KravenVillainHollandsSM3” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Holland” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „HollandCollider” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „RaimiSM4” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Crowe” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Smit-McPhee” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Turner-Smith” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Turner-Smith2” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Hechinger” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „DeBose” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Nivola” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Taylor-JohnsonHM” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Abbott” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Davis” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „FilmingStart” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „LondonFilmingStart” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „Miller” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.
Forráshivatkozás-hiba: a <references> címkében definiált „CinemaCon2022” nevű <ref> címke nem szerepel a szöveg korábbi részében.

További információk[szerkesztés]

Sablon:Sony's Spider-Man UniverseSablon:Live-action theatrical films based on Marvel ComicsSablon:J. C. Chandor [[Kategória:Columbia Pictures-filmek]] [[Kategória:Amerikai filmek]] [[Kategória:2023 filmjei]]