Határok mentén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Határok mentén
(Triple Frontier)
2019-es amerikai film
RendezőJ. C. Chandor
ProducerCharles Roven
Alex Gartner
Andy Horwitz
Neal Dodson
Vezető producerKathryn Bigelow
AlapműDennis Lehane: Állatmentés
Műfaj
ForgatókönyvíróMark Boal
J. C. Chandor
FőszerepbenBen Affleck
Oscar Isaac
Charlie Hunnam
Garrett Hedlund
Pedro Pascal
ZeneDisasterpeace
OperatőrRoman Vasyanov
VágóRon Patane
Gyártás
GyártóAtlas Entertainment
Netflix
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő125 perc[1]
Költségvetés115 millió amerikai dollár[2]
Forgalmazás
ForgalmazóNetflix
Bemutató2019. március 3. (New York City)
USA 2019. március 6.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Határok mentén (eredeti cím: Triple Frontier) 2019-ben bemutatott amerikai bűnügyi-akciófilm, melyet J. C. Chandor rendezett. A forgatókönyvíró Chandor és Mark Boal (történet). A főszerepben Ben Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam, Garrett Hedlund és Pedro Pascal látható.

A filmet 2019. március 6-án vetítette a Netflix, mielőtt globálisan is bemutatták volna március 13-án. Általánosságban többnyire pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól.

Cselekmény[szerkesztés]

Az amerikai különleges erők öt veterán szakembere Dél-Amerika egy ritkán lakott területén találkozik, ahol három határ fut össze.[3] Ezek a meg nem énekelt hősök tekintélyes pályafutásuk során először vállalnak veszélyes küldetést saját maguk, és nem hazájuk, az Egyesült Államok érdekében, amikor egy beépített, információkat szállító „tégla” támogatásával felveszik a harcot egy hatalmas drogkartellel.

Az akció eleinte a terv szerint halad, de a kapzsiság és a becsvágy erősebb a szakmaiságnál, és hirtelen minden váratlan fordulatot vesz, amikor a helikopterük lezuhan és kénytelenek az Andokban gyalog menekülni. Ezután képességeik, lojalitásuk és moráljuk a végsőkig ki van téve az Andokban zajló, a túlélésért vívott epikus csatában. Ez nem mindig becsületesen zajlik, és nem is minden csapattag éli túl, de a megszerzett pénzt igazságosan megosztják azok otthon lévő hozzátartozóival.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Tom Davis Ben Affleck
Santiago Garcia Oscar Isaac
William Miller Charlie Hunnam
Ben "Benny" Miller Garrett Hedlund
Francisco Morales Pedro Pascal
Yovanna Adria Arjona

Számlista[szerkesztés]

Megjelenés[szerkesztés]

A film világpremierjét New Yorkban tartották 2019. március 3-án.[4] Egyes mozikban március 6-án jelent meg, egy héttel később, március 13-án mutatta be a Netflix.[5] 2019. április 16-án a Netflix bejelentette, hogy a filmet több mint 52 millió néző tekintette meg a szolgáltatáson megjelenő első hónapban.[6][7] 2019. július 5-én a Netflix bejelentette, hogy a filmet a szolgáltatás megjelenése óta több mint 63 millió néző nézte meg.[8]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Triple Frontier (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Triple frontera (película) című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Triple Frontier - Netflix Official Site. Netflix. (Hozzáférés: 2021. június 1.)
  2. 'Triple Frontier' Leads Netflix to Cut Back on Huge Spending for Films — Report”, 2019. július 5. (Hozzáférés: 2021. június 1.) 
  3. A három határ feltehetőleg Kolumbia, Brazília és Peru határa. Erre a narkósokat játszó néhány színész kolumbiai akcentusa utal.
  4. Gawley, Paige: Ben Affleck and Lindsay Shookus Attend 'Triple Frontier' Premiere. Entertainment Tonight , 2019. március 4. (Hozzáférés: 2020. augusztus 12.)
  5. Coggan, Devan: Oscar Isaac, Ben Affleck tease their high-stakes heist flick Triple Frontier. Entertainment Weekly , 2018. december 20. (Hozzáférés: 2018. december 20.)
  6. McClintock, Pamela: 'Triple Frontier' Was Viewed by 52 Million Households in First Month, Netflix Claims. The Hollywood Reporter, 2019. április 16. (Hozzáférés: 2019. április 17.)
  7. Netflix Reveals Viewing Data For 'Umbrella Academy', 'The Highwaymen,' 'Triple Frontier' & 'Fyre' Doc. Deadline Hollywood , 2019. április 17. (Hozzáférés: 2019. április 16.)
  8. Sharf, Zack: 'Triple Frontier' Leads Netflix to Cut Back on Huge Spending for Films — Report. IndieWire, 2019. július 5. (Hozzáférés: 2019. augusztus 4.)

További információk[szerkesztés]