Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Boromir Kürtje/Túrin Turambar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Túrin Turambar
Életrajzi adatok
Egyéb nevekNeithan; Gorthol; Úmarth fia Agarwaen; Thurin; Adanedhel; Mormegil; Erdei Vadember; Dagnir Glaurunga
CímDór-lómin és Ladros Örököse; Hador Házának Örököse
NépHador népe
SzületettE. k. 464, Dor-lómin
MeghaltE. k. 499, Cabed-en-Aras
Könyv(ek)Húrin gyermekei, A szilmarilok, A Gyűrű keresése

Túrin Turambar egy fiktív szereplő J. R. R. Tolkien mitológiájában. Húrin Thalion és Morwen Eledhwen gyermeke; Hador Házának örököse, Elu Thingol fogadott fia, zsivány, barátgyilkos, szerelem tolvaja, Nargothrond Fekete Kardja, Glaurung végzete. Az Első Kori Középfölde legvitézebb embere Glaurung, a Sárkányok Atyja szerint.[1] Elrond Völgyzugolyban Frodó előtt a régiek hatalmas tündebarátjának nevezi.[2] Rövid és szenvedélyes életét Morgoth Húrinra és családjára kimondott átka uralta. Élete során több sikertelen kísérletet tett, hogy megszabaduljon az átoktól, de ez nem sikerült, és Morgoth Átka beteljesült. Nevéhez fűzödik Nargothrond bukása.

Túrinnal Tolkien: A szilmarilok, Húrin gyermekei, A Gyűrű keresése című műveiben találkozhatunk. A Gyűrűk Ura is említi, mint nagy erejű hőst.[3]

Élete[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Túrin Húrin Thalionnak, a Hador Ház urának és Morwen Eledhwennek, a Beor Ház leányának volt a fia. Az Első Kor 464. esztendejében, Gwaeron (Március) havában született Dor-lóminban[4], kilenc évvel a Dagor Bragollach után. Volt egy két évvel fiatalabb húga, Urwen, akit Lalaithnak (Nevetés) hívtak. Öt éves korában egy Angbandból származó betegséget mindketten elkaptak, de Urwen belehalt. Legjobb gyermekkori barátja egy sánta fafaragó, Sador Labadal volt.

Nyolc éves korában apja - Fingon hűbéreseként – elvonul a Nirnaeth Arnoediadba Morgoth ellen. A csatát elvesztik. Húrint fogolyként Morgoth elé viszik, hogy árulja el Gondolint. Húrin nem teszi meg, dacol Morgothszal és kigúnyolja őt. Morgoth ezért őt, és egész családját megátkozza. Dor-lómint elfoglalják a Morgoth szolgálatában álló emberek. Morwen Doriathba küldi fiát két kísérővel, Grithnirrel és Gethronnal, hogy biztonságban legyen Morgoth szolgáitól. Morwen marad, mert várandós Túrin új húgával, Nienorral.

Túrin Doriathban[szerkesztés]

Túrint két vezetője elvezeti egészen Doriath határáig, ahol Beleg Cúthalion megtalálja és átvezeti őket Melian Övén Menegroth csarnokaiba. Thingol király Túrint fiává fogadja Húrin és Beren emlékére. Túrin egyik barátja egy Nellas nevű tünde lány lesz, aki az erdőben él. Melian parancsára tanítja a fiút a tündék nyelvére, szokásaira, erdő-mező ismeretére. Túrin másik tanítója Beleg Cúthalion lesz, aki vadászatra, hadi ismeretekre, íjászatra, kardforgatásra tanítja. az évek során Beleg lesz Túrin legjobb barátja.

Túrin szeretett és megbecsült vendége volt Thingol királynak, csak egy Saeros nevű fő tünde nem nézte jó szemmel ottlétét. A király, hogy Túrin kedvében járjon, rendszeresen követeket küldött Dor-lóminba, hogy hírt hozzanak Morwenről. De eljött a nap mikor a követek nem tértek vissza, és Thingol nem küldött újakat, mert már Morgoth ellenőrizte már Dor-lómin határait. Ekkor Túrin fegyvert és páncélt kért Thingoltól, hogy megbosszulja a nemzetségét ért sérelmeket. Thingol felfegyverezte, a kardot nevezve meg, mint fegyverét; és neki adta Hador Házának Sárkány-sisakját. Majd elküldte Beleghez a határvidékre harcolni. Túrin nyolc évig nevelkedett Menegrothban; a következő három évben ritkán tért oda vissza.

Nagy harcos vált belőle, Doriathban csak Beleg volt nagyobb nála. Az orkok rettegték még a nevét is. Három év múlva megviselten, a harc nyomait viselve tért vissza Menegrothba pihenni. Thingol és Melian nem volt ott, az erdőt járták. Túrin figyelmetlenségében a csarnokban véletlenül Saeros, Thingol tanácsadójának helyére ült, aki sértegetni kezdte, ezért Túrin hozzávágta kupáját, majd távozott. Másnap Saeros hátba támadta, de Túrin legyőzte és megszégyenítette őt. Már épp elengedte volna, mikor Saeros ugrás közben beleesett egy szakadékba. Túrin elmenekült Doriathból, mert félt a büntetéstől. Thingol hazatérése után, mikor pontosan értesült a körülményekről megbocsátott Túrinnak, és utána küldte Beleget, hogy hozza vissza. Túrin ekkor már húsz éves volt.

Zsiványévek[szerkesztés]

Túrin, miután elhagyta Doriatht, a Teiglintől délre elterülő erdőségekbe ment, ahol találkozott egy Gaurwaith nevű zsiványbandával. Mikor ki akarták rabolni, megölte az egyik emberüket, és kérte, hogy vegyék fel a helyére. Ez meg is történik, és az egyik legjobb tagja lesz a csapatnak. Velük együtt foszt ki és öl meg embert, tündét, orkot egyaránt. Egy évvel később, egy favágó, Larnach lányának a védelmében megölte a csapat vezetőjét Forweget. Ezután ő áll a zsiványok élére. Beleg megtalálja a nyomaikat, és egy nap mikor Túrin felderítésen van, meglepi a zsiványokat, akik elfogják, és meg kínozzák. Túrin visszatérésekor kiszabadítja, és örömmel üdvözli, de nem fogadja el Thingol király kegyét. Barátságban elválnak Beleggel, majd az Amon Rúdh felé veszi az útját. Útközben elfogják Mîmet, a pici-törpöt, de két fia elszökik. A törp életéért cserébe felajánlja a zsiványoknak a lakását. Mikor odaérnek, kiderül, hogy Mîm egyik fia, Khîm halálos sebet kapott.

A ház neve Bar-en-Danwedh, a Váltság Háza lesz. A zsiványok ettől kezdve ott éltek, és csak orkokat támadtak meg. Egy nap visszatért Beleg, mert nem tudott elszakadni Túrintól, és lembast adott a zsiványoknak, sebesültjeiket meggyógyította. Elhozta Túrinnak a Sárkány-sisakot is, és ettől kezdve ketten vezették a csapatot. Az Amon Rúdh körüli területet elnevezte Túrin az Íj és a Sisak Földjének, embereik napról napra többen lettek, és eljött az idő, mikor, ha csak a nevét is meghallották az orkok, már rettegés fogta el őket. A Két Kapitány pedig megszabadította azokat a földeket az orkoktól. Azonban a Sárkány-sisak felfedte kilétét Morgoth előtt, aki sereget küldött ellene. Az orkok elfogták Mîmet, és ő elárulta Túrint.

Az orkok mészárlását senki nem élte túl, kivéve Beleget és Túrint. Túrint fogolyként elhurcolták egészen az Anfauglith határáig, hogy Morgoth elé vigyék. Beleg követte az orkok nyomait, Taur-nu-Fuinban találkozott egy angbandi szökött fogollyal, Gwindorral. Együtt mentették meg Túrint az orkoktól, de mikor Beleg kardjával, az Anglachellel le akarta vágni róla a láncot, a penge megcsúszott, és megszúrta Túrint, aki erre felébredt, és csak azt látta a sötétben, hogy valaki fölé hajol egy karddal, ezért kitépte Beleg kezéből a fegyvert, és megölte őt. Csak később vette észre mit tett. Ekkor Túrint bánatában téboly szállta meg és nem törődött semmivel. Gwindor Túrin segítségével eltemette Beleget, de kardját magához vette. Majd messzire vitte onnét Túrint, egészen Ivrin tavaihoz, ahol Túrin kigyógyult tébolyából, és szerzett egy dalt Belegről, Laer Cú Beleg címmel.

Nargothrondi pályafutása[szerkesztés]

Gwindor elvezette Túrint Nargothrondba, ahol ő előtte hatalmas úr volt. A tündék befogadják Túrint, bár származását eltitkolja. A tündekovácsok újjá kovácsolják számára Anglachelt, aminek Túrin a Gurthang, Halálvas nevet adja.

Tehetségének köszönhetően Túrin gyorsan emelkedett felfelé a ranglétrán, hamarosan Orodreth király első tanácsadója lett, majd a nargothrondi seregek fővezére is. Elnyerte a király lánya, Finduilas szerelmét is, bár ő erről nem tudott. Gwindor neheztelt rá ezért, mert korábban őt szerette Finduilas, és azért is, mert Túrin mindig ellene szólt a tanácsban, hogy ne rejtőzködjenek tovább, hanem vállaljanak nyílt háborút Morgoth ellen. A tanácsára építettek Nargothrond Kapuja előtt hidat a Narog felett, hogy a sereg gyorsabban tudjon közlekedni. Túrin pillanatnyi boldogságát nem hagyta megzavarni, ezért Ulmo – Gelmir és Arminas által hozott – figyelmeztetésére sem hallgatott.

Túrin öt éve élt Nargothrondban, mikor Glaurung, a Sárkányok Atyja hatalmas ork sereg élén megindult Nargothrond ellen. Orodreth kivonult Túrinnal az oldalán Glaurung elé, ám a Tumhaladi csatában vereséget szenvedtek, a király meghalt, és vele együtt a sereg jó része is. Glaurungnak csak Túrin volt képes ellenállni, de mikor a csata elveszett, ő kimenekítette a halálosan sebesült Gwindort a harcból, aki utasította, hogy mentse meg Finduilast. Túrin összeszedett annyi embert, ahányat csak tudott, és visszament Nargothrondba, de elkésett. Az orkok előbb értek oda, és a hídon átkelve kifosztották a királyságot. Túrint mindenki magára hagyta, mikor előjött Nargothrondból Glaurung. A Sárkány megigézte és becsapta Túrint, és elküldte őt Dor-lóminba, miközben az orkok elvezették foglyaikat, köztük Finduilast is.

Túrin a következő évben ért Dor-lóminba, ahol megtudta, hogy Morven és Nienor még Nargothrond bukása előtt elhagyta otthonát, és Doriathba ment. Túrin bosszúból megölte Dor-lómin bitorló urát, Broddát és háza népét, a Morwent és népét ért sérelmek miatt. Majd elhagyta szülőföldjét és Finduilas keresésére indult.

Brethil erdejében[szerkesztés]

Vándorlása közben eljutott Brethil erdejének határára, ahol megmentett egy kis csoport erdei embert, akiknek a vezetőjétől, Dorlastól megtudta, hogy Finduilas már nem él, megölték az orkok. A hír hallatán Túrin összeomlott. Az erdei emberek elvitték Ephel Brandirba, ahol felépült, félretette származását, és új nevet vett fel. Az erdei emberek ura a sánta és óvatos Brandir volt. Túrin - ellenszegülve Brandir parancsának - továbbra sem hagyott fel az orkok üldözésével, de már nem kardot, hanem lándzsát és íjat használt.

Közben Morwen és Nienor Doriathban lakott, de mikor hallották Nargothrond elestét, Túrin keresésére indultak egy csapat tünde kíséretében. Glaurung, aki Nargothronban élt, eléjük jött, a tündéket szétkergette, Morwen pedig eltűnt. A Sárkány megbűvölte Nienort, aki elfelejtette a múltját teljesen, még beszélni sem tudott. A visszatérő tündék elvezették Nienort, de ő elmenekült egy orktámadás alatt.

Túrin talált rá Finduilas sírjánál, majd elnevezte Ninielnek (’’Könnyek leányának’’), és elvitte Ephel Brandirba, ahol a lány újra megtanult mindent, ám azt nem tudta, hogy ki ő. Túrin beleszeretett, és elvette őt, Brandir tanácsának ellenére, aki szintén szerette a lányt. Ez után történt, hogy Glaurung megindult Brethil ellen, mindent felégetve maga előtt. Túrin Glaurung elé ment és csapdát állított a Sárkánynak két bátor társával. A többiek pedig megtagadták Brandirt, mert sánta volt, nem tudott harcolni, és mert Túrin ellen volt, akit az emberek szerettek. A Sárkány belesétált Túrin csapdájába, aki leszúrta őt, de maga is elájult a Sárkány mérgező vérétől. Niniel a keresésére indult, mikor megtalálta bekötözte sebeit, de azt hitte, hogy már halott. Ekkor Glaurung utolsó szavaival levette az igézetet Nienorról, aki tettei ismeretében öngyilkos lett, a Teiglin folyóba ugrott. Brandir ezt látta, mert követte a lányt. Visszatért népéhez és beszámolt a történtekről, de Túrin is felébredt, és visszatért. Brandir neki is elmondta, mit látott, de ő nem hitt neki, hanem megölte a férfit. Majd elfutott Finduilas sírjához, ahol találkozott a Nienort és Morwent kísérő tündékkel, akiknek a vezetője Mablung volt. A tünde elmondta neki mit történt húgával és anyjával. Túrin ekkor mindent megértett, visszatért a Sárkány halálának helyszínéhez. Beszélt kardjához, majd öngyilkos lett, kardjába dőlt.

Mablung és tündéi odérve megtalálták Túrin holtestét, eltemették őt ott, a Cabed-en-Arason, dombot emeltek fölé, sírjára egy követ állítottak, melyre doriathi rúnákkal a következőt vésték:

TÚRIN TURAMBAR DAGNIR GLAURUNGA

NIENOR NÍNIEL

Azonban Nienor teste nem volt ott. Két évvel később Morwen és Húrin találkoztak ezen a helyen utolsó alkalommal, és Morwen is ott halt meg, és ott is van eltemetve. A domb túlélte Beleriand bukását, és miután azt elöntötte a tenger, Tol Morwen szigete Középfölde későbbi koraiban is ott állt még[5].

Sors a Halál után[szerkesztés]

Ránk maradt egy szöveg, Mandos második jóslata a The History of Middle-earth IV. kötetében, a The Shaping of Middle-earth című könyvben, melyben Tolkien utal Túrin halál utáni sorsára. A szöveg szerint a Világ végén Morgoth visszatér majd a Sötétségből; elpusztítja a Napot és a Holdat, de Earendil kiűzi őt az Égről. Ezután vívják majd az utolsó csatát Valinor síkján, ahol Morgoth ellen áll majd ki Tulkas, jobbján Fionwé-val, balján Túrin Turambar-ral. Túrin kardjával, Gurthang-gal megöli Morgoth-t, végleg elpusztítva őt. Így méltó lesz nevére (Turambar), mert sorsát legyőzve megbosszulja Húrin gyermekeit, és minden embert. Túrint a jóslat az istenek közé sorolja.[6]

Karaktere, jelleme[szerkesztés]

Túrin külsejében Morwen tulajdonságait örökölte, aki az Első Kor halandó asszonyai közül a legszebb volt. Túrin sokkal szebb volt, mint bárki más az Első Kor emberei közül; szépségben vetekedett a tündékkel is. Termete szálas volt; magasabb a legtöbb tündénél és embernél. A haja sötét, fekete; a szeme szürke, a bőre sápadt volt. Ezeket a tulajdonságait Morwen nemzetségétől, a Beor Ház népétől örökölte, akik külsőben leginkább hasonlítottak a tündékre az emberek közül.

Túrin jellemének alakulásában fontos szerepet töltött be gyermekkora. Hatással volt rá húga, Urwen Lalaith halála; a Húrintól és Morwentől örökölt tulajdonságok; édesapja gyakori távolléte, és korai elvesztése. Mogorvaságát, derűjének hiányát, szótlan természetét, büszkeségét Morwentől örökölte. Lelkének tüzét, hirtelenségét, indulatosságát, szánalomérzetét viszont Húrintól. „Túrin nehezen feledett igazságtalanságot, vagy gúnyt.” Magányos típus volt; kevés embert engedett közel magához, nem volt sok barátja, de mellettük a halálig is kitartott; hűséges volt. Bátor volt, félelmet nem ismert; ha mégis félt, sosem mutatta ki. Nagylelkű volt barátaival és a rászorulókkal szemben. Erős volt, és rettenthetetlen. Tudása és műveltsége – amelyet a tündéktől szerzett – hatalmas. Hősies volt, vitézségben és fegyverforgatásban – főleg a kard és a pajzs használatában - kevesen múlták felül. Ezen tulajdonságai alapján „még a tündék közt is könnyen a noldák valamelyik nagyjának nézhették volna.” Emberek, tündék és törpök egyaránt tisztelték; az orkok és Morgoth szolgái pedig rettegték még a nevét is.

Mitológiai párhuzamok[szerkesztés]

Tolkient főleg a Kalevala inspirálta a Túrin történetek írásakor. Ez a kapcsolat megnyilvánul a műben is; párhuzamot vonhatunk Túrin, és a Kalevala tragikus sorsú hőse, Kullervo között. Kullervo szintén otthonától távol nevelkedett, Illmarinen kovácsnál. A kovács felesége gyűlölte őt, ezért követ rejtet a fiú kenyerébe. Kullervo apjától rámaradt kése kicsorbult és eltört a kövön, azért a fiú bosszúból megölte a nőt; majd elszökött. Bujdosása során találkozott szüleivel, akiktől megtudta, hogy van egy fivére és egy húga, de nekik nyomuk veszett. Nem lelte otthon a helyét és csak kárt okozott, ezért útnak indult. Vándorlása során találkozott egy lánnyal, akit tudatlanságában elcsábított, és már mikor megtörtént a baj derült csak ki, hogy az valójában elveszett húga. Mikor kiderült, hogy testvérek, a lány a folyóba vetette magát. Kullervo később szüleit is elvesztette. Elkeseredésében kardjába dőlt, ám előtte még megkérdezte tőle, hajlandó lenne-e kiontani vérét, s a kard igennel válaszolt.

Mindezen motívumok, kisebb-nagyobb változtatásokkal, szinte mind megjelennek Túrin történetében. Kullervo történetét a saját és a Völsunga sagában, illetve a Nibelung-énekben szereplő Sigurd (német nyelvterületen Szigfried) történetével összegyúrva alkotta meg Túrin regéjét. Ezekből a művekből, főleg a sárkánnyal való végzés körülményeit vette át. A művekben a főhős a sárkány útjába eső szakadékban, veremben bújt el, megvárva, míg az föléjük ért, majd egy felfelé irányuló szúrással végeztek a sárkánnyal.

Nevek és címek[szerkesztés]

Túrin édesapja, Húrin Thalion, a Hador Ház ura; édesanyja, Morwen Eledhwen, a Beor Ház leánya és örököse volt. Így Túrin a Hador-, és a Beor Ház örököse - és apja eltűnése után ura - volt, bár hatalmát sosem gyakorolhatta népe fölött. Ő volt Dor-lómin és Ladros örököse. Doriathban Thingol király nevelt fiaként tisztelték. A zsiványok vezére volt, elődje Forweg meggyilkolása után. Dor Cúarthol ura lett Beleg Cúthalion mellett. Nargothrondban Orodreth király első tanácsadója, és a nargothrondi seregek főparancsnoka volt.

Nevei:

  • Túrin: Szüleitől kapta születésekor. Quenya eredetű, a „tur” (hatalom, uralom) gyökből származik. Jelentése ismeretlen.
  • Neithan: A zsiványok között vette fel, utalásul Saeros sértéseire. Sindarin eredetű; jelentése: „Sértett”.
  • Gorthol: Dor Cúartholban vette fel, a Sárkány-sisakra utalva, melyet Beleg elhozott neki. Sindarin eredetű; jelentése: „Rettegett Sisak”.
  • Úmarth fia Agarwaen: Nargothrondba érkezésekor így mutatkozott be, apja sorsára, és Beleg halálára utalva. Sindarin eredetű; jelentése: „Balsorsú fia Vérszennyes”.
  • Thurin: Orodreth lánya, Finduilas adta neki ezt a nevet, mert nem árulta el származását. Sindarin eredetű; jelentése: „Titok”.
  • Adanedhel: Nargothrond tündéi ruházták fel ezzel a névvel, mert szépsége, külseje alapján könnyen azt lehetett hinni, hogy valamelyik nagy nolda úr. Sindarin eredetű; jelentése: „Tünde-ember”.
  • Mormegil: Nargothrondban kapja vitézsége, és kardja, Gurthang után. Sindarin eredetű; jelentése: „Fekete Kard”.
  • Erdei Vadember: Ezen a néven mutatkozott be először a brethilbelieknek.
  • Turambar: Brethilben vette fel, abban reménykedve, hogy legyőzheti Morgoth Átkát. Quenya eredetű; jelentése: „Végzet Ura”.
  • Dagnir Glaurunga: Doriath tündéi nevezik így, ezt írják sírjára is, mert ő öli meg Glaurungot. Sindarin eredetű; jelentése: „Glaurung végzete”.


Nevét két Uralkodó Helytartó is viselte a Harmadkorban: I Túrin és II Túrin.[7]

Helye az életműben[szerkesztés]

Tolkien első Túrinnal foglalkozó történetét Az elveszett mesék könyvébe írta Turambar és a Foalóke (Túrin Turambar és Sárkány) címmel, mely 1919-ben már biztosan létezett.

Ezt az 1920-as évek elején ősi angol alliterációs verselésben átdolgozta Húrin fia Túrin és Glórund, a Sárkány címmel. Több mint 2000 sort írt meg így a történetből; ám nem jutott tovább annál a pontnál, amikor a Sárkány megostromolja Nargothrondot, amikor 1924-1925-ben abbahagyta. Később a Narn i Chîn Húrin (Húrin gyermekeinek regéje) címet adta a műnek.

1926-ban írt a Professzor egy körülbelül 20 oldalnyi szöveget, melynek A mitológia vázlata különös tekintettel a „Húrin gyermekeire” címet adta. Ez egy rövid összefoglaló írás mitológiájáról, a mű középpontjában a Húrin gyermekei áll.

1930-ban Quenta Noldorinwa címen összefoglalót írt – a vázlat alapján – fiktív világáról (a későbbi Első Korról). A műben tovább alakította a túrin-történetet, és be is fejezte ezt a változatot.

Az 1930-as években újabb változatba fogott Quenta Silmarilion címmel. Hosszabbnak szánta, mint az előzőeket, de 1937-ben abbahagyta A Hobbit, és A Gyűrűk Ura írása miatt. Történetben addig jutott, míg Túrin elhagyja Doriath királyságát. A következő években A Gyűrűk Ura írásával, hátterével foglalkozott, ezért az Első Kor regéin nem dolgozott, így a Húrin gyermekein sem.

Az 1950-es évek elején vette csak újra elő az Első Kor történeteit. A Gyűrűk Ura alapján felülvizsgálta, javította, egyeztette műveit. Ebből a folyamatból kimaradt a Húrin gyermekei, de később sokat fogalakozott még a regével.

A jelenleg olvasható szövegeket A szilmarilokban, A Gyűrű keresésében, és a Húrin gyermekeiben J. R. R. Tolkien fia, Christopher Tolkien szerkesztette össze a meglévő szövegek alapján, mindenféle szerkesztői kitaláció nélkül.

Tolkien koncepciója szerint mitológiájában a Narn i Chîn Húrin című művet egy Dírhavel nevű ember írta Hador Házából, aki a Sirion kikötőinek vidékén élt Eärendil idejében. Összegyűjtött minden értesülést Túrinról és családjáról, majd megírta élete egyetlen művét sindarin nyelven Minlamed thent/estent elnevezésű tünde versformában (ezt a formát olyan verses elbeszélésekhez alkalmazták, amit nem énekeltek, hanem elmondtak). Ez a rege a leghosszabb Beleriand összes regéi közül. Dírhavel abban a támadásban vesztette életét, amelyet Fëanor fiai indítottak a Sirion kikötői ellen.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Tolkien, J. R. R. Húrin gyermekei. Budapest: Európa, 140. o.. ISBN 978 963 07 8522 8 (2008) 
  2. Tolkien, J. R. R. A Gyűrű Szövetsége. Budapest: Gondolat, 312. o.. ISBN 963 280 963 7 (1981) 
  3. Tolkien, J. R. R. A Két Torony. Budapest: Gondolat, 345. o.. ISBN 963 280 964 5 (1981) 
  4. Tolkien, J. R. R. Húrin gyermekei. Budapest: Európa, 30-31. o.. ISBN 978 963 07 8522 8 (2008) 
  5. Tolkien, J. R. R. A szilmarilok. Budapest: Árkádia, 272. o.. ISBN 963 307 183 6 (1991) 
  6. Reinicke, Tamás: Középfölde és a skandináv (óészaki és finn) mitológia (doc). Egy huszadik századi mitológia: Tolkien világa – egyetemi handout pp. 2. Magyar Tolkien Társaság, Eötvös Loránd Tudományegyetem, 2007. október 19. (Hozzáférés: 2011. március 28.)
  7. Tolkien, J. R. R. A Király visszatér. Budapest: Gondolat, 317. o.. ISBN 963 280 965 3 (1981)